Архів
П’ятниця,
26 січня 2018 року

№ 7 (19554)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гуси, гуси, гусенята

ВІДОМО, що яйцекладка у гусок починається наприкінці лютого — на початку березня. Тому дуже важливо взимку забезпечити їм повноцінний раціон.

На зиму на одного гусака залишають зазвичай три-чотири гуски. Все сімейство годують тричі на день.

Вранці птиці дають мішанку з вареної картоплі, комбікормів, подрібненого сіна (найкраще — конюшинного) і пекарських дріжджів — все це змочується молоком або сироваткою. Вдень гуси повинні знаходити в годівниці подрібнену моркву, присмачену олією. Додавати олію (чайна ложка в розрахунку на чотири голови) необхідно для того, щоб пташиний організм повнішою мірою засвоював каротин, який частково переходить у жовток яєць. Якщо в жовтках буде достатньо каротину, то гусенята з’являться на світ здоровими. Слід також згодовувати гусям подрібнені буряки і капусту.

На ніч птиця має отримувати в розрахунку на голову по 120 г пророщеного ячменю чи вівса. Робиться це так. Зерно насипають у ємність (з нержавіючого металу) й заливають слабким розчином марганцівки — тоді воно не закисне. Приблизно через добу воду зливають, а посудину ставлять у тепле місце. За чотири дні на зернах з’являються паростки. Такий корм містить багато вітаміну Е.

Пророщене зерно птиці згодовують, додавши в нього по дві краплі тривітамину (у розрахунку на голову) і присмачивши його молоком. Одержувати цей корм гуси мають без обмежень.

В обов’язковому порядку у пташнику повинне бути мінеральне підживлення, а саме річковий пісок, подрібнені яєчна шкаралупа і мушлі.

Після кожного прийому корму гуси п’ють воду. Її слід регулярно міняти, не зайве до неї додавати яблучний оцет (на літр води 3-4 чайних ложки).

В холодну пору гуси повинні мати можливість вільно ходити по присадибній ділянці. І дуже доречним буде стіжок сіна неподалік пташника: гуси цілий день порпатимуться біля нього, шукаючи щось їстівне. Якщо випав сніг, то його потрібно прибрати навколо стіжка, щоб птахи могли підійти до нього.

Наприкінці зими, коли очікується кладка яєць, для гусок готують гнізда, перегороджують їх, щоб вони сиділи спокійно, не тривожили одна одну.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНОГО разу в гості до «Добрика» завітає жіночка, яку до незвичайної творчості спонукав традиційний похід на іменини. Захотілось, бачте, щоб її подарунок був най-найоригінальнішим. Тож і сотворила... букет з овочів. І так у неї вийшло, що замовлення від знайомих посипались. У людей — море емоцій, усмішок, кількагодинні фотосесії. Ну, й закусити потім є чим. А як і з чого Віта Нижник із Гадяча виготовляє свої диво-композиції — в наступному куточку.

Ще зима за вікном, а городники вже, так би мовити, в бойовій готовності: що можливо підготувати на цю пору, те й роблять. Одне з невідкладних занять — підготовка землі для розсади. Добре, якщо ви попіклувалися про це з осені. коли ні, підкажемо, як поліпшити ґрунт під ніжні рослинки.

Кому не потрібне щастя? Посадіть на своєму обійсті юкку, яку називають деревом щастя, і принаймні матимете втіху, милуючись напрочуд красивими її квітами-ліхтариками, зібраними у велику мітлу. Дамо поради тим, хто захоче мати це дерево не дерево, а напрочуд декоративну культуру.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове