Архів
Вівторок,
6 лютого 2018 року

№ 10 (19557)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ не набуде ніяких форм членства в Митному союзі ЄС після Brexit.

Докладніше...
Російські «інтернаціоналісти»

СИРІЯ. Російська авіація завдала серію ракетних ударів по містах у провінції Ідліб, у тому числі по мирних житлових кварталах.

Докладніше...
Крок на упередження

В ЕСТОНІЇ почалися навчання з участю військовослужбовців НАТО.

Докладніше...
Країна як сімейний бізнес

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв оголосив позачергові президентські вибори.

Докладніше...
Безпековий політичний маневр

СЕРБІЯ і ЧОРНОГОРІЯ можуть у пришвидшеному порядку увійти до ЄС.

Докладніше...
Середземноморський триумвірат

КІПР. Чинний президент знову обраний на наступний термін.

Докладніше...
Благословення не завадить

ПІВДЕННА КОРЕЯ. МОК уперше в історії запросив делегацію Ватикана на зустріч перед Олімпіадою-2018.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Резонанс

А може, на міністрах зекономимо?

Олена ГОРБУНЬ.

Не встигли у Вінниці трохи вщухнути пристрасті щодо знесення погруддя Шевченка, як зчинився новий скандал. Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун написала, як це тепер модно серед чиновників, на своїй сторінці в соцмережі, що вона проти ребальзамування тіла Миколи Пирогова, садиба-музей якого розміщується в обласному центрі.

НАГАДАЄМО, тіло видатного хірурга, забальзамоване його учнем доктором Д. І. Виводцевим, понад 135 років зберігається в Миколаївській церкві-усипальниці, яка є частиною Національного музею-садиби М. І. Пирогова у Вінниці.

Варто процитувати допис У. Супрун повністю, аби зрозуміти, як висвітлює проблему чиновниця: «Комісія Національного музею-садиби М.І. Пирогова звернулася до уряду з проханням надати дозвіл на ребальзамування тіла вченого. Ціна питання — 199 034 грн. На ці кошти можна придбати, наприклад, більше сотні упаковок препарату для лікування гострого лейкозу... Або інших ліків чи медичних засобів, що могли б допомогти багатьом пацієнтам. Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використати на лікування живих людей, витрачалися на процедуру, яка вже не допоможе нікому? Чи бюджетні кошти повинні витрачатись на подібні процедури? Як гадаєте?».

Звичайно, чимало людей згодні з тим, що вченого слід поховати за церковною традицією. Микола Іванович був глибоко віруючою людиною, він заповідав його поховати у селі Вишні неподалік Вінниці. Рішення про бальзамування прийняла його дружина. Тож привід для дискусії є. Але — толерантної та цивілізованої. А не відверто провокативної, некоректної, яку зініціювала пані Супрун.

Сказати, що вінничан обурив допис міністра, нічого не сказати! Вінниця буквально вибухнула гнівом. Те, що лікувати важкохворих дітей треба, приймається без обговорень. Але до чого тут Національний музей-садиба Пирогова? Усипальниця пережила дві світові війни, і ніхто не посмів осквернити чи пошкодити її.

Під дописом Супрун з’явилися сотні сердитих відгуків. Зокрема, дописувач Юрій Андреєв запитав: «Уляно Супрун, а скільки упаковок препарату для лікування гострого лейкозу можна було купити на понад 860 тисяч гривень, які Міністерство охорони здоров’я витратило на організацію семінару напередодні Нового року? А скільки медичних засобів можна було купити на більш ніж мільйон гривень, які ввірене вам Міністерство витратило на персональний комп’ютер?..»

Чиновниці нагадали, що витрати з бюджету на лікарню «Феофанія» щороку становлять понад 360 млн гривень. І лікуються у ній нардепи й віп-чиновники безкоштовно. Бо бідні? Чому виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я не ініціює опитування на тему, чи не варто зробити лікування представників влади платним? Дехто висловився ще жорсткіше: колишня американська громадянка, яка так полюбляє вбиратись у вишиванку, принизила українців.

Висловив свою думку щодо заяви Супрун і міський голова Вінниці Сергій Моргунов: «Як взагалі так можна ставити питання: або ліки, або ребальзамування тіла засновника військово-польової хірургії? Кошти ми знайдемо, навіть не сумнівайтеся. Ви знайдіть фахівців, які можуть провести цю процедуру якісно і професійно. Разом із головою ОДА Валерієм Коровієм ми ініціюватимемо перед урядом питання передачі Національного музею-садиби М.І. Пирогова у спільну комунальну власність територіальних громад».

Відповідь Уляни Супрун не забарилася. «Приємно вражена громадянською позицією вінничан, — написала чиновниця. — Підтримую ініціативу Вінницької обласної і міської влади передати музей на місцевий рівень». Мовляв, грошей не дам, забирайте Пирогова, а нам своє робити...

Чого українцям чекати далі? Може, проведе опитування міністр освіти Гриневич, чи потрібні нам сільські школи? Мовляв, недоцільно державі витрачати гроші на навчання дітей селян, купимо їм по комп’ютеру, та й нехай дистанційно опановують науку. Або міністр культури Ніщук щодо закриття бібліотек, які ще деінде вціліли, бо, мовляв, згідно з даними соціологів, населення стало менше читати книжок.

Один із вінницьких активістів резонно зауважив: «Очікую, що Муженко почне опитувати, чи відкривати вогонь у відповідь в зоні АТО по диверсійній групі, адже набої теж можна перевести на ліки або хліб для нужденних».

А може, послати до дідька таких міністрів? Знаєте, яка економія буде?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скільки можна?
Читати
Гібридна країна
Читати
Приречені на вічні заробітки
Читати
Доганяємо НАТО?
Читати
Де найсовісніші чиновники
Читати
Вже статки не приховають
Читати
Порахували «євробляхи»
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове