Архів
Вівторок,
6 лютого 2018 року

№ 10 (19557)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ не набуде ніяких форм членства в Митному союзі ЄС після Brexit.

Докладніше...
Російські «інтернаціоналісти»

СИРІЯ. Російська авіація завдала серію ракетних ударів по містах у провінції Ідліб, у тому числі по мирних житлових кварталах.

Докладніше...
Крок на упередження

В ЕСТОНІЇ почалися навчання з участю військовослужбовців НАТО.

Докладніше...
Країна як сімейний бізнес

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв оголосив позачергові президентські вибори.

Докладніше...
Безпековий політичний маневр

СЕРБІЯ і ЧОРНОГОРІЯ можуть у пришвидшеному порядку увійти до ЄС.

Докладніше...
Середземноморський триумвірат

КІПР. Чинний президент знову обраний на наступний термін.

Докладніше...
Благословення не завадить

ПІВДЕННА КОРЕЯ. МОК уперше в історії запросив делегацію Ватикана на зустріч перед Олімпіадою-2018.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Iнфляція галопує

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЗА ДАНИМИ управління статистики в Одеській області, ціни на харчові продукти в регіоні протягом 2017 року підвищилися майже на 20 відсотків. Найбільше — фрукти, м’ясо та м’ясопродукти. Зокрема, свіжа, охолоджена, заморожена свинина подорожчала на 40%. При загальному підвищенні цін по групі «масло і жири» на 25% сало подорожчало майже вдвічі. Молочка здорожчала на чверть, хліб і хлібопродукти — на 12%.

Запрягайте, хлопці, сонце

ВИРОБНИЦТВО сонячної енергії в Одеській області до 2021 року має зрости втричі й сягнути 1 мільярда кВт/г. Нині за «зеленим тарифом» тут працюють 15 великих об’єктів сонячної енергетики, держава закуповує електрику і у приватних осіб. Нагадаємо, що на материковій території України Одещина посідає перше місце за обсягами потужності сонячних електростанцій.

Незаконна школа

ЧАСТИНА будівлі Усатівської школи-гімназії імені Петра Вернидуба, що у Біляївському районі, зведена ще в 1998 році, але досі (!) не прийнята в експлуатацію через рішення сільської ради, яка відібрала у навчального закладу майже два гектари землі. У 1987 році навчальному закладу виділили 3 га, але вже 2006-го сільрада передумала. Однак, згідно з державними будівельними нормами, земельна ділянка для школи I-III ступенів повинна мати площу не менш як 2,6 га. В результаті не уведено в експлуатацію нове крило гімназії. Втім, заняття там проводяться, хоча це і незаконно.

На землі, відібраній у школи, розташовується стадіон, який тепер став «місцем громадських гулянь». Окремі громадяни побоюються, що хтось поклав око на ділянку і має намір там робити забудову.

Дикість. Але факт

АБИ ВИПРАВИТИ стан із вакцинацією, директору відділу охорони здоров’я ОДА довелося особисто їздити в МОЗ по наказ про перерозподіл доз проти кору. Інакше за чинним законодавством — «ніззя». Дали 3000 доз із Дніпра. «Забирати їздили самостійно, щоб процес знову не затягнувся. Наразі найбільша потреба у вакцинах в обласному центрі, — зазначив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов, — недостатньо препаратів і по області. Загалом потрібно ще 9000 доз вакцини, щоб забезпечити колективний імунітет на рівні 95% і уникнути нових випадків захворювання. Шукаємо по регіонах. Потім — чергові листи та поїздки до Мінохоронздоров’я за замовленням. Така схема, звичайно ж, дикість для цивілізованої країни в 21-му столітті. Але тільки так це, на жаль, працює».

Письменник, що прославив Україну

МІЖНАРОДНА рада з дитячої та юнацької книги включила одесита Володимира Рутківського до Списку пошани нещодавно виданих визначних книжок для дітей. Наш земляк відзначений за повість «Гості на мітлі», яка вийшла 2016 року у «Видавництві Старого Лева». Потрапити до списку IBBY — велика честь як для автора, так і для країни загалом. В. Рутківський — лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. За мотивами його повісті «Сторожова застава» знято фільм, який збирає аншлаги в багатьох країнах світу. Історичний роман «Сині Води» удостоєний премії «Книга року Бі-Бі-Сі». Рутківський — автор відомої тетралогії: «Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен» та «Джури і Кудлатік».

Хоч і не княжого роду

ДОЯРКА ФГ «Прогрес-Агро» Тетяна Запорожан за самовіддану працю нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня. Маючи 35 років стажу, продовжує трудитися та передавати досвід молоді. Ферма вважається однією з найкращих у районі.

Жінка виростила і виховала двох дочок і сина. А ще, кажуть односельці, Тетяна славиться у селі як майстерна кухарка. Крім того, жінка надзвичайно любить квіти на садибі. Розмаїття барв з ранньої весни до пізньої осені не залишить байдужим нікого, хто пройде повз її подвір’я.

Незвичний грабіжник

36-РІЧНИЙ одесит зареєструвався на популярних сайтах знайомств, де видавав себе за… дівчину, яка прагне серйозних стосунків із представниками сильної статі. Після того, як хтось «клював», призначав(ла) зустріч. На зустрічі злодій нападав на «залицяльника» і оббирав його до нитки. Один із потерпілих звернувся до поліції і розповів, що невідомий побив його, відібрав гаманець та телефон і швидко зник. Злочинця знайшли. Як з’ясували слідчі, від його рук постраждав не один донжуан. За фактом пограбувань відкрито кримінальне провадження. Чоловікові загрожує від чотирьох до шести років позбавлення волі, але термін можуть збільшити, якщо буде викрито інші подібні факти.

«Повірили» погоді

ВЕЛИЧЕЗНІ зграї шпаків нещодавно заполонили південь і центр Одещини. Темними хмарами вкрились дерева, дороги, галявини. Екологи таку навалу пернатих пов’язують із аномально теплим початком зими. Високі температури зумовили те, що птахи залишились у наших краях, а з настанням морозів вони стали страждати через брак корму. Довелося мігрувати містами та селищами у пошуках харчування. У Болграді та Ізмаїлі, наприклад, шпакам стали у пригоді плоди софори. Чимало городян стали вивішувати біля будинків годівниці.

А комусь і стихія — нажива

ЧЕРЕЗ налипання мокрого снігу і шквальний вітер в області у третій декаді січня впало 1,1 тисячі опор повітряних ліній електропередачі. Найбільше відсутність струму заподіяла шкоди населенню південних районів. Однак знайшлися ділки, що… нажилися на цьому. Поки енергетики лагодили лінії в одному місці, злодії поцупили в іншому кілька тонн алюмінієвих дротів, які лежали на землі.

Розрита могила

ПОЛІЦЕЙСЬКІ проводять перевірку за фактом наруги над могилою на цвинтарі в селі Шабо Білгород-Дністровського району. За інформацією прес-служби ГУНП, про інцидент поліцію поінформувала жителька села, яка під час обходу кладовища помітила пошкоджений склеп. Встановлено, що зловмисники демонтували кілька бетонних стовпчиків-перекладин, а також кладку з цегли, щоби забезпечити прохід всередину місця поховання. Як відомо, заможних ромів ховають у склепах з великою кількістю дорогоцінностей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скільки можна?
Читати
Гібридна країна
Читати
Приречені на вічні заробітки
Читати
Доганяємо НАТО?
Читати
Де найсовісніші чиновники
Читати
Вже статки не приховають
Читати
Порахували «євробляхи»
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове