Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  • За рубежем
Урядова законодавча ініціатива

МОЛДОВА. Уряд схвалив внесення в конституцію пункту про євроінтеграцію.

Докладніше...
Зводять власний термінал

НІМЕЧЧИНА почала будувати власний термінал зрідженого газу для зменшення залежності від російського блакитного палива.

Докладніше...
Імміграційний компроміс

США. Дональд Трамп представив конгресу новий імміграційний план США.

Докладніше...
Справжня боротьба з корупцією

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Генпрокуратура продемонструвала колегам у всьому світі, як треба боротися з нечистими на руку чиновниками.

Докладніше...
Реальна загроза

В ІТАЛІЮ на човнах таємно прибули півсотні бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
Неділя — не для шопінгу

У ПОЛЬЩІ обмежили торгівлю по неділях.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Це цікаво

Чеське містечко

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Серед багатьох визначних пам’яток міста Хуст та його околиць, зокрема, тисячолітньої долини нарцисів, старовинних костьолів віком 500-800 років, не менш знаним та популярним серед туристів є так зване чеське містечко.

ХУСТ був адміністративною одиницею Чехословаччини порівняно недовго — 20 років. Але, за словами головного архітектора міста Василя Ороса, цей період історії залишив помітний слід у місті, зокрема в архітектурі.

«Чехи будували оселі, дбаючи насамперед про зручність та надійність, — розповідає Василь Орос. — Високі стелі, великі кімнати. Я живу в одному з таких будинків. Коли мені знадобилося знести одну з внутрішніх стін, то й не підозрював, скільки зусиль доведеться докласти. Вона була непробивною! Здивувала й особлива технологія кладки. Українці подібну не застосовували».

Будинки у чеському житловому кварталі збудовані у популярному в Європі стилі «шале». Перший поверх — із цегли, другий — із дерева. Подібні зводили в Альпах під дачі, а також у швейцарських містечках. Їх накривали високими дахами, пристосованими для гірського клімату. Згодом, за радянських часів, покрівлі у містах Західної України стали робити пласкими, як у східних регіонах. Тоді все і скрізь мало бути однаковим, і байдуже, що на Закарпатті снігу та дощу випадає набагато більше.

Не всі мешканці чеського кварталу зараз можуть похвалитися просторими кімнатами. Після війни будиночки пристосували під комунальні квартири — звели перегородки, поділили поверхи. У них селили приїжджих військових, учителів, лікарів. Родин корінних чехів тут не залишилось — із початком Другої світової війни всі вони повернулися на батьківщину…

Загалом від чехословацького періоду Хусту перепали у спадок близько 800 будинків. В одному з них нині розташована міська рада. Хоча попервах це приміщення призначалося для... лікаря. Тут мали бути кабінет, оглядова, жилі кімнати для його родини і прислуги, їдальня, кухня, ванна, санвузол.

До речі, проклали чехи й каналізаційну систему: вона проходить під центральними вулицями. Це величезна бетонна труба, в якій людина може стояти на повен зріст. Якби в радянські часи під час ремонтних робіт її не пошкодили, вона функціонувала б і досі.

Незабаром виповниться сто років чеській бруківці. Уявіть, вулиці, вистелені нею, — у найкращому стані серед інших. Шкода, що в центрі Хуста свого часу бруківку поміняли на асфальт…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Заборгували
Читати
Суспільство криміналізується
Читати
Кому безвіз потрібен
Читати
Проїзд здорожчає
Читати
Звільнили «дзюдоїста»
Читати
Хто у світі голодує
Читати
Заробітчанський призов
Читати
Ставка на курей
Читати
Лікуватись по-новому
Читати
Штрафи не допомогли
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове