Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  • За рубежем
Урядова законодавча ініціатива

МОЛДОВА. Уряд схвалив внесення в конституцію пункту про євроінтеграцію.

Докладніше...
Зводять власний термінал

НІМЕЧЧИНА почала будувати власний термінал зрідженого газу для зменшення залежності від російського блакитного палива.

Докладніше...
Імміграційний компроміс

США. Дональд Трамп представив конгресу новий імміграційний план США.

Докладніше...
Справжня боротьба з корупцією

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Генпрокуратура продемонструвала колегам у всьому світі, як треба боротися з нечистими на руку чиновниками.

Докладніше...
Реальна загроза

В ІТАЛІЮ на човнах таємно прибули півсотні бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
Неділя — не для шопінгу

У ПОЛЬЩІ обмежили торгівлю по неділях.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Коли спадщина — тягар

Ліна ПАСЬКО.

«Нещодавно помер мій дідусь. За його заповітом, я єдина спадкоємиця. Але проблема в тому, що мені спадщина — хата в селі — не потрібна. Чи маю я право відмовитися від неї на користь певних осіб?» — запитує Клавдія Ш. із смт Зарічного Рівненської області.

ВІДПОВІДНО до статті 1268-ї Цивільного кодексу України (далі — Кодекс) спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти або не прийняти спадщину. Якщо спадкоємець відмовляється від прийняття спадщини, то має це зробити протягом шести місяців, — строку, який, згідно зі статтею 1270-ю Кодексу, починається з часу відкриття спадщини.

Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу, а в сільських населених пунктах — уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною. Себто не можна відмовитися від спадщини в надії прийняти її потім — коли, наприклад, будуть прощені борги спадкодавця.

За нормами статті 1274-ї Кодексу спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом. Якщо ж заповідач підпризначив спадкоємця, то особа, на ім’я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

Зазначимо, що згідно зі статтею 1244-ю Кодексу, підпризначеним спадкоємцем є особа, яку заповідач призначив на той випадок, якщо спадкоємець, зазначений у заповіті, помре до відкриття спадщини, не прийме її або відмовиться від прийняття чи буде усунутий від права на спадкування, а також у разі відсутності умов, визначених у заповіті (так званий заповіт з умовою).

Проте спадкоємець за заповітом не може відмовитися на користь спадкоємця за законом. Якщо інших спадкоємців за заповітом немає, то його відмова, вочевидь, буде «безадресною». Тобто подальша доля спадщини вирішуватиметься відповідно до положень Кодексу щодо спадкування за законом.

Однак життєві ситуації є різними і по-своєму можуть вплинути на вже прийняте рішення. Тому особа, яка відмовилася від спадщини, може відкликати свою заяву про відмову протягом строку, визначеного для її прийняття (шість місяців), який починається від часу відкриття спадщини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Заборгували
Читати
Суспільство криміналізується
Читати
Кому безвіз потрібен
Читати
Проїзд здорожчає
Читати
Звільнили «дзюдоїста»
Читати
Хто у світі голодує
Читати
Заробітчанський призов
Читати
Ставка на курей
Читати
Лікуватись по-новому
Читати
Штрафи не допомогли
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове