Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Піднялася рука на красу

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Новорічно-різдвяні свята більшість із нас відзначає удома, біля ялинки. Та є любителі й іншого відпочинку: на лоні природи. Звісно, це злочином не вважається, якщо поводитися по-людськи. На жаль, цього не можна сказати про тих, хто розважався на ставку біля села Письмечеве у Солонянському районі: задля втіхи покидьки застрелили чотирьох білих лебедів.

СПОЧАТКУ в Інтернеті з’явився відеосюжет, що засвідчує обвинувачення в азартному розстрілі безневинних білокрилих птахів, а потім — відповідні світлини у друкованих ЗМІ. Реакцією на них став шквал гніву й обурення жителів області — і простих громадян, і природолюбів, екологів, біологів-науковців.

Хто ж дозволив собі зухвалий розстріл птахів? Виявилося, «дуже поважні мисливці»: голова ревізійної комісії обласного відділення Українського товариства мисливців та рибалок Андрій Адамов і місцевий єгер Петро Волошин. Перший гостював у другого: випили і втратили здоровий глузд. Інакше не можна пояснити їхній вчинок. Адже кому, як не їм, відомо, що полювати на лебедів було заборонено ще в 60-ті роки минулого століття. Вчинок горе-мисливців завідувач сектору мисливських угідь при обласному управлінні лісового господарства Олександр Олійник кваліфікував як грубе порушення правил і вимог полювання. І не більше цього.

Після такого м’якого «вироку» збунтувалися численні громадські організації, зокрема «Екологічний патруль» та громадська рада при екологічній інспекції області. У відповідь голова обласної організації УТМР Василь Тибан враз погодився, що в Письмечевому сталася надзвичайна подія, тож якщо вина Адамова та Волошина буде доведена, обидва мають бути виключені з товариства мисливців. Однак після цієї обіцянки громадськість не заспокоїлася. Своє вагоме слово сказали директор ландшафтного парку «Дніпрові пороги» Вадим Манюк і кандидат біологічних наук орнітолог Олександр Пономаренко. Вони почали вимагати, аби зловмисники зазнали заслужено суворої кари. Аж тоді за фактом убивства лебедів-шипунів було порушено кримінальне провадження за ст. 248-ю КК України — незаконне полювання. В правопорушників вилучено мисливську зброю і посвідчення мисливців.

Усе ніби стало на свої місця. Але тут дивним та несподіваним чином заворушилися друзі губителів птахів. Пославшись на те, що лише лебеді-кликуни і малі лебеді, а не шипуни занесені до Червоної книги, вони заявили, що переполох здійнято безпідставно. Ще й почали переконувати: лебеді-шипуни, мовляв, агресивні, не дають спокійно гніздитися побіля водойм іншим пернатим. «Від лебедів-шипунів більше шкоди й біди, ніж користі, тому єгері підпільно, однак нерідко навмисно й свідомо відстрілюють цих птахів»(!?). Адвокати безсовісних браконьєрів були ще відвертішими: вони повідали, що позаторік на одній із водойм Софіївського району мисливці застрелили відразу дев’ять білих лебедів-шипунів. І нікого за це розбійництво не покарали…

Таке одкровення ще сильніше збурило мешканців Дніпропетровської області, категоричних у тому, що солонянський інцидент не можна замовчувати. Пальба по лебедях для горе-мисливців має бути їхньою «лебединою» піснею, вони мають за це відповісти. До того ж фахівці розвінчали й спростували перебільшені міфи про агресивність білих лебедів. Справді, вони здатні себе захистити, але якщо їх ніхто не чіпає, то вони не нападають. На людей і поготів.

З ініціативи громадської ради при екологічній інспекції області, яку очолює Тетяна Лампіка, подано пропозицію занести лебедів-шипунів до Червоної книги, бодай обласної, оскільки тут їхня чисельність скорочується на очах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове