Архів
П’ятниця,
2 лютого 2018 року

№ 9 (19556)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта

Лютий

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнок Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Сніг, дощ,морозець

Тетяна Адаменко,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ЦЬОГОРІЧНИЙ січень в Україні не можна назвати найхолоднішим місяцем зими, адже лише від 10 до 20 днів спостерігалися невеликі морози. Середня місячна температура повітря на 3-6ОС перевищила кліматичну норму. В найтепліші дні температура повітря підвищувалася до зовсім не зимових 6-12ОС тепла, а на крайньому півдні — аж до +15 градусів. Серія активних циклонів при переміщенні територією України залишила багато снігу на полях та в містах, однак не традиційно на заході, як це буває найчастіше, а у східній частині країни. При цьому місцями на Черкащині, Київщині та прилеглих районах інших областей висота снігу (40-50 см) у середині січня була рекордною. Погодні умови як у грудні, котрий був схожий на пізню осінь, так і у січні, що нагадував початок березня, жодної загрози для зимуючих культур не створили.

В останні січневі дні знову нагадала про себе Атлантика. Теплі повітряні маси обумовили наступний дуже теплий для цього місяця період. Захід країни майже звільнився від снігу, а на решті території висота його за рахунок танення невпинно зменшується.

Погода першої декади лютого мало чим відрізнятиметься від погоди кінця січня. Вдень на всій території температура повітря підвищуватиметься до плюс 1-6ОС, на півдні — до плюс 7-9ОС. Вночі відмічатиметься легенький морозець — мінус 2-4 градуси, на крайньому сході — до мінус 7-9. Опади матимуть змішаний характер — сніг, дощ, мокрий сніг.

За довгостроковим (місячним) прогнозом погоди у лютому середня температура прогнозується від 4ОС морозу на крайньому північному сході до 1-2ОС тепла на крайньому півдні, що близько до середніх значень за останнє тридцятиріччя (1981-2010 рр.). Якщо справдиться такий прогноз, то зима 2017-2018 стане однією з найкоротших та найтепліших в історії метеорологічних спостережень. Адже перед січнем був один із найтепліших груднів.

Місячна кількість опадів у лютому очікується близькою до 24-35 мм, в гірських районах до 95 мм, що приблизно дорівнює середнім багаторічним значенням.

Останній місяць зими, лютий, своїй назві завдячує характеру погоди. Однак усе частіше, із посиленням глобального потепління і його виявів на регіональному рівні, він не відповідає такій назві. Так і цього року. На початку місяця сильних морозів в Україні не очікується, однак вони можливі у другій його половині. Вторгнення дуже холодного повітря із північного сходу, яке може обумовити сильні морози, зовсім не виключене, однак ймовірність такого ходу подій з року в рік зменшується.

Температурні рекорди, зафіксовані останнього зимового місяця, — це 35-39ОС морозу, які спостерігались у далекому 1929 році майже на всій території України. На Луганщині морози сягали 40ОС. Холодним був лютий у 1963-му та 1985 роках. У XXI-му столітті найхолоднішим видався лютий 2006-го та 2012 року, коли температура на Луганщині та Харківщині опускалась до мінус 34-36ОС, а на решті території країни до -26-33ОС.

У сучасному кліматі погоду останнього місяця зими дедалі частіше визначають теплі та вологі повітряні маси із заходу. Вони обумовлюють значно вищий за норму температурний режим. У такі періоди температура повітря може підвищуватися до плюс 14-19 градусів, в Одеській, Херсонській областях та в Криму — до плюс 25. Найвищі температури повітря, зафіксовані метеорологічними станціями в останні 50 років спостережень за погодою, відмічались у лютому 1990-го та 2002 років. Саме у ці роки по всій території країни було зафіксовано рекордні плюс 17-25ОС, навіть у північних районах. А середня місячна температура повітря перевищувала норму на 4-6 градусів.

Для останнього зимового місяця характерні найбільші коливання температури повітря порівняно з нормою. Так у 1985-му, 1996-му і 2003 рр. лютий був холоднішим, ніж січень, у 1989-му, 1990-му, 2001-му, 2002 роках — теплішим, ніж березень. Особливим видався лютий 2016-го — найтепліший за весь період метеорологічних спостережень: максимальна температура повітря сягала +15-23 градуси, а позитивне відхилення від норми середньої місячної температури повітря — неймовірних для того часу плюс 5-8 градусів.

У лютому на відміну від інших зимових місяців, найчастіше відмічалися хуртовини та дуже часто спостерігалася ожеледь, особливо на Сході України та в Приазов’ї.

За кліматичною нормою місячна температура повітря лютого на 1-1,5О вища, ніж у січні, й становить мінус 1-5 градусів, у Чернігівській, Сумській, Харківській, Полтавській, Донецькій, Луганській областях — мінус 6-8. На Південному узбережжі Криму температура повітря у лютому становить плюс 4 градуси.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

7, середа,                17-20 год.

8, четвер,                9-11 год.

9, п’ятниця,           8-10 год.

11, неділя,             17-20 год.

12, понеділок,       21-23 год.

15, четвер,             20-23 год.

16, п’ятниця,         23-24 год.

17, субота,              0-2, 6-8 год.

20, вівторок,          14-17 год.

23, п’ятниця,         9-12 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове