Архів
Вівторок,
30 січня 2018 року

№ 8 (19555)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Обережно: дезінформація

РОСІЯ несе відповідальність за цілеспрямоване поширення дез-інформації на території ЄС.

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У Кабулі прогриміли нові вибухи.

Докладніше...
Інавгурація під забороною

ІСПАНІЯ. Конституційний суд заморозив процедуру заочної інавгурації Карлеса Пучдемона як глави женералітату Каталонії.

Докладніше...
Із такими друзями...

ПОЛЬЩА. Сейм ухвалив закон, який передбачає заборону «бандерівської ідеології».

Докладніше...
Політична заява-ширма

ТУРЕЧЧИНА. Армія посилила наступ проти курдів на півночі Сирії.

Докладніше...
Другого туру не знадобилось

ФІНЛЯНДІЯ. На виборах переміг чинний президент Саулі Нійністьо.

Докладніше...
Повінь серед зими

ФРАНЦІЯ. Через тривалі зливи рекордно підвищився рівень Сени та її притоки Марни.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Газові хитрощі

Марина ТІШКОВА.

Минулий рік позначився деякими перетвореннями в енергетичній галузі та житлово-комунальному господарстві. Зокрема, набули чинності ухвалені торік у грудні зміни до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», котрі вже встигли охарактеризувати «кінцем газових колгоспів».

У ЗАКОНОДАВСТВІ досі не було визначено, які саме лічильники встановлювати у багатоквартирних будинках із газовими плитами — індивідуальні чи загальнобудинкові. Оператори газорозподільних мереж (ГРМ), користуючись цим, почали масово обладнувати будівлі другими — це дешевше і швидше. Люди, ясна річ, обурювалися: чому всі мають платити за принципом «зрівняйлівки» — і багатодітні сім’ї, на чиїх кухнях постійно вариться-печеться, і самотні пенсіонери, і молоді люди, які цілими днями на роботі?.. Але оператори поводилися звично — на звернення не реагували, а подекуди, активно незгодним громадянам, а бувало, й цілим будинкам навіть відрізали газ.

Тепер же законодавчо заборонили міськ- та облгазам установлювати загальнобудинкові лічильники без згоди ОСББ (до 2021 року вони повинні забезпечити індивідуальними всіх абонентів). Крім того, оператор не має права у разі відмови співвласників від «колгоспного» приладу припинити газопостачання. Споживач може поставити індивідуальний лічильник самостійно. У такому разі міськ- чи облгаз повинен компенсувати витрати за рахунок тарифу на розподіл газу (він є частиною платіжки). Однак порядок відшкодування ще не визначений. Зробити це має уряд.

Окрема тема — це платіжки за газ. Дехто отримав рахунки за попередній місяць, які вдвічі-утричі перевищували вартість реально використаного палива. «Вказана у квитанції сума перевищує мою пенсію, ще й субсидія не врахована! «Житомиргаззбут» включив у рахунок ще й «рекомендований платіж». Що це за арифметика?» — слушно обурюється у листі до редакції Гарій Макаренко з Житомира.

Справді, кажуть газівники, у квитанціях з’явилася така графа — «рекомендований платіж» (фактично — аванс). У його розрахунок входить вартість так званого прогнозного споживання газу наступного місяця: середньорічний об’єм споживання, помножений на місячну частку, встановлену в додатку №1 до Кодексу газорозподільної системи для кожної групи споживання (визначається залежно від того, які газові прилади встановлені у помешканні та використовуються; номер своєї можете дізнатись у нижньому лівому куті квитанції).

Експерти ГО «Публічний аудит» тим часом зазначають, що все це — хитрощі облгазів, аби зібрати зі споживачів якомога більше коштів, щоб акумулювати їх на своїх рахунках. Адже проста людина часто-густо не може розібратися в абракадабрі цифр та квапиться сплатити наперед вказану суму за послугу, боячись неприємностей, — на те й розрахунок. У газопостачальних підприємствах відбиваються: мовляв, відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги» передбачено за найменшого порушення термінів розрахунку за компослуги та блакитне паливо нараховувати домогосподарствам пеню за кожний день несплати. Тож сплата рекомендованого платежу убереже вас від боргів та штрафів. Однак тут є одне «але»: практика нарахування пені почне діяти лише з наступного року, а її розмір — 0,01% суми до сплати.

Водночас в уряді повідомляють, що рекомендований платіж має виключно рекомендаційний характер. Якщо ви вирішите перераховувати кошти тільки за спожите, а не наперед, газ вам не відріжуть. Припинити газопостачання можуть лише у разі простроченої заборгованості за фактично використаний енергоресурс. Водночас урядові експерти наголошують на важливості передачі показань лічильників газу, аби убезпечитися від суперечливих ситуацій при нарахуванні плати за послугу газопостачання. Робити це можна багатьма способами — через особистий кабінет у мережі Інтернет, по телефону, через мобільні додатки тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки знищують
Читати
Ситуація на дорогах
Читати
Криза «перевиробництва»?
Читати
Де найвигідніше
Читати
Усе зробимо, тільки дайте
Читати
На порозі новітньої хвилі
Читати
А роботодавцям байдуже
Читати
Тарифи зростають, а сусідам віддаємо
Читати
Поки ще не вдарило
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове