Архів
Вівторок,
30 січня 2018 року

№ 8 (19555)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Обережно: дезінформація

РОСІЯ несе відповідальність за цілеспрямоване поширення дез-інформації на території ЄС.

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У Кабулі прогриміли нові вибухи.

Докладніше...
Інавгурація під забороною

ІСПАНІЯ. Конституційний суд заморозив процедуру заочної інавгурації Карлеса Пучдемона як глави женералітату Каталонії.

Докладніше...
Із такими друзями...

ПОЛЬЩА. Сейм ухвалив закон, який передбачає заборону «бандерівської ідеології».

Докладніше...
Політична заява-ширма

ТУРЕЧЧИНА. Армія посилила наступ проти курдів на півночі Сирії.

Докладніше...
Другого туру не знадобилось

ФІНЛЯНДІЯ. На виборах переміг чинний президент Саулі Нійністьо.

Докладніше...
Повінь серед зими

ФРАНЦІЯ. Через тривалі зливи рекордно підвищився рівень Сени та її притоки Марни.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Моїй бабусі пенсію приносить поштарка. Нині бабуся захворіла й перебуває в пансіонаті. Скільки часу вона там пробуде — не відомо. Як можна в такому разі одержувати пенсію?»

Марія Прудивус.

с. Любимівка

Вільнянського району

Запорізької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 47-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), пенсія виплачується щомісяця з 4-го по 25 число місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі. Виплата здійснюється за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України поштою або переказується на визначений цією особою банківський рахунок.

Пенсію може бути виплачено особисто пенсіонеру, його законному представнику або за довіреністю, порядок оформлення і термін дії якої визначено законом.

Пунктом 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846 (далі— Порядок), визначено, зокрема, що заява про виплату пенсії за довіреністю, термін дії якої більший за один рік, через кожен рік дії такої довіреності подається пенсіонером особисто або його законним представником в орган, який призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії.

Виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється, зокрема, у разі неотримання призначеної пенсії протягом шести місяців поспіль (стаття 49-та Закону).

Спосіб доставки пенсійних коштів (через пошту чи банк) пенсіонер обирає самостійно. Зарахування сум пенсій на рахунок пенсіонера в установі банку здійснюють органи Пенсійного фонду виключно на підставі заяви пенсіонера.

Таким чином, продовження виплати пенсії через пошту можливе, якщо ваша бабуся оформить відповідне доручення. Нарахування пенсії на банківський рахунок можливе в разі відкриття рахунка та за заявою бабусі.

Водночас варто враховувати, що під час перебування пенсіонера на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі) йому виплачується 25 відсотків призначеної пенсії.

Та частина, що залишилася після виплати належної суми пенсіонеру, перераховується в установу (заклад), де він перебуває на повному державному утриманні, за його особистою заявою. Зазначені кошти зараховуються на банківські рахунки цих установ.

Якщо в пансіонаті вашу бабусю зараховано на повне державне утримання, то їй належить 25 відсотків призначеної пенсії.

Вибрати спосіб подальшого одержання пенсії має сама бабуся-пенсіонерка.

А саме: одержувати пенсію через поштове відділення може довірена особа, а через банківську установу — за умови відкриття рахунка та написання бабусею відповідної заяви в управління Пенсійного фонду.

 

«Я працював у Болгарії 10 місяців. Чи призначать мені пенсію за цей стаж?»

Василь БІДНИЙ.

смт Війтівці

Волочиського району

Хмельницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 12-ї Договору між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення від 04.09.2001, якщо загальна тривалість страхового (трудового) стажу, накопиченого відповідно до законодавства однієї договірної сторони, становить менш ніж 12 місяців і якщо на підставі цього не виникає право на пенсію відповідно до її законодавства, то цей стаж зараховує для призначення пенсії компетентна установа другої договірної сторони.

Отже, в разі відсутності права на пенсію за стаж 10 місяців, згідно із законодавством Болгарії, цей період буде зараховано під час призначення пенсії в Україні.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки знищують
Читати
Ситуація на дорогах
Читати
Криза «перевиробництва»?
Читати
Де найвигідніше
Читати
Усе зробимо, тільки дайте
Читати
На порозі новітньої хвилі
Читати
А роботодавцям байдуже
Читати
Тарифи зростають, а сусідам віддаємо
Читати
Поки ще не вдарило
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове