Архів
П’ятниця,
26 січня 2018 року

№ 7 (19554)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Адекватна відповідь

ШВЕЙЦАРІЯ. Відносини з ЄС стануть темою референдуму.

Докладніше...
На межі банкрутства

ВЕНЕСУЕЛА. Понад дві третини нафтопереробних заводів припинили роботу.

Докладніше...
Цивілізовано домовляються

МАКЕДОНІЯ перейменує головний аеропорт країни.

Докладніше...
Корейський «прорив»

ПІВНІЧНА КОРЕЯ закликала всіх корейців до об’єднання.

Докладніше...
Вепри не винні

У ПОЛЬЩІ через поширення африканської чуми планують відстріляти 90% диких кабанів.

Докладніше...
Новий ракетний удар

ТУРЕЧЧИНА. З території Сирії обстріляли мечеть у місті Кіліс.

Докладніше...
Ісламізація Європи

НІМЕЧЧИНА. Ультраправий політик прийняв іслам.

Докладніше...
Назвали ціну за гостинність

РУАНДА готова прийняти африканських біженців, але за плату.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Хвощ польовий

Олександр КУРДЮК,

 кандидат біологічних наук.

В УКРАЇНІ ростуть рослини кількох видів роду хвощ, однак цей найпоширеніший і найвідоміший. Як правило, досягає висоти 35-40 см, має глибоку (до одного метра) кореневу систему і ребристі зелені пагони, котрі поділяються на спорові та вегетативні. Перші утворюють спороносний колосок у квітні-травні, а другі формуються в другій половині травня — на початку червня.

Лікарською сировиною є однорічні світло-зелені не спороносні пагони, котрі зрізають на висоті від 10 сантиметрів над землею. Сушать на горищах чи в затемнених від сонця і провітрюваних місцях, розкладаючи траву шаром 5 см, або ж у сушарках за температури 40-45 градусів. Вихід сухої трави становить п’яту частину від сирої маси. Вона може зберігатися декілька років. В аптеках продають готові препарати хвоща у вигляді таблеток, сухої трави та трави у капсулах, рідкого екстракту, гомеопатичних препаратів.

У траві хвоща польового містяться дубильні речовини, кислоти (в тому числі аскорбінова), сапоніни, флавоноїди, каротин, калій та кальцій. Він має дезінфікуючу та протизапальну дії, є сечогінним, ефективний проти бактерій, очищає організм, нормалізує водно-сольовий обмін, ускладнює утворення сечових каменів. Він же застосовується при атеросклерозі, захворюваннях дихальних шляхів, діабеті, патологіях печінки, гіпертонії, для лікування проблем шкіри. Трава хвоща застосовується при ревматизмі, захворюваннях очей, новоутвореннях у шлунку і кишківнику.

Сечогінна дія. Дві столові ложки трави залити в термосі півлітра окропу, настояти 20 хвилин. Пити протягом дня невеликими порціями. Інший рецепт: зібрати свіжу траву хвоща польового, промити, обтерти паперовими серветками чи рушничком. За допомоги соковижималки отримати сік і приймати по столовій ложці тричі на день.

Проблеми шкіри. Дві столові ложки трави залити двома склянками холодної води. На повільному вогні довести до кипіння й проварити 20-30 хвилин. Процідити чи профільтрувати, змішати з оливковою, лляною чи дезодорованою соняшниковою олією і змащувати ділянки шкіри. Можна застосовувати у вигляді компресів. Якщо потрібні більші норми використання, застосовують такий рецепт. 100 грамів подрібненої свіжої трави залити літром води, довести до кипіння на повільному вогні та варити протягом 30 хвилин. Настояти 20 хвилин, процідити. Застосовувати для компресів, примочок, обробки проблемних ділянок шкіри. Для прийому ванн 70-100 грамів трави залити літром води, довести до кипіння і далі настоювати протягом 30-40 хвилин. Процідити і додати до води у ванні.

Кровоспинна дія. 50 грамів сировини залити склянкою окропу і настояти 30 хвилин. Приймати по три столові ложки 3-4 рази на день за 20-30 хвилин до їди. Інший рецепт: 10 грамів подрібненої сухої трави настояти в 0,75 л сухого білого вина. Вживати зранку за 20 хвилин до їди по 100 мл.

Запалення дихальних шляхів. Столову ложку сухої подрібненої трави залити склянкою холодної води. Настояти в темному місці не менш, ніж півдоби. Потім підігріти рідину до 60 градусів. Залишити на 30-40 хвилин. Процідити і випити за три рази протягом дня.

Подагра. 100 грамів подрібненої трави хвоща залити в термосі літром окропу. Через годину отриманий розчин процідити і додати його у ванну. Можна використовувати і для зняття ревматичних болей.

Ревматизм. Одну столову ложку подрібненої трави залити склянкою кип’яченої холодної води. Настояти добу. Приймати по 50 мл три-чотири рази на день після їди.

Запальні захворювання нирок. На склянку окропу додати 25 грамів сухої подрібненої трави хвоща. Проварити на слабкому вогні півгодини. Охолодити, процідити. Розвести кип’яченою водою до об’єму 200 мл. Пити по столовій ложці три-чотири рази на день після їди.

Кровотечі з носа. Промиту і підсушену траву подрібнити і отримати сік. Закапувати піпеткою по 2-4 краплі для зупинення кровотечі.

Розлад шлунка. На літр кип’яченої води додати 30 грамів сухої порошкоподібної трави. Настояти 3-4 години і приймати по чверті склянки чотири рази на день.

Ангіна. Полоскати горло настоєм із розрахунку одна чайна ложка подрібненої трави хвоща на 100 мілілітрів кип’яченої теплої води.

Набряки. Одну столову ложку сухої трави залити склянкою окропу, проварити на слабкому вогні одну-дві хвилини. Після того, як відвар охолоне, процідити його і вживати по столовій ложці чотири рази на день.

Протипоказання. Препарати хвоща не рекомендовано прий­мати вагітним та з діагнозом гострий нефрит, виразка шлунка і людям, що мають підвищену чутливість до йоду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хто у «передовиках»
Читати
Мільйони прямують на Захід
Читати
Чим віддаватимемо?
Читати
...Ось і зникли вожаки
Читати
Нема дітей — нема і черг
Читати
Буде ще й паспортний туризм?
Читати
«Стволами» не розкидатиметься
Читати
Є що ділити
Читати
Повернули додому
Читати
Допомоги не буде
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове