Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  • За рубежем
Урядова законодавча ініціатива

МОЛДОВА. Уряд схвалив внесення в конституцію пункту про євроінтеграцію.

Докладніше...
Зводять власний термінал

НІМЕЧЧИНА почала будувати власний термінал зрідженого газу для зменшення залежності від російського блакитного палива.

Докладніше...
Імміграційний компроміс

США. Дональд Трамп представив конгресу новий імміграційний план США.

Докладніше...
Справжня боротьба з корупцією

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Генпрокуратура продемонструвала колегам у всьому світі, як треба боротися з нечистими на руку чиновниками.

Докладніше...
Реальна загроза

В ІТАЛІЮ на човнах таємно прибули півсотні бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
Неділя — не для шопінгу

У ПОЛЬЩІ обмежили торгівлю по неділях.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Шавлія

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

СЕРЕД кількох видів шавлії, що культивуються в Україні, найвідомішою є шавлія лікарська, розповсюджена в Лісостеповій зоні. Іноді зустрічається шавлія мускатна та ефіопська.

Для виготовлення ліків використовують траву (листя) шавлії, котру заготовляють із верхньої частини рослини під час квітування. Спосіб сушки традиційний: чи під укриттям, чи в електросушарках за температури 35-40 градусів. Зберігати сировину краще в щільно закритому посуді не більше двох років.

Листя шавлії містить ефірну олію, дубильні речовини, органічні кислоти, флавоноїди, терпиноїди.

Препарати з цієї рослини мають протизапальну, дезінфекційну, ранозагоювальну дії. Вона лікує гастрити, коліти, хвороби печінки, нирок, бронхіт, ангіну та інші поширені захворювання.

Ангіна. П’ять грамів подрібненого листя відварюють у склянці води протягом 10 хвилин, охолоджують, проціджують і теплим відваром прополіскують горло. Цей же рецепт можна застосовувати і для зняття зубного болю.

Бронхіт. Приготувати чай із розрахунку столова ложка подрібненого сухого листя на 500 мл окропу. Настояти 30 хвилин, процідити і приймати по 50 мл три-чотири рази на день під час їди. Рекомендують також робити інгаляцію з допомогою шавлієвої олії, додаючи 1-2 мл її на посудину з окропом: накривають голову тканиною і вдихають пару ефірної олії.

Гастрит. У випадках зниженої кислотності дві чайні ложки листя шавлії запарюють у півлітровому термосі, настоюють 30-40 хвилин і теплий напій приймають по 60-70 мл тричі на день.

Розлади травної системи. Чайну ложку подрібненого листя залити в термосі 500 мл окропу, настояти не менш як три години. Процідити і пити три-чотири рази протягом дня по 100-150 мл за 30 хвилин до їди.

Геморой. Дві столові ложки подрібненого листя шавлії залити склянкою окропу, настояти 20-30 хвилин, процідити і теплим використовувати для спринцювання прямої кишки. Також можна змішати по 20 г листя шавлії і ромашки, додати до цього збору 60 г дубової кори. Суміш проварюють на повільному вогні 5-10 хвилин, охолоджують та фільтрують. Відвар застосовують для компресів протягом 10-15 хвилин, повторюючи цю процедуру декілька разів на день.

Гострі респіраторні захворювання. Заварити в літровому термосі столову ложку подрібненого листя шавлії, настояти 3-4 години. Пити проціджений настій не менше чотирьох разів протягом дня. Для видалення слизу під час ГРЗ одну чайну ложку листя шавлії залити склянкою гарячого пряженого молока, настояти 20 хвилин, процідити. Вживати невеликими порціями, за бажання додаючи мед.

Лікування безпліддя. Жінкам: столову ложку подрібненого листя шавлії залити півлітра окропу. Настояти годину, процідити. Пити натщесерце по чайній ложці двічі на день. Почати прийом після закінчення менструації. Продовжувати не більш як два тижні. Чоловікам: приймати по 50 мл тричі протягом дня.

­Нервові розлади. Півсклянки окропу залити п’ять грамів сухого листя, настояти 20 хвилин і приймати за півгодини до їди тричі на день. З цією ж метою помічна настоянка 100 грамів листя в літрі вина протягом тижня. Пити по 30-50 мл через 20 хвилин після прийому їжі.

Псоріаз. Комплекс використання передбачає прийом відвару столової ложки листя в склянці води на повільному вогні протягом п’яти хвилин. Охолоджений і проціджений відвар п’ють тричі на день по столовій ложці. Одночасно відварюють 100 г листя в трьох літрах води та додають до ванн.

Радикуліт. Свіжий сік моркви змішують із настоєм листя шавлії з розрахунку 200 грамів соку на три літри настою. Додають у ванну з водою 37-39 градусів.

Рани і порізи. Столову ложку сухого подрібненого листя запарити склянкою окропу, настояти до кімнатної температури і промивати уражені ділянки. Можна робити компреси, змінюючи їх декілька разів протягом дня.

Стоматит. Готують концентрований відвар 20 грамів листя у 250 мл води, настоюють не менше 30 хвилин, проціджують. Столову ложку відвару додають до склянки води і прополіскують ротову порожнину.

Людям похилого віку. Для підтримки тонусу організму одну тисячу квіток шавлії залити літром горілки і півлітра перевареної води. Настояти півтора місяця. Приймати по столовій ложці зранку в чистому вигляді чи змішуючи з водою. Для жінок після 40 років рекомендований настій рівних частин листя шавлії та квітів липи, наприклад, по чайній ложці на склянку окропу. Приймати у вигляді чаю.

Протипоказання. Препарати шавлії не рекомендуються вагітним, гіпертонікам і схильним до проявів алергії, при проблемах щитоподібної залози, гострому запаленні нирок.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Заборгували
Читати
Суспільство криміналізується
Читати
Кому безвіз потрібен
Читати
Проїзд здорожчає
Читати
Звільнили «дзюдоїста»
Читати
Хто у світі голодує
Читати
Заробітчанський призов
Читати
Ставка на курей
Читати
Лікуватись по-новому
Читати
Штрафи не допомогли
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове