Архів
П’ятниця,
26 січня 2018 року

№ 7 (19554)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що приготувати з бобів нуту

«Сусідка наділила мені насіння нуту. Виростив, а що з ним робити, не знаю. Чув, що нут корисніший від гороху і квасолі. Розкажіть про цю рослину», — просить Микола Мацько з с. Жуківців Жмеринського району Вінницької області.

 

ТУРЕЦЬКИЙ горох, баранячий горох, нохут, волоський горох — в різних кулінаріях можна зустріти чимало назв нуту. Та головне, що ці боби надзвичайно корисні. І дуже шкода, що нут нині не популярний. Його боби (зовні нагадують голівку з пташиним дзьобом) містять клітковину, а значить, мають низьку калорійність при високих поживних властивостях. Вони постачають нам енергію, а заодно добру половину елементів таблиці Менделєєва, зокрема кальцій, калій і магній. Нут значно ніжніший від гороху. Його можна тушкувати, варити, смажити. З бобів готують перші та другі страви. Рецептів — безліч. Єдиний недолік — боби довго варяться, близько двох годин. Проте час варіння можна значно скоротити, якщо замочити їх на ніч у холодній воді. Відтак слід добре промити, краще під проточною водою.

Пропонуємо вашій увазі такі рецепти.

Смажений нут з часником

Нут відварений — 2 склянки, оливкова олія — 200 г, часник — чотири зубки, цедра одного лимона, паприка, чебрець, сіль за смаком.

З нуту треба злити воду і просушити його на паперових рушниках. Затим пасерувати на олії з лимонною цедрою та чебрецем до золотистого кольору.

Вийняти нут з олії і знову просушити на паперових рушниках.

Часник дрібно порізати і обсмажити окремо на тій же олії. Потім змішати з нутом і приправити паприкою та сіллю.

Суп із нутом

Склянка нуту, півкіло баранячих (свинячих, яловичих) реберець, дві цибулини, морквина, бажано половина болгарського перцю, дві столові ложки томатної пасти, ціла головка часнику, кінза (або насіння), дві ложки вершкового масла.

Замочений нут зваріть до готовності (хвилин 40-50). Нарубайте реберця, киньте в каструлю з водою, нехай закипає. Наріжте кубиками овочі. Але часник не очищайте, а просто зріжте чубчик, щоб оголилися зубки. На вершковому маслі спасеруйте овочі без часнику та зелені. Затим покладіть у сковороду томат-пасту. Сковороду відставте з вогню і беріться за м’ясний бульйон: у киплячу рідину киньте нут. Час приготування — близько 50 хвилин.

Коли нут остаточно зварився, покладіть часник і пасеровані овочі, залиште на вогні на 15 хвилин. Затим додайте сіль, інші спеції. Відтак ще через чверть години нутовий суп буде готовий.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНОГО разу в гості до «Добрика» завітає жіночка, яку до незвичайної творчості спонукав традиційний похід на іменини. Захотілось, бачте, щоб її подарунок був най-найоригінальнішим. Тож і сотворила... букет з овочів. І так у неї вийшло, що замовлення від знайомих посипались. У людей — море емоцій, усмішок, кількагодинні фотосесії. Ну, й закусити потім є чим. А як і з чого Віта Нижник із Гадяча виготовляє свої диво-композиції — в наступному куточку.

Ще зима за вікном, а городники вже, так би мовити, в бойовій готовності: що можливо підготувати на цю пору, те й роблять. Одне з невідкладних занять — підготовка землі для розсади. Добре, якщо ви попіклувалися про це з осені. коли ні, підкажемо, як поліпшити ґрунт під ніжні рослинки.

Кому не потрібне щастя? Посадіть на своєму обійсті юкку, яку називають деревом щастя, і принаймні матимете втіху, милуючись напрочуд красивими її квітами-ліхтариками, зібраними у велику мітлу. Дамо поради тим, хто захоче мати це дерево не дерево, а напрочуд декоративну культуру.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове