Архів
Вівторок,
30 січня 2018 року

№ 8 (19555)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Обережно: дезінформація

РОСІЯ несе відповідальність за цілеспрямоване поширення дез-інформації на території ЄС.

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У Кабулі прогриміли нові вибухи.

Докладніше...
Інавгурація під забороною

ІСПАНІЯ. Конституційний суд заморозив процедуру заочної інавгурації Карлеса Пучдемона як глави женералітату Каталонії.

Докладніше...
Із такими друзями...

ПОЛЬЩА. Сейм ухвалив закон, який передбачає заборону «бандерівської ідеології».

Докладніше...
Політична заява-ширма

ТУРЕЧЧИНА. Армія посилила наступ проти курдів на півночі Сирії.

Докладніше...
Другого туру не знадобилось

ФІНЛЯНДІЯ. На виборах переміг чинний президент Саулі Нійністьо.

Докладніше...
Повінь серед зими

ФРАНЦІЯ. Через тривалі зливи рекордно підвищився рівень Сени та її притоки Марни.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Казала влада, обіцяла

Олена БЕГМА.

КЛІНІЧНА лікарня «Феофанія» — привілейований медзаклад із потужним фінансуванням, який перебуває на балансі Держуправління справами й надає лікувальні послуги виключно держслужбовцям високого рангу. Державні лікарні для «обраних» — взагалі ганебна практика. А надто тоді, коли в країні точиться війна і чимало поранених і скалічених воїнів — захисників Вітчизни не мають доступу до належного лікування.

Громадськість уже не перший рік вимагає передати «Феофанію» для поранених на Донбасі бійців. Законопроект про створення на базі цієї клінічної лікарні госпіталю та реабілітаційного центру для учасників бойових дій народні депутати обіцяли схвалити ще торік улітку. Проте документ досі не з’явився в Раді. А слуги народу дружно мовчать і продовжують лікуватись тут фактично в елітних санаторних умовах. І не лише вони, а і їхні рідні мають найсучасніше медичне обслуговування, зокрема й завдяки обладнанню, придбаному для «Феофанії» коштом платників податків.

Або на двох ставках, або на «подяках»

СЬОГОДНІ чи не найнижчі зарплати у країні — в медсестер, лікарів і вихователів, які працюють у державних та комунальних закладах. Оклади в них у чотири рази нижчі, ніж у представників цих професій за кордоном. Такі статистичні дані навів на прес-конференції виконувач обов’язків голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

Щиро кажучи, слабенька мотивація для медиків. А надто коли вони не мають у своєму розпорядженні необхідної техніки і препаратів для діагностики і лікування пацієнтів. Чи ж варто дивуватися, що сьогодні чверть працівників державних медзакладів — пенсійного віку. Багатьом лікарям, щоб забезпечити свої сім’ї, доводиться працювати на кілька ставок. Про корупційну складову такої ситуації годі й казати.

Щеплення: чи є право вибору

МІНІСТЕРСТВО охорони здоров’я ініціювало зміни до законодавства для посилення відповідальності батьків за відмову від вакцинації дітей. Тобто якщо нещеплена дитина захворіє на якусь епідеміологічну недугу і помре, то батьків судитимуть.

Прецедентом стало стрімке поширення країною кору. Майже всі захворілі не були щеплені. Оскільки більшість із них — діти, які відвідували дитсадки і школи, реальною є загроза епідемії. Це змусило місцеві адміністрації видати розпорядження: без довідки про щеплення від кору дітям не дозволяється відвідувати навчально-виховні заклади.

Спеціальних ліків проти кору не існує, а запобігти хворобі можна тільки вакцинацією. Проте останніми роками дедалі більше батьків відмовляються робити дитині профілактику цього інфекційного захворювання. Тож законопроект, який готує МОЗ, передовсім спрямований на те, аби батьки почувалися відповідальнішими за наслідки власних рішень щодо здоров’я дитини.

Бізнес на довідках

РАПТОВО постала вимога стосовно вакцинування дітей спровокувала великий попит на... фіктивні довідки про щеплення. Розцінки на них «гуляють» Інтернетом. І, кажуть, спритні ділки непогано заробляють. А тим часом правозахисники та не згодні із нововведенням батьки заявляють про його незаконність, посилаючись на міжнародні конвенції. Мовляв, кожен повинен мати доступ до освіти. Хоча їхні опоненти висувають такий аргумент: заборона відвідувати дитячі заклади передбачена ст. 15-ю Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Життя та здоров’я людини стоїть у шкалі прав набагато вище за освіту, переконані прихильники вакцинування. Ті, хто відмовився робити дитині щеплення, на час епідемії мають перевести її на індивідуальне навчання. Адже права однієї особи закінчуються там, де починаються права іншої.

Гасла є, умов катма

В УКРАЇНІ стартувала реформа сільської медицини. Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про підвищення доступності і якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Сьогодні понад 13 мільйонів сільських жителів (а це 30% населення країни) дуже чекають якісних змін, адже ситуація з надання медичних послуг у багатьох населених пунктах просто жахлива. Більшість сільських амбулаторій і ФАПів — у вкрай незадовільному стані. Зокрема, 72% не мають навіть водопостачання, а в 82% відсутні туалети. Про які санітарні умови і гігієну може йтися, коли сільський лікар не має можливості навіть нормально помити руки? Тож поки що «лікуємося» лише задекларованими чиновниками МОЗ красивими гаслами.

Безоплатних ліків побільшало

ЗАТВЕРДЖЕНО новий Реєстр медпрепаратів, вартість яких підлягає відшкодуванню за державною програмою «Доступні ліки». Він умістив 239 назв засобів для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми, що на 41 більше порівняно з попереднім. Зокрема, як повідомило МОЗ, програму доповнено 11 препаратами на основі діючих речовин лозартан та глібенкламід.

Варто зауважити, що серед усіх ліків із Реєстру лише 34 стовідсотково безкоштовні для пацієнтів (у попередньому було 35). Від часу запровадження програми — 1 квітня 2017-го — недужі по всій країні вже отримали ліки за майже 12,5 мільйона рецептів. Проте не всі змогли ними сповна скористатися. Проблема в тому, що в аптеках, задіяних у програмі, нерідко відсутні деякі препарати. Найчастіше — найдешевші. А за дорожчі аналоги пацієнт мусить доплачувати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки знищують
Читати
Ситуація на дорогах
Читати
Криза «перевиробництва»?
Читати
Де найвигідніше
Читати
Усе зробимо, тільки дайте
Читати
На порозі новітньої хвилі
Читати
А роботодавцям байдуже
Читати
Тарифи зростають, а сусідам віддаємо
Читати
Поки ще не вдарило
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове