Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  • За рубежем
Урядова законодавча ініціатива

МОЛДОВА. Уряд схвалив внесення в конституцію пункту про євроінтеграцію.

Докладніше...
Зводять власний термінал

НІМЕЧЧИНА почала будувати власний термінал зрідженого газу для зменшення залежності від російського блакитного палива.

Докладніше...
Імміграційний компроміс

США. Дональд Трамп представив конгресу новий імміграційний план США.

Докладніше...
Справжня боротьба з корупцією

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Генпрокуратура продемонструвала колегам у всьому світі, як треба боротися з нечистими на руку чиновниками.

Докладніше...
Реальна загроза

В ІТАЛІЮ на човнах таємно прибули півсотні бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
Неділя — не для шопінгу

У ПОЛЬЩІ обмежили торгівлю по неділях.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Борги, наче гирі

Ганна КЛІКОВКА.

ПІДПРИЄМСТВА області заборгували працівникам понад 126,4 млн гривень. Левова частка — 106,8 млн гривень — припадає на 46 підприємств державного сектору економіки. Серед найбільших боржників тривалий час чільне місце посідає ПАТ «Запоріжжяобленерго», де колективу завинили понад 80 млн гривень. Торік тут звільнилася понад тисяча працівників — п’ята частина колективу. Не дивно, що дочекатися ремонтників людям, особливо в селах, у разі виникнення проблем із енергопостачанням вельми проблематично.

Борги перед працівниками підприємств комунальної форми власності у грудні зросли на 99 тисяч гривень — майже вп’ятеро. Це зумовлено накопиченими регулярними невиплатами на КП Бердянської міської ради «Міськліфт». Заборгував і Кам’янсько-Дніпровський міський КП «Лазнево-пральний комбінат», що проходить процедуру банкрутства.

Робота надає впевненості

НА ОБЛІКУ в центрах зайнятості області впродовж минулого року перебувало 1208 людей із числа внутрішньо переміщених осіб. Статус безробітного мали 1076 чоловік. Працевлаштовано 348, із них за направленням служби зайнятості — 292 особи. Взяли участь у громадських та роботах тимчасового характеру 89 чоловік цієї категорії. Окрім того, майже сотня осіб пройшла підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації. Рівень працевлаштування після закінчення навчання становив 99 відсотків, а це означає, що переселенці знайшли на новому місці спокій, роботу, впевненість у прийдешньому дні.

Знання, що рятують життя

ЩОЧЕТВЕРГА фахівці з акушерства та гінекології, лікарі загальної практики — сімейної медицини, інші спеціалісти віддалених від обласного центру міст і районів сідають за монітори, щоб узяти участь в інформаційно-навчальних семінарах. Завдяки реалізації в області проекту Світового банку придбане мультимедійне обладнання загальною вартістю близько двох мільйонів гривень дає змогу залучити до них лікарів восьми центрів первинної медико-санітарної допомоги обласного центру, 28 закладів первинної медико-санітарної допомоги територіальних громад області, всіх центральних районних лікарень.

Під час онлайн-нарад висококваліфіковані спеціалісти дистанційно консультують районних колег із питань тактики ведення вагітних із важкою патологією та гінекологічних хворих, допомагають розібратись у перебігу складних випадків. Провідні фахівці профільних кафедр Запорізького державного медичного університету, Запорізької медичної академії післядипломної освіти читають для лікарів з глибинки лекції з найактуальніших питань акушерства, гінекології, репродуктології та генетики.

Поновлять армійські навички

В ОБЛАСНОМУ збірному пункті відбулась чергова відправка резервістів Збройних сил України на військові збори. Згадати армійські навички, поновити теоретичні знання та пройти практичну підготовку на полігонах із новими видами озброєння мають 150 жителів області. За словами офіцера обласного військового комісаріату Владислава Чумака, серед них водії БТР та БМП, танкісти, стрільці, зв’язківці, представники інших спеціальностей. Більшість військовозобов’язаних призивалися за мобілізацією у 2014-2015 роках, гідно виконували свій громадянський обов’язок у зоні проведення Антитерористичної операції.

Запорізькі резервісти проходитимуть збори на Харківщині, де дислокується 92-га окрема механізована бригада, бійці якої брали участь у битві за Іловайськ, боронили Дебальцеве, захищали від терористів Станицю Луганську.

Потужна сила

У РЕГІОНІ, де мешкає вже понад 12 тисяч учасників АТО, активно розвивається громадський рух воїнів-ветеранів. Створена широка мережа — понад 50 громадських організацій у всіх містах та районах області, найактивніші серед них — «Запорізька рада ветеранів АТО», «Товариство ветеранів АТО», «Ветерани АТО Мелітопольщини», «Честь та гідність», «Об’єднання ветеранів та волонтерів АТО» та інші. «Родина козацької звитяги» об’єднала понад 150 сімей — рідних та близьких запоріжців, які віддали життя за свободу та незалежність України на Донбасі. Громадські організації ветеранів АТО займаються військово-патріотичним вихованням молоді, допомагають у соціально-психологічній адаптації та пошуку роботи своїм побратимам, сприяють увічненню пам’яті загиблих героїв. Також у регіоні працює найбільший в Україні унікальний волонтерський центр для відпочинку військовослужбовців «Солдатський привал», створений зусиллями обласної влади та Придніпровської залізниці.

Врятувала людська небайдужість

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА дівчинка Даринка Яковлєва після тривалого лікування в Бостонському опіковому центрі повертається додому. Ця новина порадувала небайдужих краян, котрі співчували дитині і батькам, а також допомагали цій родині. Чотирирічна Даринка, вдягнена у синтетичне платтячко, бавлячись із сірниками, ненароком підпалила себе та зазнала опіків — 70% шкіри. Стан дитини стабілізували у Запорізькому опіковому центрі. Подальше складне лікування безкоштовно зголосилися провести американські медики. Благання батьків про допомогу сколихнуло людей не тільки в Україні, а й світову спільноту. У Запоріжжі, як кажуть, усім миром зібрали 70 тисяч доларів на транспортування дитини до Бостона — пожертви надходили від місцевих жителів, підприємств, депутатів, іноземних громадян. У США Даринці нарощували шкіру, провівши велику кількість оперативних втручань.

Немов щойно з городу

СЕРЕДИНА зими, холоднеча. А споживачі овочевої продукції фермерського господарства «Таврія-Скіф», що у Михайлівському районі, не можуть надивуватися: городина — немов щойно зібрана, пекінська та білокачанна капуста дихають свіжістю, яблука — наче з дерева. Все тому, що господарі не пошкодували коштів і збудували сховище за новітніми технологіями: всередині регульоване газове середовище з підвищеним умістом азоту. Проектна потужність холодильника — 5000 тонн, кожна з камер може вмістити від 100 до 150 тонн продукції. Технології, котрі тут застосовуються, — новий європейський рівень, якого в області у цій сфері досі не було. Окрім того, завдяки відкриттю сховища мешканці навколишніх сіл мають робочі місця.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Заборгували
Читати
Суспільство криміналізується
Читати
Кому безвіз потрібен
Читати
Проїзд здорожчає
Читати
Звільнили «дзюдоїста»
Читати
Хто у світі голодує
Читати
Заробітчанський призов
Читати
Ставка на курей
Читати
Лікуватись по-новому
Читати
Штрафи не допомогли
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове