Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  • За рубежем
Урядова законодавча ініціатива

МОЛДОВА. Уряд схвалив внесення в конституцію пункту про євроінтеграцію.

Докладніше...
Зводять власний термінал

НІМЕЧЧИНА почала будувати власний термінал зрідженого газу для зменшення залежності від російського блакитного палива.

Докладніше...
Імміграційний компроміс

США. Дональд Трамп представив конгресу новий імміграційний план США.

Докладніше...
Справжня боротьба з корупцією

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Генпрокуратура продемонструвала колегам у всьому світі, як треба боротися з нечистими на руку чиновниками.

Докладніше...
Реальна загроза

В ІТАЛІЮ на човнах таємно прибули півсотні бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
Неділя — не для шопінгу

У ПОЛЬЩІ обмежили торгівлю по неділях.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Отака «братерська любов»

Михайло ГУБАШ.

Стало відомо, як Сполучені Штати Америки змусили Петра Порошенка за шість годин звільнити генпрокурора Віктора Шокіна. Про це під час виступу в американській Раді з міжнародних відносин розповів екс-віце-президент США (2009-2017 рр.) Джо Байден.

НАГАДАЄМО: колишній посадовець за дорученням Барака Обами виконував роль куратора України у критичний для неї період і, крім телефонних розмов з нашим керівництвом та представниками політикуму, часто приїздив на переговори особисто.

Так от, виступаючи днями на згаданій Раді, Байден застеріг: в Україні корупція залишається найбільшою проблемою. Він порекомендував посадовцям адміністрації Дональда Трампа уважно фіксувати, що говорять і чого недоговорюють українські лідери, а також перевіряти, як вони виконують свої обіцянки. І навів приклад зі свого досвіду спілкування з нашими високопосадовцями.

«Я відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією у Києві. Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. Тож я пам’ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив до Києва 12-13 разів, і врешті-решт мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора, але вони цього не зробили.

Я пішов на прес-конференцію і сказав: «Ми вам не даємо мільярда доларів». Вони мені кажуть: «Ви не маєте таких повноважень, ви не президент, президент казав, що дасть». Я так: «Дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримаєте мільярда доларів». Я сказав: «Я їду через шість годин, якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей». І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли», — розповів Байден.

У соцмережах одкровення Байдена про «сучого сина» викликало неабияку активність користувачів щодо суб’єктності теперішньої влади у прийнятті рішень. Коментатори поділилися на тих, хто вважає, що тиск Заходу є благом для України, і тих, хто наголошує на відсутності справжнього суверенітету й керуванні ззовні.

Одним із перших відгукнувся народний депутат Віктор Балога: «Ця новина — сумний сигнал для всіх друзів і кумів Порошенка. Як би вірно вони йому не служили, переступаючи через закон і мораль, на кожному з них висить цінник. І якщо це буде в інтересах збереження влади — він здасть усіх, хто для нього краде, бреше, організовує голосування, придумує схеми. Питання лише, чи вистачить у Штатів грошей і бажання, щоб «звільнити» всіх, хто довів Україну до ручки...».

Позицію прибічників думки про зовнішнє управління Україною іронічно-лаконічно сформулювала адвокат Тетяна Монтян: «Справжня незалежність — вона така!».

За якийсь час користувачі мереж згадали ще одну подібну історію від Байдена. В нещодавно виданій книжці спогадів колишній високопосадовець стверджує, що саме після його телефонної розмови з тоді ще президентом України Віктором Януковичем останній утік із країни. Отак-от телефонний дзвінок з-за океану став «останнім дзвоником» для «легітимного»...

Сьогодні Байден уже не на посаді й у справи України втручається тільки опосередковано — своїми спогадами і публічними порадами новій американській адміністрації. Утім, святе місце порожнім не буває: 23-24 січня в Україні з візитом перебував спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер. За два дні він провів багато зустрічей — від Президента України до нещодавно визволених з російського полону українських військових. Серед співрозмовників Волкера були також секретар РНБО Олександр Турчинов, начальник Генштабу Віктор Муженко, лідери «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін та Юрій Бойко, низка депутатів Верховної Ради. Відчувалося, що візитер вирішив ґрунтовно ознайомитись із внутрішньополітичною ситуацією та розкладом сил в Україні. На відміну від попереднього візиту Волкер щедро діливсь інформацією із журналістами: дав інтерв’ю російській службі ВВС, Радіо Свобода, Deutsche Welle. Єдине, чого йому не вдалося, — побувати на Донбасі, Цьому, як пояснили у посольстві США в Україні, завадили «несприятливі погодні умови».

У своїх виступах спецпредставник американського державного департаменту США надав жорсткі й доволі однозначні оцінки, які аж ніяк не до вподоби Росії. Скажімо, він укотре наголосив, що РФ є учасником конфлікту, а не посередником, що врегулювання ситуації на Донбасі залежить насамперед від бажання Росії, і якби воно було, то досягти повноцінного миру там можна за 12 місяців, що російськомовні громадяни України страждають тільки там, де їх збройно захищає Росія, і ще багато подібних тверджень, які дратують і не сприймаються Кремлем, але повністю збігаються із позицією офіційного Києва.

Візит Волкера відбувся напередодні його зустрічі з Владиславом Сурковим, запланованої на 26 січня. Основний меседж, який спецпредставник намагався донести, — думка України обов’язково враховуватиметься у вирішенні її долі на перемовинах між США і РФ... Але виникає запитання: з чого б це прагматичні, особливо під керівництвом Трампа, Сполучені Штати у дипломатичному двобої з Росією виборюватимуть інтереси України, а не власні? Ви у це можете повірити?

Тому й складається враження, що так зване зовнішнє управління, котре, як кажуть, раніше здійснювалося північним «старшим братом», останнім часом перейшло до заокеанського «великого брата». Зрозуміло, коливання «курсу партії» обумовлене станом українського суспільства, симпатії частини якого належать Сходу, а решти — Заходу. Така ситуація миру і злагоді в країні аж ніяк не сприяє. Тому логічно напрошується таке: а ми, українці, не можемо чи не хочемо самостійно керувати державою?

Кажуть, що для розв’язання проблеми потрібні взаємні поступки, тобто компроміс. Тож чому б Україні не спробувати «компромісно» відмовитися від послуг звідусюди і самій хазайнувати вдома? Невже і в цьому наша хата залишатиметься скраю?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Заборгували
Читати
Суспільство криміналізується
Читати
Кому безвіз потрібен
Читати
Проїзд здорожчає
Читати
Звільнили «дзюдоїста»
Читати
Хто у світі голодує
Читати
Заробітчанський призов
Читати
Ставка на курей
Читати
Лікуватись по-новому
Читати
Штрафи не допомогли
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове