Архів
Вівторок,
6 лютого 2018 року

№ 10 (19557)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 731

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Умілі руки

Іграшки з повсті

М’які іграшки люблять і дорослі, й малеча. Це чудова забавка, яка додає настрою. А надто коли зроблена власноруч. Як-от ці Котик-муркотик і Яблучко, що на фото.

ОБИДВІ іграшки виготовляються за одним принципом, тож для початку спробуймо зробити Яблучко. Знадобляться: віхті чесаної овечої вовни відповідних кольорів (продаються у магазині «Все для рукоділля»), поліетиленова плівка з пухирцями, господарське мило і кухонна губка, синтепон або холофайбер (наповнювач), полі­етиленові рукавички, цупкий поліетилен, голка з ниткою.

1. У мисочці готуємо мильний розчин кімнатної температури. З цупкого поліетилену вирізаємо шаблон — кружок діаметром 15 см (для Котика він має бути більшим).

2. Відриваючи пучками пальців тонесенькі віхтики червоної вовни (не забудьмо по можливості й про жовтий бочок!), устелюємо ними шаблон рівномірно щільним шаром приблизно 2 см. При цьому вовна має виступати за шаблон на 1,5-2 см і сходити нанівець до краю. Фото 1.

3. Губкою зі вспіненими краплями мильного розчину легенько обпирскуємо вовну на шаблоні й накриваємо її плівкою пухирцями донизу. Через неї круговими рухами долоні (ніби гладимо) кілька хвилин несильно масуємо повсть — вовняні волокна зчіплюватимуться між собою. Фото 2-3.

4. Після цього знімаємо плівку, перевертаємо шаблон із вовною на зворотний бік і на нього ж загортаємо пасма повсті, залишені на припуск. Фото 4.

5. На цьому ж боці шаблона повторюємо операції, описані у пунктах №№ 2 і 3.

6. Масуємо-розтираємо долонями вовняний млинець крізь шари плівки з пухирцями, поки не відчуємо, що він став більш збитим і цільним.

7. Дістаємо шаблон із млинця: з одного його боку робимо 2-сантиметровий надріз і крізь нього акуратно витягаємо шаблон. Фото 5.

8. У нас вийшов вовняний мішечок, на якому треба розгладити-заваляти «рубець» — місце з накладеними припусками повсті. Робимо це двома пальцями, просунутими в отвір, і пальцями, накладеними на те ж місце ззовні. Фото 6. Масуємо доти, доки накладки-припуски не проглядатимуться, а зваляються з мішечком в одне ціле.

9. Ще півхвилини мнемо або масуємо руками мішечок.

10. Зазирнімо проти світла у мішечок. Він має бути вже цільним (зваляним) — приблизно однакової щільності. Набиваємо мішечок наповнювачем і зашиваємо розріз ниткою у тон. Фото 7.

11. Наше Яблучко ще незугарної форми, та дарма — процес валяння і зсідання вовни все ще триває. Легенько ліпимо-розтираємо в руках Яблучко, надаючи йому кулястої форми — так, ніби ліпимо сніжку, тільки ще й притираючи пальцями поверхню. За потреби Яблучко ледь змочуємо мильним розчином і знову формуємо «сніжку». Вона сідатиме, оболонка Яблучка дедалі ущільнюватиметься, допоки не набуде пружної кулястої сталої форми. Тоді всі волокна між собою зчеплені так, що вже не проглядаються окремі волосинки.

12. Робимо листочок із гілочкою. На плівку з пухирцями накидаємо віхті зеленої вовни листочка довільної форми шаром 2 см, потім віхтями коричневої вовни вистеляємо коричневу ніжку, яка має становити одне ціле з листочком. Змочуємо мильним розчином (фото 8), зверху накладаємо плівку пухирцями донизу і масуємо пальцями листок на столі. А коли повсть трохи зваляється, беремо його в плівці між долонь і масуємо, масуємо… І так — доти, доки у вас не вийде листочок із корінцем.

13. Промиваємо під краном водою кімнатної температури заготовки Яблучка і віджимаємо рушничком.

14. Пришиваємо хвостик листочка до Яблучка. Якщо є віхтик чорної шерсті, спеціальною голочкою-шильцем із дрібнюніми зазубринками набиваємо його на носик нашого Яблучка або вишиваємо нитками. Вдавлюємо чорну цятку пальцем у Яблучко.

15. Залишається ще якийсь час поліпити-пом’яти наше Яблучко, удосконалюючи його форму. Розправляємо-вигинаємо листочок.

Друзі, бажаю вам натхнення! Надсилайте й ви «Соняшнику» свої саморобки та розповідайте про премудрості їх виготовлення. Світлини найгарніших робіт будуть опубліковані у нашій «Мистецькій галереї».

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Південне латаття з великими красивими квітами.

2. Колючий кущик з їстівними ягодами чорно-синього кольору.

3. Середньоазійський державний діяч і політик ХІV століття, славнозвісний полководець — … , або Тамерлан.

4. Дочка сина або дочки.

5. Господарське приміщення для зберігання різного майна.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове