Архів
П’ятниця,
26 січня 2018 року

№ 7 (19554)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Кімнатні рослини: користь і шкода

РОСЛИНИ створюють затишну атмосферу в кімнаті, мало хто їх не любить. Але це той випадок, коли краще менше, та краще. Підвіконня, суціль захаращене різномасними ємностями, має неохайний вигляд. Ліпше поставити кілька красивих глиняних горщиків, що гармоніюють між собою.

До того ж обмеження життєвого простору надлишком рослин, навіть найкорисніших, погіршить ваше самопочуття. Наприклад, вазони можуть як полегшити головний біль, так і посилити, викликати алергію, нежить, чутливість, висип на шкірі тощо. Якщо в приміщенні квіти занадто високі й затуляють більшу частину вікна, вони «крадуть» у вас природне світло.

Добре тримати в кімнаті герань — її аромат покращує сон і заспокоює нерви, знижує кров’яний тиск. Освіжають повітря, підвищують настрій і працездатність аромати лимона і апельсина, садова фіалка, троянда, м’ята і ромашка.

Багато хто вирощує вдома лимон не тільки заради плодів. Листя лимонного дерева виділяє сполуки, які підвищують упевненість людини в собі і вбивають мікроби в повітрі. Японські лікарі стверджують, що лимонний аромат навіть поліпшує зір, тому цю рослину бажано тримати біля комп’ютера.

Для тих, хто схильний до хвороб дихальних шляхів, рекомендується вирощувати розмарин: його фітонциди виявляють пом’якшувальну дію, пригнічують кашель.

У закритому приміщенні, особливо в зимовий час, накопичується безліч патогенних організмів, вірусів, грибків, бактерій, стафілококів і стрептококів. Очистити повітря допоможе хлорофітум, особливо в поєднанні з каланхое або алое. Крім того, алое нейтралізує токсини, які виділяються із синтетичного підлогового покриття і меблів. Ця кімнатна рослина особливо корисна вночі, тому її ліпше розмістити в спальні.

Евкаліпт і мирт також справляють противірусну та антимікробну дію. Їхня наявність у кімнаті зменшує кількість хвороботворних організмів у повітрі майже вдвічі.

Драцена не тільки зволожує повітря, а й нейтралізовує хімічні сполуки: формальдегід, бензол, етилбензол, толуол.

Фікус поглинає аміак і посилює енергетику в домівці, стимулює до активності її мешканців, зменшує внутрішню напругу і надає впевненості.

Хризантеми, крім того, що дуже красиві, допомагають зберегти рівновагу, заспокоюють нервову систему і навіть можуть поліпшити роботу нирок, при цьому збагачують повітря корисними фітонцидами, тому що їхнє листя містить багато ефірних олій.

Красива і ніжна бегонія, що може утворювати великий розлогий кущ, знищує стрептококи в повітрі. Піднімає настрій та життєвий тонус, заспокоює і знімає напругу.

Велична монстера з дуже декоративним листям добре очищає і зволожує повітря. Найбільше вона підходить для офісних приміщень — вважається, що активізує мозкову діяльність, згладжує конфлікти, нейтралізує людський «вампіризм». Але якщо розміри кімнати дозволяють, буде ідеальною окрасою вітальні.

Сансев’єру («тещин язик») радять ставити на кухні — чудово поглинає запахи. Корисна ця рослина для діабетиків і гіпертоніків.

Грошове дерево (толстянка) знімає втому, стрес, у цілому поліпшує енергетичний стан людини. Є прикмета, що це деревце сприяє фінансовому успіху сім’ї.

Однак слід пам’ятати, що деякі кімнатні рослини можуть бути і шкідливі для людини. Серед токсичних — олеандр, плюмерія, строфантус, рододендрон, молочай, пахіподіум. Контакт з їхніми листям, стеблами, волокнами можуть спричинити алергію та шкірні проблеми, а при потраплянні в рот і шлунок — важкі отруєння.

Особливо небезпечні рослини для маленьких дітей і тварин. При догляді за перерахованими кімнатними «пожильцями» надівайте рукавички, а потім ретельно мийте руки з милом. Людям із важкою формою алергії, можливо, взагалі варто відмовитись від вазонів чи принаймні не ставити їх у спальні.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНОГО разу в гості до «Добрика» завітає жіночка, яку до незвичайної творчості спонукав традиційний похід на іменини. Захотілось, бачте, щоб її подарунок був най-найоригінальнішим. Тож і сотворила... букет з овочів. І так у неї вийшло, що замовлення від знайомих посипались. У людей — море емоцій, усмішок, кількагодинні фотосесії. Ну, й закусити потім є чим. А як і з чого Віта Нижник із Гадяча виготовляє свої диво-композиції — в наступному куточку.

Ще зима за вікном, а городники вже, так би мовити, в бойовій готовності: що можливо підготувати на цю пору, те й роблять. Одне з невідкладних занять — підготовка землі для розсади. Добре, якщо ви попіклувалися про це з осені. коли ні, підкажемо, як поліпшити ґрунт під ніжні рослинки.

Кому не потрібне щастя? Посадіть на своєму обійсті юкку, яку називають деревом щастя, і принаймні матимете втіху, милуючись напрочуд красивими її квітами-ліхтариками, зібраними у велику мітлу. Дамо поради тим, хто захоче мати це дерево не дерево, а напрочуд декоративну культуру.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове