Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Українці можуть позаздрити польським Бровкам

Олена КОЩЕНКО.

ВРАЖАЮЧА статистика: сусідня Польща на утримання безпритульних тварин витрачає майже вдвічі більше, ніж часом Україна — на пенсії. Так, у варшавському притулку для кішок і собак держава надає по 20 злотих на одну тварину на добу. Це близько 5000 гривень на місяць. «Виходить, українська влада ставиться до народу гірше, ніж поляки до тварин», — до такої саркастичної думки зводяться коментарі в соцмережах.

Як уже повідомлялося, згідно зі статистикою ООН, Україна за рівнем доступності найнеобхідніших для повноцінного життя товарів і послуг наближається до африканських держав. За міжнародними стандартами, якщо людина витрачає на проживання та харчування менше 5 доларів на день, а на місяць менше 150 доларів (а для нас за нинішнім курсом це 4290 грн), то вона перебуває за порогом бідності. Отже, в Україні майже дві третини населення живуть у злиднях — на півтора долара на добу.

У власному домі і стіни помагають

РОСІЙСЬКА агресія проти України перетворила понад два мільйони мешканців Донбасу і Криму на вимушених переселенців — внутрішньо переміщених осіб. Хоча офіційна статистика Мінсоцполітики наводить іншу цифру — 1,5 мільйона. Розбіжність пояснюється тим, що у відомстві ведуть облік людей лише з відповідною довідкою ВПО, однак, відомо, понад півмільйона переселенців із різних причин її не оформлювали. Хай там як, а цифри, зауважують соціологи, далеко не остаточні, адже переміщення триває.

Тим часом «на новому місці» переселенці наражаються на ряд болючих проблем. Передовсім побутових і фінансових. Доводиться микатися по орендованих кутках. А щоб вижити на щомісячну адресну допомогу, яка попри січневе підвищення все ж залишається мізерною, за нинішніх цін на життя треба добряче крутитися по різних підробітках та інстанціях місцевих соціальних служб. Допікає і тавро «утриманці». Часто несправедливий закид, адже з окупованих територій виїхала, по суті, найактивніша і найосвіченіша частина населення.

Тому дедалі більше переселенців починають торувати дорогу у зворотному напрямку. Головна причина — власне житло на окупованій території. Починаючи з 2014 року держава, по суті, так і не запустила дієвої програми з допомоги переселенцям у купівлі житла.

Віднині лише так: «особа з інвалідністю»

У ВІТЧИЗНЯНОМУ законодавстві більше не будуть застосовувати слово «інвалід». Віднині воно вважається некоректним, навіть образливим для людини з обмеженими можливостями. Президент підписав закон, який зобов’язує вживати словосполучення «особа з інвалідністю». У ньому сказано, що новий офіційний термін акцентує увагу на самій людині, а не на її фізичних вадах. І що таких коректив вимагає європейський шлях України і приведення її законодавства до міжнародних норм. Цим документом вносяться зміни до 37 законів України, в положеннях яких слова «інвалід», «дитина-інвалід» та «інвалід війни» замінено відповідними «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю» та «особа з інвалідністю внаслідок війни».

Знайшли прихисток у новій родині

УПРОДОВЖ останніх чотирьох років в Україні було усиновлено 7509 дітей, серед яких і круглі сироти, і позбавлені батьківської опіки. На жаль, останніх — більшість, оскільки за цей час зросло число неблагополучних сімей, в яких батьки приохотились до алкоголю або наркотиків, навіть знущаються зі своїх кровинок… З-поміж усіх усиновлених 5930 дітей знайшли прихисток в українських родинах. А 1579 подались у світи разом із батьками-іноземцями. Прикметно, що іноземні громадяни усиновлюють дітей переважно із фізичними чи психічними вадами, тоді як співвітчизники до таких здебільшого не виявляють інтересу.

Винні наші реалії

МАСОВА трудова міграція українців за кордон не припиниться і цього року. Навіть попри підвищення «мінімалки». Такий прогноз дають експерти, а на підтвердження наводять промовисті факти. У тій же Польщі, куди сьогодні виїздить на заробітки найбільше наших співвітчизників, розмір мінімальної зарплати становить 465 євро на місяць. Тоді як в Україні — 110 євро (3723 гривні). Також стали вчащати роботящі й тямущі наші безробітні громадяни й до Литви. Лише торік влада цієї країни видала майже 35 тисяч трудових віз, серед яких понад 20 тисяч — українцям…

Деякі політики, просторікуючи на тему дедалі масовішої міграції, полюбляють звинувачувати заробітчан-співвітчизників в економічному непатріотизмі. Та найчастіше кивають на безвіз. Проте насправді винний не безвіз, а наші реалії.

Б’є — значить сяде

В УКРАЇНІ законодавчо істотно посилили відповідальність за сімейне насильство. Віднині це кримінальний злочин. Домашні кривдники можуть сісти за ґрати на два роки, якщо хтось із членів родини поскаржиться на їхнє рукоприкладство правоохоронцям. Доволі поширена примовка «б’є — значить любить» давно не актуальна. Новий закон став на захист потерпілих, серед яких в основному жінки і діти. Особлива увага у таких ситуаціях — скривдженим дітям, захист прав яких передбачений спеціальною програмою.

Чи покладе край вихованню кулаками новий закон, і, зрештою, чи реально захистить він від домашньої тиранії, покаже час. Багато чого залежить не тільки від ображених, себто від їхньої волі «виносити сміття з хати», а й від наполегливості правоохоронних органів у доведенні до суду таких невдячних і марудних справ, тоді коли слідчі завалені справами про зухвалі грабежі та вбивства.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове