Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Жадібність перемагає?

Олена ГОРБУНЬ.

Початок року для Вінниччини, як і загалом для країни, виявився буремним. Вочевидь, у народу терпець увірвався остаточно й кількість громадян, що згодні й далі чекати справедливості від чиновників та влади, майже зрівнялася з нулем. «Сільські вісті» вже писали про ситуацію з землею у Вінницькому районі, але конфлікт навколо наділів не вщухає.

ЩЕ 2013 РОКУ Держгеокадастр таємно віддав землю, на якій селяни Михайлівки, Гуменного й Писарівки з 1990 року випасали худобу, тринадцяти невідомим особам, що не проживають у цих селах. Кілька років люди й не здогадувалися, що пасуть своїх корівок-годувальниць вже на чужій землі. А торік дізналися, що виганяти череду нікуди. Обурившись, вони заявили: якщо в них відберуть пасовище, вони перекриватимуть автошлях біля села, а саме стратегічно важливу трасу М-12, яка має статус «міжнародного значення».

На початку 2018-го стало зрозуміло, що влада цих попереджень до уваги не бере. Чи, може, страх перед людським гнівом виявився меншим, ніж земельні апетити? Адже сотки неподалік Вінниці — «золоті».

За словами депутата Гуменської сільської ради мешканки Михайлівки Людмили Янчицької, селяни спохопилися, коли на пасовище почали заїжджати трактори. Спочатку люди виганяли непроханих гостей і писали звернення до чиновників. Але потім, побачивши, що їхні скарги зникають, як вода в пісок, пішли добиватися правди до суду. Але в суді, піднявши документацію і побачивши імена нових власників землі, у селян навіть позовну заяву відмовилися прийняти. Із величезними труднощами минулої осені її все ж таки зареєстрували. Перший суд відбувся 23 листопада.

— Суд наклав на землю арешт, — каже Людмила Янчицька. — Ніхто не мав права нею користуватися. Друге слухання повинно було відбутися 11 січня нинішнього року, але його з невідомої причини перенесли на 15-те. Очевидно, аби затягти справу. А 11 січня о п’ятій вечора в урочище заїхали трактори й почали орати!

За недоброю традицією, не обійшлося без горезвісних «тітушок». Пізно ввечері (вдень селяни охороняють пасовище) автобус привіз на поле чотири десятки молодиків спортивної статури. Вони грубо виштовхали селян із території пасовища. Це й стало останньою краплею, яка змусила громаду вийти на центральну трасу біля Писарівки й простояти там добу.

— Весь цей час поліція нічого не робила, — каже мешканка Михайлівки Віра Недобій. — З області приїхати не спромоглися, представники районної поліції і патрульні прибули аж через півтори години, хоча з Вінниці до нас їхати лише 10 хвилин. Поліцейські стояли, мовчки спостерігаючи за «тітушками», які відверто погрожували селянам, обіцяючи застосувати балончики з газом. Казали навіть, що не зупиняться, коли треба буде спалити село.

Тим часом оранка тривала, її не припинили навіть тоді, коли на місце події приїхали голова Вінницької райради Сергій Сітарський, голова райдержадміністрації Михайло Демченко і два депутати обласної ради.

Селяни повідомили, що під час розгляду справи в суді дізналися, що нові власники пасовища — обласний чиновник та його родичі. Люди вимагають, щоб прізвище цього загарбника було оприлюднене на всю Україну. Вони також наполягають, аби у конфлікт негайно втрутилися чільники обласної ради та адміністрації. Бо їх можна побачити тільки там, де треба перерізати стрічечку чи роздати нагороди під аплодисменти. «Де нам тепер випасати 120 голів худоби? — обурюються в селі. — Доведеться її різати, знімати це на відео та поширювати в Інтернеті, наочно демонструючи, як влада Вінниччини дбає про селян і тваринництво».

Зараз трактори припинили роботу, але стоять у полі. Молодики гріються біля вогнища, стережуть техніку, перечікують, поки вляжеться буря. Поліція теж вичікує. Тим часом адвокат нових власників стверджує, що 26 гектарів урочища належали до земель запасу державної власності. Мовляв, це неправда, що у селян відібрали пасовище, бо, згідно з документами, на цьому місці випас худоби не передбачений, ділянка має інший статус, отже, власники худоби використовують її самовільно.

У відповідь протестувальники пояснюють, що раніше у села було пасовище, але кілька років тому цю землю віддали в постійне користування підприємцям. Куди подіти стадо?

Поки що люди розійшлися по домівках, але намірів відстоювати свою правду не полишили. Обіцяли прийти під обласну державну адміністрацію та раду. Може, високим чиновникам не чутно й не видно того, що відбувається під боком у Вінниці?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове