Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта

Лютий

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнок Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Скарби рідного краю

Гроти у степу

Олена БЕГМА.

УЯВІТЬ собі рівнинний степ, а посеред нього — положисту кам’яну гору. Доволі чималу — її підніжжя займає три гектари. Це Кам’яна Могила — унікальний не лише сам по собі природний об’єкт, а й світова пам’ятка давньої культури України, що знаходиться у Мелітопольському районі Запорізької області, поблизу селища Мирне, на правому березі річки Молочна.

Пагорб, що простягся степом на 12 метрів, має своєрідну геологічну структуру. Він складається з кількох тисяч навалених один на одний каменів пісковику різних розмірів. Природа утворила це химерне громаддя. Вони то виступають вертикально, то, відхиляючись у протилежні боки, утворюють навіси…

Понад 12 мільйонів років тому на цьому місці колихалися води Сарматського моря. З часом воно зміліло і висохло. Так море змінила пустеля з багатющими колишніми донними відкладеннями. Надалі у цій місцевості утворилася западина річки пра-Молочної, береги якої устилав монолітний кварцитоподібний пісковик, що важко піддається розпилюванню. Проте підземні води вимили у ньому численні гроти і печери, а сам камінь шаруватої структури поступово розколовся на плити. Так утворилась Кам’яна Могила, як її назвали вчені-дослідники.

Хоча насправді могилою вона не є. Цей пагорб тисячоліттями служив людям древнім святилищем — вівтарем для відправлення язичницьких обрядів, поклоніння богам.

Наразі археологи дослідили 67 печер і гротів Кам’яної Могили. У них виявлено декілька тисяч унікальних стародавніх петрогліфів — вирізаних на плитах у скелі зображень. Їхня хронологія охоплює величезний період: від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (XXIV-XXII тис. до н. е. — X-XII ст.). Частину цих написів розшифрували, що дало змогу вченим краще зрозуміти побут і культуру народів, які у давнину населяли український степ. Глибоко реалістичні малюнки складають уявлення про господарчу діяльність первісних людей Південної України, їхню духовну культуру. Прикметним фактом стала знахідка пісковикових плит із зображенням стародавніх «письмен», які датуються VI — початком V тис. до н. е.

З 2006 р. заповідник є претендентом на включення до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Для збереження пам’ятки світового значення і ознайомлення з нею відвідувачів десять років тому було створено Державний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила» з цікавим музеєм.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

7, середа,                17-20 год.

8, четвер,                9-11 год.

9, п’ятниця,           8-10 год.

11, неділя,             17-20 год.

12, понеділок,       21-23 год.

15, четвер,             20-23 год.

16, п’ятниця,         23-24 год.

17, субота,              0-2, 6-8 год.

20, вівторок,          14-17 год.

23, п’ятниця,         9-12 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове