Архів
Вівторок,
30 січня 2018 року

№ 8 (19555)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Обережно: дезінформація

РОСІЯ несе відповідальність за цілеспрямоване поширення дез-інформації на території ЄС.

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У Кабулі прогриміли нові вибухи.

Докладніше...
Інавгурація під забороною

ІСПАНІЯ. Конституційний суд заморозив процедуру заочної інавгурації Карлеса Пучдемона як глави женералітату Каталонії.

Докладніше...
Із такими друзями...

ПОЛЬЩА. Сейм ухвалив закон, який передбачає заборону «бандерівської ідеології».

Докладніше...
Політична заява-ширма

ТУРЕЧЧИНА. Армія посилила наступ проти курдів на півночі Сирії.

Докладніше...
Другого туру не знадобилось

ФІНЛЯНДІЯ. На виборах переміг чинний президент Саулі Нійністьо.

Докладніше...
Повінь серед зими

ФРАНЦІЯ. Через тривалі зливи рекордно підвищився рівень Сени та її притоки Марни.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Некомпетентні прогнозисти

Олена ГРИГОРЕНКО.

КОЖНИЙ дев’ятий краянин працездатного віку безробітний. Серед них 59% — жінки, а 35% — молодь до 35 років. При цьому 52,5% незайнятих жителів Київщини — це колишні працівники офісів та держустанов…

Водночас, за даними Державної служби зайнятості, нині над-звичайно високий попит на кваліфікованих робітників з інструментом — слюсарів, сантехніків, електриків, газозварників, швей, наладчиків обладнання тощо: кожна четверта вакансія у регіональних центрах зайнятості. Утім… Реальний стан на ринку праці в області аж ніяк не відповідає ухвалі ОДА, яка торік у липні для вступної кампанії визначила обсяги підготовки необхідних робітничих кадрів у ПТУ регіону. Тоді постановили підготувати найбільше водіїв, будівельників і кухарів. Схоже, складаючи список робітничих професій, підлеглі голови Київської ОДА Олександра Горгана навіть не намагались вивчити реальні потреби ринку праці.

Свавілля місцевої влади

СЕЛО Забір’я, що територіально належить до Києво-Святошинського району, приєднують до міста Боярка. Причому це відбувається проти волі його мешканців.

Місцеві жителі вже не раз виступали за створення об’єднаної територіальної громади із селами Княжичі, Музичі й Бобриця. Проте місцеві владці вирішили не зважати на думку селян і приєднатися до великого міста. Саме таку ухвалу було винесено на засіданні сільради. Дізнавшись, що обрані ними депутати тепер по-змовницьки діють проти народної волі, мешканці Забір’я вдалися до вуличної акції протесту — вийшли на вулицю із плакатами. Але це на депутатів не подіяло. Тоді активісти подали позов до суду. Гроші на адвоката громада зібрала сама. Селяни сподіваються, що судовим шляхом удасться поставити чиновників і місцевих депутатів на місце.

На сьогодні у судах перебувають на розгляді три позови від громади села щодо незаконних дій місцевої влади.

Дорожче не означає краще

ЖИТЕЛІВ Білої Церкви міська влада попередила про здорожчання з 26 січня проїзду в усіх рейсових автобусах та міській електричці. Зокрема, тепер проїзд у маршрутці коштує 5 гривень, тоді як квиток на тролейбус обійдеться в 4 гривні…

Багатьох жителів ця транспортна «реформа», яка не супроводжується докорінними змінами на краще системи сполучення населеного пункту, обурила. І річ навіть не в грошах. Опитування засвідчило, що чималий відсоток білоцерківців готові платити, але тільки тоді, коли нові тарифи на перевезення будуть обґрунтованими, себто за наявності нового, зручного і, головне, справного автотранспорту. Люди висловлюють невдоволення часовим інтервалом руху певних маршрутів, зношеністю та незручністю рухомого складу.

Утім, здорожчання транспортного проїзду в Білій Церкві — це лише перша ластівка цьогорічного підвищення цін на проїзд по всій Україні.

Пильні сусіди

ЦЕ СТАЛОСЬ опівдні у селі Андріївка Бориспільського району. Чоловік прокрався в одне з домоволодінь, коли господарів не було, і поцупив там у сараї господарські інструменти, зварювальний апарат та шліфувальну машинку. Та коли намагався з награбованим втекти на автомобілі, його помітили сусіди. Небайдужі односельці відразу ж зателефонували куди слід: повідомили номери і колір автівки, прикмети водія… Незабаром на одній із вулиць міста патрульна група реагування Бориспільського відділу поліції помітила автівку, яка підпадала під орієнтування, і зупинила її. Водій (а ним виявився 28-річний киянин-нероба) жодним чином не видавав свого хвилювання. Проте коли правоохоронці попросили відкрити багажник, похнюплено зізнавсь у крадіжці.

Потопаєм у смітті

ЕКОЛОГИ б’ють в усі дзвони: у регіоні катастрофічна ситуація з утилізацією побутового непотребу. Діє 36 санкціонованих централізованих звалищ, сім із яких не паспортизовані, а два взагалі давно вважаються закритими. Особливо напружена ситуація біля Боярки, Ставищ, Василькова… Загалом щороку область потребує утилізувати близько 3,49 млн м3 твердих побутових відходів, які потрапляють на полігони та несанкціоновані сміттєзвалища.

Тим часом уже два десятиліття поспіль політики різних рангів, а також чиновники ОДА піаряться на сміттєвій проблемі Київщини. Користі від їхніх заяв — нуль. Бо за цей час не було виділено ні ділянки землі під полігони та сміттєспалювальні заводи. Як зазначають експерти, у вирішенні цієї проблеми не зацікавлена і місцева влада, яка не хоче ділитися «своєю» землею. Мабуть, чекаємо сміттєвого колапсу, який не за горами.

Протистоятимуть кібернетичним викликам

У СТОЛИЦІ запрацював перший в Україні ситуаційний центр гарантування кібербезпеки, створений на базі спеціалізованого департаменту СБУ. Повідомляється, що його спеціалісти здатні вирахувати потенційні хакерські атаки і відповідно на це відреагувати. Розробили такий центр згідно з угодою про реалізацію Трастового фонду Україна—НАТО, тож на початку роботу в ньому налагоджують провідні фахівці Північноатлантичного військового альянсу. На проект виділено понад 1 мільйон доларів.

Про те, що наш кіберпростір неналежно захищений, годі й казати. Лише торік держава зазнала понад півсотні потужних атак, які вдалося відбити працівникам Держспецзв’язку. Зокрема, у багатьох іще у згадці торішнє 27 червня, коли по всій країні була паралізована робота багатьох державних систем, зокрема і банківської.

Профорієнтація і мотивація зі шкільної лави

НЕЩОДАВНО старшокласники Обухівського району побували на заводі «Алеана». Цю пізнавально-профорієнтаційну екскурсію для них організував Обухівський міжрайонний центр зайнятості. Нині потужності підприємства розширюються — завозиться нове імпортне обладнання, впроваджуються новітні технології. Тому заводу потрібні дипломовані фахівці різних напрямів, а також робітники. Як-от ливарники пластмас, токарі, наладчики, оператори виробничих ліній, водії навантажувачів, майстри, технологи хімічного виробництва.

На цьому великому промисловому підприємстві із переробки пластмаси вже півтора десятиліття виготовляють товари для дому, кухні, саду та городу. Зокрема, школярам розповіли про технологію виробництва пластмасових речей, показали ланцюжок власне технологічного процесу та провели школярів по двох складах готової продукції, де від різноманіття кольорів та форм очі розбігаються.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки знищують
Читати
Ситуація на дорогах
Читати
Криза «перевиробництва»?
Читати
Де найвигідніше
Читати
Усе зробимо, тільки дайте
Читати
На порозі новітньої хвилі
Читати
А роботодавцям байдуже
Читати
Тарифи зростають, а сусідам віддаємо
Читати
Поки ще не вдарило
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове