Архів
Вівторок,
30 січня 2018 року

№ 8 (19555)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Обережно: дезінформація

РОСІЯ несе відповідальність за цілеспрямоване поширення дез-інформації на території ЄС.

Докладніше...
Теракт за терактом

АФГАНІСТАН. У Кабулі прогриміли нові вибухи.

Докладніше...
Інавгурація під забороною

ІСПАНІЯ. Конституційний суд заморозив процедуру заочної інавгурації Карлеса Пучдемона як глави женералітату Каталонії.

Докладніше...
Із такими друзями...

ПОЛЬЩА. Сейм ухвалив закон, який передбачає заборону «бандерівської ідеології».

Докладніше...
Політична заява-ширма

ТУРЕЧЧИНА. Армія посилила наступ проти курдів на півночі Сирії.

Докладніше...
Другого туру не знадобилось

ФІНЛЯНДІЯ. На виборах переміг чинний президент Саулі Нійністьо.

Докладніше...
Повінь серед зими

ФРАНЦІЯ. Через тривалі зливи рекордно підвищився рівень Сени та її притоки Марни.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Влада і преса

Через коліно? Не вдасться!

Колектив редакції
«Сільські вісті».

СВОГО часу давньогрецький філософ, до речі, учень Сократа і Аристотеля, Платон висловив таку думку: «Щасливою буде держава, якщо мудрі ті, що керують нею, або ті, що керують, — мудрі».

Судячи з того, що Україні до обіцяного щастя очевидно далі, ніж до наступних президентських виборів, то висновки тут напрошуються однозначні. У цьому разі не станемо допитуватись у народу, краще стало жити чи ні. Може, комусь і покращало, коли на екзотичних островах кістки гріють…

Мова не про Платона, який кожному, може, й главі уряду Гройсману друг, а про заяву, надіслану на адресу газети захисту інтересів селян України «Сільські вісті» з Регіонального відділення Фонду державного майна України по місту Києву.

За глибиною задуму і змісту ця чиновницька епістола зробила відомий вислів екс-президента Кучми «набити «Сільським вістям» морду» дитячим лепетом. Вершителі долі народного добра в межах столиці Кучму перевершили, бо той обіцяв, а ці руки викручують: все роблять для того, аби унеможливити випуск народної газети.

«У зв’язку із закінченням 15.12.2017 року терміну дії договору оренди за №6140 від 29.02.2012 року, керуючись ст. 764 ЦКУ, ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», п. 10.4 договору оренди, регіональне відділення ФДМУ по м. Києву, як орендодавець по даному договору, відмовляє в продовженні строку його дії та вважає договір припиненим», «…вимагаємо повернути об’єкт оренди… протягом 3-х робочих днів».

Іншими словами: «Забирайтеся, «Сільські вісті», геть і негайно, інакше покличемо тих… самі знаєте, кого…»

Грізна заява ця надійшла до редакції 16 січня, у понеділок. Вочевидь, чиновники відділення ФДМУ трудилися над її змістом навіть у вихідні дні і так поспішали, так поспішали, щоб встигнути (поки сніг не розтанув) побачити, як у кучугури під вікнами комбінату «Преса України» хрьопають комп’ютери, книжки з дарчими написами Героїв України, письмові столи, численні листи читачів, підшивки газет…

Це вже вам не катування «Сільських вістей» «червоним лисом» Кравчуком, не побиття морди Кучмою (так ці поважні дядьки розуміли демократичні трансформації в Україні), а справжній судовий трилер, влаштований коштом замовника, чи то пак, заявника — відділення ФДМУ по місту Києву.

Як зауважував наш великий співвітчизник Микола Некрасов, той, що «Мороз, Червоний Ніс» написав: «Бували й гірші в нас часи, Та не було підліш…»

Втім, а чи столичного відділення ФДМУ цей сценарій під робочою назвою «Викинемо «Сільські вісті» на мороз, може, нарешті замерзнуть», чи, може, суфлери з вищих ешелонів чинної влади постаралися?

Надто вже дошкуляє їм газета: то листи селян без купюр друкує, то часто надає слово радикальному депутатові, то уряд, який багато обіцяє, критикує, та ще й, бачте, українськомовна…

Тут можна сказати хіба що одне: згадана заява — це тест на те, чи демократична нині влада в Україні, чи діє в ній верховенство Права, чи зацікавлена влада в захисті інтересів селян і всього народу, чи… Словом, поживемо — побачимо.

З огляду на ситуацію, в яку нас зухвало втягують, редакція як Орендар не збирається бути співучасником топтання чобітьми по Законах України. Це по-перше.

По-друге — нагадаємо.

Нинішня влада — не перша, хто намагався переламати єдину селянську українськомовну газету через коліно, робив цинічні спроби задушити її в «патріотичних обіймах». Не вдалося!

Сподіваємося, що і на цей раз вистоїмо, бо за нами головний наш захисник — ви, шановні читачі. Ви завжди були зі своєю газетою — і в роки всенародного піднесення духу, і в часи наступу можновладців на свободу преси.

Разом — вистоїмо, а на майбутніх президентських і парламентських виборах згадаємо, хто переймається нашими інтересами, а хто ці інтереси «бачить десь».

* * *

Таку ж вимогу ФДМУ висунув і газеті «Україна молода». Складається враження, що чиновництву муляють очі видання з патріотичною, проукраїнською, позицією, передусім — українськомовні. І це відбувається саме в той час, коли в суспільстві час од часу спалахує дискусія щодо «мовного питання». Коли вустами Президента і Прем’єр-міністра висловлюється відданість одному з головних принципів демократії — свободі слова.

Тут напрошується ключове запитання: хіба може українська влада боротися з УКРАЇНСЬКОЮ І УКРАЇНСЬКОМОВНОЮ пресою?

Невже для чинної влади її ледве не щоденна патріотична риторика — хіба що колискова для гречкосіїв-простаків?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки знищують
Читати
Ситуація на дорогах
Читати
Криза «перевиробництва»?
Читати
Де найвигідніше
Читати
Усе зробимо, тільки дайте
Читати
На порозі новітньої хвилі
Читати
А роботодавцям байдуже
Читати
Тарифи зростають, а сусідам віддаємо
Читати
Поки ще не вдарило
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове