Архів
Вівторок,
6 лютого 2018 року

№ 10 (19557)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ не набуде ніяких форм членства в Митному союзі ЄС після Brexit.

Докладніше...
Російські «інтернаціоналісти»

СИРІЯ. Російська авіація завдала серію ракетних ударів по містах у провінції Ідліб, у тому числі по мирних житлових кварталах.

Докладніше...
Крок на упередження

В ЕСТОНІЇ почалися навчання з участю військовослужбовців НАТО.

Докладніше...
Країна як сімейний бізнес

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв оголосив позачергові президентські вибори.

Докладніше...
Безпековий політичний маневр

СЕРБІЯ і ЧОРНОГОРІЯ можуть у пришвидшеному порядку увійти до ЄС.

Докладніше...
Середземноморський триумвірат

КІПР. Чинний президент знову обраний на наступний термін.

Докладніше...
Благословення не завадить

ПІВДЕННА КОРЕЯ. МОК уперше в історії запросив делегацію Ватикана на зустріч перед Олімпіадою-2018.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Думка експертів

Як пограбувати державу

Тарас КІНЬКО.

25 січня очільники Інституту Права і Суспільства дали прес-конференцію на тему «Українська фінансова корупція: міжнародні виклики і небезпеки».

ПЕРЕД представниками ЗМІ і громадськості виступили президент Інституту Юрій Кармазін (на фото), віце-президенти Віктор Шишкін та Іван Домбровський — визнані авторитети вітчизняної юриспруденції. У центрі їхньої уваги на прес-конференції була діяльність і постать Валерії Гонтаревої на посаді голови Національного банку України та її іноземних партнерів, а також деяких особливо довірених осіб з-поміж підлеглих. На думку експертів, у їхніх діях є очевидні документально підтверджені ознаки правопорушень, унаслідок чого завдано особливо великої шкоди державі і народу України.

За період перебування чільниці НБУ В. Гонтаревої і її команди на посадах внутрішній валовий продукт України впав зі 183 млрд дол. США до 93 млрд дол., внутрішній валовий продукт на душу населення — з 4000 дол. до 1605 дол., середня заробітна плата зменшилася з 372 дол. до 155 дол., середня пенсія — зі 183 дол. США до 63 дол. США, золотовалютні резерви скоротилися з 25,5 млрд дол. США до 18 млрд дол. США, реальний рівень інфляції сягнув 20-30%. Показники ж падіння економіки за період перебування пані Гонтаревої на посаді (з 2014-го по 2017 р.) збільшилися вдвічі, і ця тенденція триває.

Як насправді здійснювалася вибіркова ліквідація банків, визначених як проблемні, було показано на прикладі банку «Брокбізнесбанк». 28.02.2014 року пан Кубів, який на той час перебував у керівництві НБУ, зараховує його до неплатоспроможних, іншими словами, до таких, що підлягають санації чи ліквідації, а вже в листопаді того ж року В. Гонтарева, обійнявши посаду голови НБУ, визнає той самий банк чомусь високоліквідним. Секрет чудесного одужання банку, як вважають експерти Інституту Права і Суспільства, виявився простий — він належить панові Курченку, який і донині, кажуть, обслуговує інтереси «сім’ї Януковича».

Що ж до решти банків, то їх «оздоровлення а-ля Гонтарева» завершилось для понад 80 припиненням діяльності, що в результаті призвело до зростання частки безнадійних кредитів від 8% до майже 50%. Частково латати ці втрати країні доведеться виключно за рахунок платників податків.

Експерти Інституту Права і Суспільства встановили, що у В. Гонтаревої формально не було для призначення на посаду голови НБУ ні необхідного трудового стажу роботи у банківській сфері, ні відповідного досвіду роботи на обійманих посадах, які б надали їй змогу набути відповідну для очолення НБУ кваліфікацію. Тому при її призначенні було свідомо порушено вимоги до кандидатури претендента на цю посаду.

Ім’я В. Гонтаревої експерти Інституту Права і Суспільства тісно пов’язують з операцією, внаслідок якої цінні папери — облігації внутрішньої державної позики, обов’язкові при пред’явленні до викупу державою, які від початку начебто призначались Аграрному фонду, в грудні 2014 року були гвалтовно передані останнім «Брокбізнесбанку», після чого на першу вимогу викуплені в нього державою, а виручені кошти миттєво переведені в готівку і зняті з рахунків. Вся операція тривала у надрах банку нібито з 00.00 години до 05 години ранку. За один день з банком пана Курченка в небаченому темпі було здійснено 21 операцію на загальну суму 2,5 млрд гривень.

Штрихів до яскравого ділового портрета В. Гонтаревої і її команди додав ще й оприлюднений у ході прес-конференції аудіозапис телефонної розмови, що нібито відбулася між заступницею голови НБУ К. Рожковою і віце-президентом ВТБ Банку К. Вайсманом.

Особа жіночої статі з голосом, схожим на голос К. Рожкової, консультує особу чоловічої статі з голосом, схожим на голос голови правління ВТБ Банку К. Вайсмана, як капіталізувати банк Москви в обхід санкцій, накладених Радою національної безпеки і оборони України на фінансові установи країни-агресора.

Словом, війна війною, а бізнес бізнесом. Хоча «татом» корупції в Україні фахівці юриспруденції назвали не Президента, а Прем’єр-міністра В. Гройсмана, оскільки служба фінансового моніторингу, котра має виявляти і протидіяти таким контактам і порушенням, як вони вважають, безпосередньо перебуває у сфері його повноважень.

Не пояснюючи присутнім, де і в який спосіб до них потрапили як докази копії важливих документів, ініціатори прес-конференції оприлюднили результати своїх досліджень, з яких вбачається, що В. Гонтарева, перебуваючи на посаді голови НБУ, та її заступники вступили у змову із зарубіжними банкірами й упливовими закордонними посередниками і створили спільно з ними міжнародну мережу, через учасників якої за різними схемами могли виводити кошти з України, скориставшись для цього можливостями, наданими їм посадами, службовим становищем і доступом до конфіденційної інсайдерської інформації, що має всі класичні ознаки злочинів, зокрема й корупції, котра, як є підстави вважати, вийшла за межі України і набула міжнародного масштабу.

Сліди тягнуться до такого собі містера Еліота Броіді (Броуді). Він є заступником голови інавгураційного комітету чинного президента США Дональда Трампа (!) і фінансовим головою президентської Республіканської партії (!!!).Не виключено, що його діяльність у складі цієї групи у разі розслідування може стати продовженням історії Пола Манафорта, котрий, як виявив американський журналіст Френк Фуерт, працюючи помічником В.Януковича, потайки створював тіньовий уряд України для його подальшої передачі в підпорядкування РФ задля прихованого управління нашою країною. Щось подібне разом зі своїми партнерами Броіді (Броуді) міг намагатися зробити і у фінансовому секторі України. Якщо вже не зробили...

Одне слово, голова НБУ В. Гонтарева була помічена у зв’язках, котрі дають підстави пред’явити їй підозру у причетності до корупції як вітчизняного, так і міжнародного рівнів, що, на переконання експертів Інституту Права і Суспільства, потребує її затримання, щонайменше, аби дала покази у вітчизняних (а не виключено, що й у зарубіжних) правоохоронних органах.

Станом на сьогодні експерти Інституту Права і Суспільства схильні розглядати діяльність В. Гонтаревої і її близького оточення в НБУ, партнерів по бізнесу як широку міжнародну корупційну змову. Але щойно буде встановлено, що в них був допуск до державної таємниці, то їхню діяльність слід трактувати як державну зраду. І тому ці фахівці на повен голос заявляють, зокрема і на прес-конференції, про застосування превентивних заходів, що унеможливлять їхнє зникнення з України та забезпечать у разі необхідності затримання цих персон для проведення слідчих дій.

Зрозуміло, що наважитися на відвертість і співробітництво зі слідством В. Гонтаревій навіть за великого бажання буде нелегко. Бо іще не відомо, чи не матиме вона справу з переверт­нями в погонах, а на посаду її призначали, судячи з усього, зовсім не для того, щоб працювала в рамках закону, і тим більше не для того, аби когось у разі провалу «здала». У цьому, зокрема, переконує продемонстрований у ході прес-конференції фрагмент відеозапису, в якому особа, схожа на колишнього депутата Верховної Ради України Олександра Шепелєва, зізнається на камеру під запис у тому, що (як доповнив Ю.Кармазін, нібито під страхом смерті від рук кілерів, котрі обслуговують владну верхівку) він був нібито змушений виконувати вказівки О. Турчинова щодо виведення (викрадення?) з банку «Родовід» 860 млн доларів США.

Від величини оприлюднених у ході прес-конференції сум, що сягають сотень мільйонів і мільярдів доларів, вивезених з України, темніє в очах і бере подив — як іще досі не лютує гіперінфляція і не підірваний остаточно грошовий обіг, а держава якось іще зводить кінці з кінцями?

Своє слово має сказати насамперед слідство. І з цим першими погоджуються самі експерти Інституту Права і Суспільства. Однак якраз із ним в ініціаторів прес-конференції, які й самі і професійні прокурори і визнані правники, відносини складаються, м’яко кажучи, непросто. Вони заявляють, що правоохоронні органи надані ними копії документів і результати їхніх досліджень до уваги упереджено не беруть, проваджень за ними не відкривають і досудової перевірки не здійснюють. Експерти зачитали відписки, не по суті піднятих ними як заявниками питань, якими правоохоронні й антикорупційні органи відбуваються. На їхню думку, це є черговим доказом тотальної корупції в Україні, яка зачепила і спеціалізовані органи, створені для захисту безпеки, а також протидії і запобіганню корупції.

Вкрай неадекватна, на думку цих правників, і позиція депутатів чинного складу Верховної Ради України. Якщо 249 депутатів колишнього складу ВРУ постановою №904-6 від 28.01.2009 вирішили створити комісію, для того щоб дослідити, чому курс гривні з 5 гривень за 1 долар США впав до 8 гривень за один долар, то в теперішніх законодавців узагалі не було ніякої реакції на те, що за час головування В. Гонтаревої у НБУ, 2014-2017 рр., курс гривні настільки стрімко покотився донизу, що впав із 11,85 національної грошової одиниці за 1 долар США до 28,86 і може котитися далі! Депутати компенсували собі таке падіння гривні збільшенням у рази заробітної плати, полишивши решту громадян і країну фактично напризволяще, що має ознаки корупції, яка легенько зачепила в такий спосіб і їх, недоторканних.

При цьому ні Президент, ні депутати ВРУ анітрохи не занепокоєні й тим, що на дату проведення прес-конференції вже минуло дев’ять місяців, відколи В. Гонтарева, залишивши заяву про складання із себе повноважень голови НБУ, не здавши справ і не відзвітувавши, виїхала з України «на відпочинок», ...залишаючись увесь цей час на посаді. Експерти у ході прес-конференції висловили, поза тим, упевненість, що насправді вона від справ не відійшла і продовжує дистанційно керувати Національним банком, не ставлячи хіба що тільки власного підпису під документами. Таке становще в НБУ вони вважають вкрай небезпечним і неприпустимим для країни, яка перебуває у глибокій кризі і в стані гібридної війни, відповідальність за що покладають як на парламент, так і особисто на Президента України, котрий неправомірно й невиправдано зволікає з призначенням нового голови НБУ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скільки можна?
Читати
Гібридна країна
Читати
Приречені на вічні заробітки
Читати
Доганяємо НАТО?
Читати
Де найсовісніші чиновники
Читати
Вже статки не приховають
Читати
Порахували «євробляхи»
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове