Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Диплом почекає до кращих часів

Галина ВЕРНИГОРА.

У РЕГІОНАЛЬНИХ центрах державної служби зайнятості нині на обліку 14 тисяч безробітних. Серед них 23% раніше працювали у сільському, лісовому та рибному господарстві, 20% були чиновниками, 18% трудились у торгівлі та на ремонтно-будівельних роботах…

Водночас у цих центрах зайнятості наявні 45 тисяч вакансій. За професійними групами найбільшим попитом у працедавців користуються кваліфіковані робітники з інструментом, робітники з обслуговування, експлуатації обладнання і машин, а також менеджери, маркетологи та ІТ-спеціалісти.

До речі, майже кожний другий безробітний краянин — із вищою освітою. Сьогодні їм пропонують перенавчання державним коштом — здобути на курсах якусь затребувану робітничу професію.

Нічим платити за опалення

У ЖИТОМИРСЬКІЙ області допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг нині отримує 300 тисяч чоловік, із яких 187 тисяч — містяни. Порівняно з відповідним періодом минулого року кількість домогосподарств, яким призначено субсидії, збільшилась на 25,7 тис., або на 10%. За статистичними даними, серед домоволодінь, які одержують субсидії, 38% — з однієї особи, 27% — із двох, 16,4% — з трьох, 11,1% — з чотирьох, решта — з п’яти та більше осіб.

Скористалися «теплим кредитом»

УПРОДОВЖ минулого року 53 жителі області встановили приватні сонячні електростанції та отримали близько 20% відшкодування з обласного бюджету. Загалом усім їм було виплачено понад мільйон гривень. Як повідомили в департаменті містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА, нинішнього року в обласному бюджеті перебачено ще 4 млн грн на програму «теплі кредити», у тому числі на відшкодування за встановлені сонячні панелі.

Сало за ціною м’яса

ПРОБЛЕМНИМ для тваринників видався минулий рік. Сільськогосподарські підприємства області втратили майже 14% поголів’я свиней, істотно порідшало їх і в одноосібних селянських господарствах — мінус 9%... І зумовлено це не лише економічними труднощами — проводились заходи з ліквідації АЧС.

Тим часом саме скорочення кількості свиней у приватному секторі спричинило ріст і утримання ціни на сало. Сьогодні на базарах Житомирщини гарне сало коштує майже стільки ж, скільки й свиняча вирізка. Пояснення навіч: стратегічний національний продукт вищої якості виробляється тільки у приватних обійстях, бо великі господарства здебільшого здають свиней на м’ясопереробні підприємства.

Від бібліотеки до медіатеки

НИНІ у краї втілюється благодійний проект із переобладнання шкільних бібліотек на медіатеки. Медіатека — це простір для навчання, роботи та спілкування із застосуванням інноваційних технологій. Тобто сюди можуть навідуватися учні не лише по книжку, а й щоб узяти на прочитання її електронний варіант. Або ж просто прийти й попрацювати за комп’ютером, під’єднаним до Всесвітньої мережі — пошукати необхідну інформацію, наприклад, для того ж реферату…

На сьогодні поки що вдалося облаштувати півтора десятка сучасних медіатек, кожна з яких із урахуванням будівельних робіт обходиться спонсорам у 400 тис. грн. Дедалі більше шкіл подають заявку на участь у просвітницькому проекті. Зокрема, нині роботи тривають у Романівській та Коростишівській гімназіях.

До зустрічі у театрі на Європейській

У БЕРДИЧЕВІ після майже 60-річної перерви для глядачів гостинно відчинив двері відновлений «Міський музично-драматичний театр на Європейській». Він зможе приймати по 420 гостей, зокрема людей з особливими потребами — у культурному закладі облаштовані місця під візки.

Театр будо споруджено ще 1908 року. У 1920-х він приймав київську трупу Саксаганського, театр Лесі Українки, московський театр драми і комедії, Київський оперний театр, ленінградське «Криве дзеркало», московський «Корш»... У 1948-му тут грали спектаклі Київського театру ім. Івана Франка з участю Наталії Ужвій, Амвросія Бучми, Гната Юри. Зрештою 1959-го Бердичівський пересувний український драматичний театр ліквідували, після чого півстоліття приміщення використовувалось як міський будинок культури.

Реставраційно-будівельні роботи з відновлення театру розпочалися 2015-го. Разом із подальшим оснащенням закладу Мельпомени вони обійшлись у 31,2 мільйона гривень. Кошти було взято в основному з Державного фонду регіонального розвитку та з міського бюджету.

Коли заміж нетерпець

ПОЧИНАЮЧИ з 1 березня минулого року, відколи у Житомирі було запроваджено послугу «Шлюб за добу», нею вже скористалася 351 закохана пара. Така послуга, щоправда, недешева, застерігає Головне територіальне управління юстиції у Житомирській області: коштує 2039 гривень у будень, та 3402 — у святкові й вихідні дні.

Як відомо, в Україні цей пілотний проект Мін’юсту стартував у липні 2016 року. За цей час «Шлюб за добу» вже взяли понад 9 тисяч українців.

Урятували лебедів

«ПОБЛИЗУ села Ліщина на річці Гуйва замерзають двоє лебедів», — повідомила телефоном мисливствознавця державного підприємства «Житомирське лісове господарство» Олександра Шульгу місцева жителька. Стурбована жінка розповіла, що двох білих красенів, які вже стали улюбленцями місцевих мешканців, холоди фактично закували у лід…

Єгері товариства мисливців та рибалок Житомирської райради на порятунок пернатих виїхали відразу. У вказаному місці неподалік заростей очерету справді виявили пару лебедів. Самичка вже примерзла до криги, а самець плавав у таловині поблизу неї. Аби дістатися птахів, одному з рятівників довелося одягти спеціальний гумовий костюм та з допомогою палиці з прив’язаним металевим вантажем розбити лід. Через півгодини рятувальних робіт лебеді попливли плесом, ще не скутим кригою.

Між іншим, орнітологи пояснюють: у тому, що лебеді вчасно не відлетіли і їх застали холоди, винні найчастіше люди. Зазвичай останні підгодовують птахів, і ті не поспішають полишати місце, де їм легко прогодуватись.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове