Архів
Вівторок,
6 лютого 2018 року

№ 10 (19557)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 731

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Мандрівка в дивосвіт

Азіатський слон: воїн і трудар

Ще мільйон років тому по Землі блукало 452 види доісторичних слонів (в усякому разі, стільки відомо сучасній науці). Нині залишилося лише два: африканський та азіатський. Про першого ми вже розповідали. Тож нині мова про його азіатського родича, якого ще називають індійським.

ЦЕ справжній велет у царстві тварин. Його висота у загривку — 3 метри, вага — 5 тонн. Тобто на терезах урівноважиться з чотирма автомобілями!

Традиційна візитівка слона — хобот. Це видозмінена в процесі еволюції верхня губа. Вправним і чутливим органом тварина може піднімати з підлоги навіть дрібні копійки та ґудзики. З його допомогою дихає, добуває їжу, захищається, пестить своїх малюків, приймає піщаний чи водний душ.

Також у слона чудові слух і нюх (він здатний відчути воду на відстані близько кілометра), хоча зір слабкий — тварина короткозора.

Характерною прикметою самців азіатських слонів є два зуби-різці на верхній щелепі, які трансформувались у велетенські — півтораметрові — бивні. Один такий «зуб» важить приблизно 25 кілограмів! Бивні — це і захист, і метод добування корму (бивнями слони розкопують землю в пошуках їстівного коріння і води). Крім бивнів, слон має ще чотири так звані щічні, або корінні, зуби. У міру їх зношення вони замінюються новими, за життя так відбувається шість разів. Тож можна сказати, що природа мудріше продумала зубну систему у слонів, ніж у людей: у цих тварин майже кожні 6-7 років на місці зношених зубів виростають нові.

А роботи для зубів дуже багато. Впродовж доби слон може з’їсти 300 кілограмів усякого корму. Над усе йому смакують банани та пагони тикового дерева. Він може жувати їх 18 годин на добу.

Слониха виношує дитинча близько 22 місяців, впродовж життя народжує загалом не більше семи 100-кілограмових слоненят метрового зросту. Мати може до трьох років вигодовувати маля своїм надзвичайно поживним молоком 20-процентної жирності.

На волі, у джунглях, слони живуть 30-35 років. Зазвичай вони повільно і мирно блукають, збившись у стада, шукаючи рослинну поживу. Проте відомо, що розлючений азіатський слон здатний переслідувати автомобіль зі швидкістю 45 кілометрів за годину.

А знавіснілий слон — надзвичайно небезпечна істота. В античні часи ці тварини навіть брали участь у битвах. На них надівали броню. До хобота прив’язували мечі, а до бивнів — отруєні списи. На спині їх вивищувалося ціле укріплення — дерев’яна башта, захищена металевими листами. На ній розміщувалися стрільці з луками і метальники списів, а нерідко — і «генеральський штаб» усього війська. Іноді у бій уводили майже півтисячі слонів. Так було і за часів войовничого полководця-завойовника азійських просторів Александра Македонського, і століттями по тому…

Нині слони вже не воюють. Натомість, керовані погоничами, багато трудяться на благо людей, які відловлюють їх із диких стад і спеціально для цього дресирують. Приручені слони тягають стовбури на лісорозробках тикових дерев у Бірмі (у цій країні 6 тисяч ручних слонів). На лісопильнях волочать колоди, подають їх під пили, відносять і дуже акуратно складають штабелями розпилені дошки. Навіть здувають із них тирсу!.. І що цікаво: як тільки дзвін сповістить про кінець робочого дня, жодний хобот не поворухнеться задля «виробництва»!

Так тварини трудяться зазвичай по 20 днів на місяць із червня по лютий, до настання найспекотнішого сезону. Тож нині у них «відпустка». Тоді як у їхніх диких родичів саме настає сезон народження дитинчат…

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Південне латаття з великими красивими квітами.

2. Колючий кущик з їстівними ягодами чорно-синього кольору.

3. Середньоазійський державний діяч і політик ХІV століття, славнозвісний полководець — … , або Тамерлан.

4. Дочка сина або дочки.

5. Господарське приміщення для зберігання різного майна.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове