Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Паспортні тонкощі

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Днями до редакції зателефонували кілька стурбованих читачів газети, які цікавилися, чи правда, що потрібно в обов’язковому порядку замінювати свій внутрішній паспорт старого зразка на новий. Мовляв, інакше ні пенсію не можна буде отримати, ні субсидію оформити. Чи так це?

УЖЕ МАЙЖЕ два роки, як у нашій державі запроваджений внутрішній паспорт нового зразка. Це, як відомо, пластикова картка з безконтактним електронним носієм, де інформація про особу зазначена українською та англійською мовами. Цей документ також містить оцифрований підпис, номер облікової картки платника податків. Тож, маючи його, копію ідентифікаційного коду носити з собою задля здійснення певних операцій не потрібно. Отримують новий паспорт, згідно з правилами, як і раніше, в 16 років, а змінювати його слід кожні 10. Однак останнім часом в інформаційному просторі стали ширитися чутки, буцімто у цій сфері відбулися зміни й до 1 січня 2020 року всі громадяни України зобов’язані перейти на ІD-картки. Лунають навіть заклики піти й зробити це вже сьогодні, не чекаючи «останнього дня», щоб не стояти через два роки у грудні в цілодобових чергах у відділеннях Державної міграційної служби. Автори деяких дописів стверджують, що вся банківська система до 2020 року перейде на систему ідентифікації клієнтів з допомогою електронних паспортів, тож власникам «книжечок» відмовлятимуть в обслуговуванні.

У самій Державній міграційній службі цією інформацією шоковані. За словами керівника прес-служби ДМС С. Гунька, паперові паспорти мають необмежений строк дії. Більше того, процедура отримання картки, за бажанням громадянина, передбачена лише в окремих випадках: зміни певної інформації, одержання реєстраційного номера облікової картки платника податків із Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від прийняття зазначеного номера, виявлення помилки в документі, закінчення строку його дії, досягнення 25- чи 45-річчя. Утім, у разі втрати, викрадення чи пошкодження паперового паспорта нове посвідчення особи видадуть уже у вигляді картки. Зробити це мають не пізніше 20 робочих днів із моменту оформлення заявки-анкети, у разі терміновості — в десятиденний строк.

Щодо банків, роз’яснює С. Гунько, колись усі вони перейдуть на електронні пристрої, але точно не за два роки. Хоча деякі установи вже поставили відповідне обладнання для зчитування ID-карток, аби не витрачати час на введення персональних даних людини. Однак відмовляти в обслуговуванні клієнтам із паспортами зразка 1994 року вони не мають права.

Перше отримання ID-картки безкоштовне, а подальша заміна коштуватиме 10% від мінімальної зарплати. Дорогувато, звісно, але такі правила... А з листопада минулого року електронний паспорт стали видавати й 14-річним українцям. Тут нюанс: строк його дії — чотири роки, й після досягнення повноліття потрібно отримати новий, який послужить до 28. Попри заявлену зручність нової форми документа є суттєвий недолік. Мова про підтвердження місця реєстрації: якщо в книжечці просто стояв штамп у відповідному розділі, то тепер доведеться брати виписку з Держреєстру, яку видають на звичайному аркуші формату А4. Більшість громадян слушно обурюється: цю довідку чи не найчастіше доводиться брати із собою, але її в нагрудну кишеню чи маленьку жіночу сумку, як паспортну книжечку, не покладеш... Добре, хоч платити за цю адмінпослугу не треба. Дошкуляють і незручності у зв’язку із безвізовим ажіотажем — черга на отримання внутрішнього та закордонного паспортів спільна, «кабінетна» система заплутана, й підліткам без допомоги батьків розібратися важко. Це питання цілком можна врегулювати, удосконаливши процедуру на місці, проте більшість відділень ДМС цим не переймаються. Прикро, що у багатьох юних громадян України перший самостійний досвід спілкування з цим державним органом залишає вкрай неприємні спогади.

Найрезонанснішим для українців, мабуть, стало те, що відомостей про укладення чи розірвання шлюбу на картці немає (натомість з жовтня 2016-го в органах реєстрації актів цивільного стану кожному з подружжя видають шлюбне свідоцтво). Багато хто обурювався, мовляв, тепер несумлінні чоловіки та жінки дуритимуть партнерів по взаєминах щодо свого справжнього статусу. Та в Мін’юсті заявили: вся інформація, не зазначена на самому документі, міститься в чипі, і зчитати її можна із допомогою звичайного смартфона чи комп’ютера. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт поліграфкомбінату «Україна», знайти розділ із відповідним програмним забезпеченням та встановити його на свій пристрій. Для доступу до паспортних даних слід увести PIN-код (його знає тільки власник паспорта) або ж шість останніх цифр номера. У майбутньому ID-картки можна буде використовувати для ідентифікації цифрового підпису задля отримання адміністративних послуг он-лайн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове