Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  • За рубежем
Урядова законодавча ініціатива

МОЛДОВА. Уряд схвалив внесення в конституцію пункту про євроінтеграцію.

Докладніше...
Зводять власний термінал

НІМЕЧЧИНА почала будувати власний термінал зрідженого газу для зменшення залежності від російського блакитного палива.

Докладніше...
Імміграційний компроміс

США. Дональд Трамп представив конгресу новий імміграційний план США.

Докладніше...
Справжня боротьба з корупцією

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Генпрокуратура продемонструвала колегам у всьому світі, як треба боротися з нечистими на руку чиновниками.

Докладніше...
Реальна загроза

В ІТАЛІЮ на човнах таємно прибули півсотні бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
Неділя — не для шопінгу

У ПОЛЬЩІ обмежили торгівлю по неділях.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблема

Нові життєві цінності

Олена БЕГМА.

В Україні з року в рік меншає офіційно зареєстрованих шлюбів, натомість більшає жінок зі статусом матері-одиначки.

СЬОГОДНІ кожна п’ята дитина народжується поза шлюбом. А якщо сказати точніше, то таких малюків з’являється на світ у державі вже 21,9%. Проте регіональна демографічна картина все ж неоднорідна. Зокрема, у Тернопільській і Рівненській областях лише 6,5% дітей народжується «без батька». Тоді як в індустріально розвинених областях ця цифра зростає загрозливими темпами.

Так само різниться і вікова картина громадян, котрі живуть у зареєстрованому шлюбі. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень, якщо серед українців віком 50-60 років у офіційному шлюбі перебувають понад 80% громадян, то серед молоді до 35 років таких не набереться і 20 відсотків.

Водночас у зареєстрованих шлюбах зростають показники розлучень…

Іще чверть століття тому в Україні було не більш як сім відсотків матерів-одиначок, а розлучень було менше у рази. Соціологи б’ють на сполох: у державі руйнується авторитет інституту сім’ї — вона перестає бути пріоритетною життєвою цінністю.

Що, зрештою, відбувається? Ті ж соціологи пов’язують це явище не з падінням моралі у суспільстві, а зі зміною її основ.

Передовсім сучасна молодь надає мало значення штампу в пас­порті. Це загальноєвропейська тенденція, де число позашлюбних дітей за останні 20 років зростало ще швидшими темпами. У Франції, Данії, наприклад, кожна друга дитина народжується поза офіційним шлюбом.

Окрім того, свій «внесок» до статистики зробили технології ЕКЗ (екстракорпорального запліднення), зараз уже доступні багатьом українкам, які присвячують молодість кар’єрі. Пропустивши найвдаліший час вийти заміж і досягаючи певного віку, вони заводять собі, як то кажуть, «дитину з пробірки», батько якої подекуди залишається матері невідомий. На жаль, це одна із граней прояву жіночої емансипації і самодостатності.

Разом із тим не можна не зробити закид і в бік наших чоловіків. Нерідко, не реалізувавшись як успішні члени суспільства, вони відмовляються брати на себе сімейні зобов’язання. Погоджуються на те, щоб кровинка росла без їхнього прізвища і по батькові. Тоді як, здавалось би, кожний батько має пишатися своєю дитиною і бути за неї відповідальним. У тому числі й перед законом.

Звісно, це не означає, що видане РАЦСом свідоцтво про шлюб є запорукою щасливої родини. В Україні чимало дуже міцних сімей і без печатки в паспорті. Втім, діти, народжені в такій родині, автоматично вважаються народженими поза шлюбом! А це, що не кажіть, накладає певний відбиток на стосунки у родині. Зрештою — на соціальний статус самої дитини: вона дорослішає зі свідоцтвом про народження, де в графі «батько» стоїть прочерк! І цим фактом нерідко захмарюється її щасливе дитинство. Надто підліткової буремної пори.

Проте… Не секрет, що багато хто з батьків, які виховують дитину у неофіційному щасливому шлюбі, мають для цього цілком корисливий мотив: отримати матеріальну дещицю від держави. Як відомо, претендувати на її допомогу можуть матері-одиначки, дохід яких не дотягує до прожиткового мінімуму. У такому разі враховуються доходи всіх членів сім’ї, які проживають разом. Якщо на кожного з них припадає сума, менша прожиткового мінімуму, можна подавати на оформлення додаткових виплат. Для дітей, які не досягли 6-річного віку, вона становить 1492 грн, від 6 до 18 років — 1860 грн… Чимало соціологів якраз і пов’язують збільшення кількості дітей, народжених поза шлюбом, із цими виплатами.

До того ж офіційна виплата при народженні дитини (нині це 41 тисяча гривень) підвищує впевненість жінки у завтра хоча б попервах, і вона наважується народити дитину й узагалі «без батька». Тим більше що українське законодавство не робить різниці між дітьми, народженими в шлюбі і «поза печаткою». Позашлюбні діти, наприклад, мають такі ж права на успадкування майна, як і «звичайні» діти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Заборгували
Читати
Суспільство криміналізується
Читати
Кому безвіз потрібен
Читати
Проїзд здорожчає
Читати
Звільнили «дзюдоїста»
Читати
Хто у світі голодує
Читати
Заробітчанський призов
Читати
Ставка на курей
Читати
Лікуватись по-новому
Читати
Штрафи не допомогли
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове