Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  • За рубежем
Урядова законодавча ініціатива

МОЛДОВА. Уряд схвалив внесення в конституцію пункту про євроінтеграцію.

Докладніше...
Зводять власний термінал

НІМЕЧЧИНА почала будувати власний термінал зрідженого газу для зменшення залежності від російського блакитного палива.

Докладніше...
Імміграційний компроміс

США. Дональд Трамп представив конгресу новий імміграційний план США.

Докладніше...
Справжня боротьба з корупцією

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Генпрокуратура продемонструвала колегам у всьому світі, як треба боротися з нечистими на руку чиновниками.

Докладніше...
Реальна загроза

В ІТАЛІЮ на човнах таємно прибули півсотні бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
Неділя — не для шопінгу

У ПОЛЬЩІ обмежили торгівлю по неділях.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Ворог у тилу

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

У Харківській області був затриманий житель Чугуєва, який воював за самопроголошену ЛНР.

ЗА СЛОВАМИ керівника прес-центру Управління СБУ в Харківській області Владислава Абдули, житель Чугуєва в 2014 році приєднався до незаконних військових формувань ЛНР після так званого умовно-дострокового звільнення з виправної колонії на території Луганської області, де він із 2008 року відбував покарання за умисне вбивство. Служив у складі «міліції ЛНР», брав активну участь у бойових діях проти сил АТО, під час яких дістав поранення. «Зализувати рани» вирішив удома, в Чугуєві. Там, у власному будинку, оперативники спецслужби затримали бойовика.

Та хіба лише такі вороги засіли в тилу? Доки на фронті тривають бої з російськими військами, найманцями та сепаратистами, на, як кажуть, мирній території державу вбиває корупція. Корупціонерів попри створення кількох служб для боротьби з ними стає все більше. Люди скаржаться, що хабарі вимагають податківці, поліцейські, лісники, ветеринари, лікарі... Лише за останні місяць-півтора піймано за руку кілька десятків хапуг. І це, зрозуміло, лише вершина айсберга.

Співробітники Служби безпеки України за процесуальним керівництвом військової прокуратури та сприяння підрозділу внутрішньої безпеки ДФС встановили, що заступник начальника одного з управлінь Головного управління ДФС у Харківській області разом зі своїм підлеглим — старшим опер­уповноваженим налагодили корупційну схему систематичного одержання хабарів з підприємців за неперешкоджання їхній господарській діяльності. Іншими словами, як би чесно не працював та сплачував податки, це не убезпечує тебе від незаконних зазіхань фіскалів. Підполковник та майор податкової служби вимагали у місцевого приватного підприємця сорок тисяч доларів США (мільйон із гаком гривень) за повернення вилученого під час обшуку майна та непритягнення його до кримінальної відповідальності.

Упіймано на гарячому також головного державного ревізора-інспектора управління ДФС у Харківській області. Оперативники спецслужби задокументували одержання фіскалом неправомірної вигоди у розмірі 250 тисяч гривень від представника підприємства, на якому проводилась планова перевірка. Там мільйон, там чверть мільйона... Уявляєте, які гроші потрапляють до кишень деяких податківців!

Погоріли на хабарі й представники нової патрульної поліції. Замість того щоб «служити й захищати», як написано на їхньому прапорі, вони налагодили механізм систематичного вимагання грошей з водіїв за нібито порушення Правил дорожнього руху. Як посередника патрульні залучили водія таксі. Під час досудового розслідування правоохоронці задокументували факти отримання учасниками групи хабарів від місцевих мешканців.

Продовжують брати хабарі й у ЗСУ. Так, заступник військового комісара одного з об’єднаних військкоматів Харкова одержав 700 дол. (половина суми) за штамп у військовому квитку «до військової служби непридатний».

Якщо беруть хабарі податківці, поліцейські та владці, то чому б не брати лісникам, у яких, за словами героя новели Григора Тютюнника, чоботи ростуть на кожному дубі й на кожній вільсі. Щоправда, то було колись, тепер хабарі беруть не чобітьми, а доларами чи гривнями. Аж 10 тисяч гривень захотів один із працівників лісгоспу, що в Красноградському районі, аби він не перешкоджав вирубуванню і вивезенню дерев.

Відомо, що корупційних злочинів чинять менше в тих країнах, де судова й правоохоронна системи працюють на те, аби покарання було невідворотне. Скоїв злочин чи правопорушення — відповідай. У нас же по-іншому. Хабарників поліцейських, звісно взяли під варту, але вони можуть вийти на волю, якщо внесуть заставу. Добре, що суд хоча б відсторонив лейтенантів на час досудового розслідування від виконання обов’язків, а то б вони мали право знову вийти на роботу, аби трішки наколядувати.

А от одіозний суддя Лазюк, якого свого часу піймали на хабарі, повернувся на роботу й продовжує «здійснювати правосуддя». Цей служитель Феміди відомий тим, що призначав адміністративні покарання учасникам Євромайдану, визнав законним рішення Харківської міськради щодо особливого статусу російської мови, ухвалював рішення на користь міськради, коли її звинувачували в незаконному піднятті тарифів...

Усе це відбувається на тлі внесення депутатами на розгляд парламенту законопроекту №7499, яким пропонується звільнити чиновників од відповідальності за набуття або передачу іншим особам статків, походження яких вони не можуть пояснити. А це, вважають експерти, призведе до закриття сотень гучних кримінальних проваджень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Заборгували
Читати
Суспільство криміналізується
Читати
Кому безвіз потрібен
Читати
Проїзд здорожчає
Читати
Звільнили «дзюдоїста»
Читати
Хто у світі голодує
Читати
Заробітчанський призов
Читати
Ставка на курей
Читати
Лікуватись по-новому
Читати
Штрафи не допомогли
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове