Архів
Вівторок,
6 лютого 2018 року

№ 10 (19557)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ не набуде ніяких форм членства в Митному союзі ЄС після Brexit.

Докладніше...
Російські «інтернаціоналісти»

СИРІЯ. Російська авіація завдала серію ракетних ударів по містах у провінції Ідліб, у тому числі по мирних житлових кварталах.

Докладніше...
Крок на упередження

В ЕСТОНІЇ почалися навчання з участю військовослужбовців НАТО.

Докладніше...
Країна як сімейний бізнес

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв оголосив позачергові президентські вибори.

Докладніше...
Безпековий політичний маневр

СЕРБІЯ і ЧОРНОГОРІЯ можуть у пришвидшеному порядку увійти до ЄС.

Докладніше...
Середземноморський триумвірат

КІПР. Чинний президент знову обраний на наступний термін.

Докладніше...
Благословення не завадить

ПІВДЕННА КОРЕЯ. МОК уперше в історії запросив делегацію Ватикана на зустріч перед Олімпіадою-2018.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Економіка в тіні

Олена Кощенко.

УПРОДОВЖ двох останніх років ріст дефіциту Пенсійного фонду хоч дещо знизив темпи, проте все одно виплата пенсій не обходиться без дотацій із держбюджету. За словами міністра соцполітики Андрія Реви, для виходу з критичної ситуації із наповненням Пенсійного фонду уряд має отримати додаткові кошти шляхом детінізації економіки: «За нашими підрахунками, 12,5 млн українців платять ЄСВ, 3,5 млн мають роботу і не платять. Понад 2,5 млн із них працюють на селі в індивідуальних селянських господарствах — ні копійки не платять. Ще 2 млн громадян безробітні. Разом це 18 млн осіб. Де ще 8 мільйонів? Ніхто не може пояснити. Це так званий резерв тіньової економіки…»

Тим часом Нацбанк застерігає, що пришвидшене збільшення соціальних витрат бюджету (мінімальної зарплати і пенсій) порівняно з темпами зростання продуктивності праці може посилити інфляційний тиск в Україні. За прогнозами НБУ, протягом 2018 року рівень загальної інфляції залишиться на рівні 8,9%, а базової —8,2%.

Пенсії повертаються на Донбас

ЩЕ У ДВОХ селищах неподалік окупованої Горлівки Донецької області — Травневе і Гладосове, які торік наприкінці листопада взяла під контроль українська сторона, відновили виплату пенсій. Причому пенсіонери одержали відразу всю накопичену заборгованість за три роки окупації. Як повідомила начальник управління Пенсійного фонду в Донецькій області Наталя Рад, на сьогодні нарахування і виплата пенсій здійснюється в штатному режимі.

На субсидійній голці

ВРАЖАЮЧУ статистику оприлюднив Держстат: упродовж минулого року понад вісім мільйонів українських сімей, тобто половина всіх наявних домогосподарств у країні, звернулися по субсидії. Їм виплатили понад 55 мільярдів гривень компенсації на комунальні послуги та скраплений газ. Однак за цей же період державі ще треба компенсувати громадянам близько 7 мільярдів гривень виплат.

Тим часом із 1 січня офіційно стартувала монетизація субсидій. На початковому етапі одержувачами «живих» субсидійних грошей мали стати підприємства ЖКГ та ОСББ/ЖБК за надані населенню послуги. Однак через суперечливі накази Мінфіну щодо механізму монетизації фактично було заблоковано розрахунки у Держказначействі по всій Україні, а відтак — і виплати субсидій. Водночас, як повідомив міністр соцполітики А. Рева, видавати субсидії грошима населенню почнуть не раніше 1 січня 2019-го.

Знайшли «перевалочний пункт»

ЗА ЧОТИРИ роки по захист до Міграційної служби України звернулися 4033 іноземці. Найчастіше шукали притулку громадяни Афганістану (1166 осіб), Сирії (534), Росії (384) та Іраку (197)… Проте далеко не всі з них надали переконливі докази того, що вони є саме біженцями — утікачами від війни чи переслідувань на батьківщині через расу, віросповідання або національність. Більшість прибулих усе ж таки були економічними мігрантами, націленими на багаті щодо утриманських субсидій країни Євросоюзу, а Україну розглядали просто як «перевалочний пункт» на шляху до мети. Зокрема, Державна міграційна служба повідомила, що серед усіх прибулих 1640 осіб дістали відмову з вимогою полишити територію нашої країни. Лише 197 офіційно набули статусу біженця.

Віковий бар’єр безробіття

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Державної служби зайнятості, нині в Україні щонайменше мільйон вільних робочих місць. Але попри це досі тільки офіційно налічується 354 тисячі безробітних. Переважно це жінки й чоловіки віком від 48 років із маленьких міст з вищою освітою. Нерідко під різними надуманими приводами працедавці відмовляють претендентам такого «поважного» віку.

Утім, українці такої вікової категорії все ж мають шанс працевлаштуватись. Якщо братимуться за будь-яку роботу, що трапиться. Так, жінок «за 50» сьогодні охоче беруть вахтерами, бухгалтерами, гардеробницями і швачками, а чоловіків такого ж віку — охоронцями, водіями і кур’єрами. Також роботодавці нерідко лояльні до віку продавців-консультантів і страхових агентів, які погоджуються трудитись виключно за відсоток. Стабільний попит на кадри і на виробництві…

Водночас іноземні працедавці поблажливіші до кандидатів зрілого віку з України. Вони беруть до уваги радше «фізичну кондицію» людини. Тобто мова не про паспортний вік, а здатність виконувати обов’язки.

Вони боронили Батьківщину

СТАТУСУ учасника бойових дій на Сході України станом на 31 січня нинішнього року набули 326 тисяч наших співвітчизників. Серед них 106 були його позбавлені. В основному це чиновники різних рангів, які свого часу добули собі відповідну почесну «корочку», скориставшись посадовими зв’язками.

До речі, згідно із законом про реінтеграцію Донбасу, і медичні працівники, що виконують свій професійний обов’язок поблизу лінії розмежування, тепер теж можуть дістати статус учасника бойових дій або учасника війни.

Начувайтеся, неплатники аліментів

ШОСТОГО лютого Мін’юст виклав у відкритий доступ реєстр неплатників аліментів. Саме цього дня набув чинності закон про посилення відповідальності за несплату грошей на дитину. Як наголосили у відомстві, до нього потрапили всі неплатники — «незалежно від статусу, посади чи перебування на державній службі».

Староста села — вже не дивина

В УКРАЇНІ триває децентралізація. Сьогодні вже налічується 704 об’єднані територіальні громади. Лідерами у їх створенні є Дніпропетровщина, Житомирщина і також Полтавщина, тоді як «пасуть задніх» Київщина та Закарпаття.

Як відомо, у процесі об’єднання територіальних громад кожне село отримало старосту. Це нова посадова особа в місцевому самоврядуванні України, яка обирається терміном на п’ять років. Простіше кажучи, староста — «своя» людина, яка представляє інтереси конкретного села у владі ОТГ. Або ж такий собі лобіст, посол і захисник в одній особі. Саме до нього у своєму селі тепер мають звертатися мешканці, коли потрібна якась довідка з центрального органу ОТГ або для розв’язання якоїсь проблеми.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скільки можна?
Читати
Гібридна країна
Читати
Приречені на вічні заробітки
Читати
Доганяємо НАТО?
Читати
Де найсовісніші чиновники
Читати
Вже статки не приховають
Читати
Порахували «євробляхи»
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове