Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Чергове коло пройдено

Марина ТІШКОВА.

Добігла кінця сьома сесія. Загалом за її два завершальні дні розглянуто вісім законопроектів, схвалено чотири закони.

ПІСЛЯ прийняття Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» депутати взялися за чималий шмат роботи — законопроект «Про приватизацію державного майна». Важливість питання засвідчила особиста присутність глави уряду В. Гройсмана. До проекту закону надійшло понад сім сотень поправок, більшість із яких, щоправда, комітет урахував, тож за кілька годин дискусій документ благословився як закон. Запроваджено два способи продажу держмайна: аукціон і викуп об’єктів приватизації (в тому разі, якщо на момент набуття законом чинності майно вже перебувало в оренді). Для підготовки об’єктів великої приватизації до роздержавлення дається 11 місяців, малої — п’ять. Перші продаватимуться із залученням радника, другі — виключно на електронних майданчиках. Крім того, до 1 січня 2021 року слід буде перейти на укладення правових угод у рамках англійського права (одна з основних європейських правових систем). Під роздержавлення підпадають, за інформацією В. Гройсмана, 900 об’єктів.

Рішенням парламенту допущено підрозділи збройних сил інших держав на територію України для участі у шести багатонаціональних навчаннях. Також прийнято технічні зміни до Закону «Про фізичну культуру та спорт», які стосуються спортивної зброї.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду», останньої цієї сесії, виступили міністри охорони здоров’я У. Супрун (хоча де-юре вона все ще перебуває у статусі виконувача обов’язків) та культури Є. Нищук. Головного медика до сесійної зали привів кір. Цифри трагічні — від початку спалаху (хвороба прийшла до нас із Румунії) померло вже восьмеро людей, зокрема й діти. Торік, нагадаємо, було зареєстровано 4 тисячі 782 випадки захворювання, а за два тижні нинішнього року вже занедужало 1 285 громадян. Запобігти страшній хворобі можна виключно щепленням, що за кілька десятиліть довело свою ефективність — наприклад, у США, після початку застосування вакцини у 1963 році кір було майже повністю ліквідовано (в Україні з понад 1 млн 300 тисяч вакцинованих за останній рік не сталося жодного смертельного випадку).

За даними головного медика, протягом останніх років рівень охоплення українців вакцинацією від цієї недуги упав нижче 50%. Чому так сталося? Умовно можна пояснити так: криза системи охорони здоров’я підірвала довіру громадян до щеплень. Періодами не вистачало самих вакцин, були сумніви у їхній якості. На цьому тлі набув популярності так званий рух «антищеплеників», які відстоюють думку, буцімто вакцинація дуже шкідлива для здоров’я. Додала проблем і побутова корупція: деякі батьки, щоб запобігти проблемам при прийомі дітей до дитсадків та шкіл, купували фальшиві довідки. Наслідки, як бачимо, не забарилися…

Торік, коли грім уже вдарив, ситуацію вдалося змінити. Уперше за останній час зроблено планові щеплення 87,8% дітей. Станом на початок 2018-го у закладах охорони здоров’я наявні 516 тисяч доз препаратів, протягом року надійде ще два мільйони. Аби кір припинив «гуляти» Україною, рівень охоплення вакцинацією дітей та дорослих слід довести до позначки не менш як 95%. Водночас щепленість населення загалом не може не викликати тривоги: станом на 1 грудня минулого року вакцинацією проти поліомієліту, дифтерії та правця, гепатиту В охоплено близько половини дітей до одного року. Вакцини є, запевнила У. Супрун.

У сфері культури нібито спокійніше. Очільник профільного міністерства Є. Нищук повідомив, що пріоритетне завдання нинішнього року — завершити будівництво Національного музею — меморіалу жертв голодомору (друга черга була «законсервована» на довгих десять років). Боротьба з національною амнезією, на думку Є. Нищука, сьогодні не менш важлива, ніж нагальні питання війни, економічної політики, соціальної сфери, бо вивести народ з історичних манівців на торований шлях розвитку може лише осмислення помилок та негативного досвіду. «Необхідно відтворити повну, без купюр та замовчування, картину підступності комуністичної влади та її посібників — національних манкуртів», — проголосив він. Отже, у планах — створення сучасної широкомасштабної експозиції, оголошення конкурсів на грантові програми зі створення перекладів та видання книжок мовами світу (принагідно зауважимо, що фактичного творця музею-меморіалу народного художника М. Сядристого торік не запросили на жоден із офіційних заходів з ушанування пам’яті жертв національної трагедії). Також міністр анонсував оголошення конкурсу на найкращий сценарій до фільму про події 1932-1933 років.

Депутати ще подискутували з членами уряду, найактивніше традиційно з Прем’єром В. Гройсманом, і Голова ВР А. Парубій підбив підсумки перед закриттям сьомої сесії: усі з запланованих реформ були законодавчо втілені. В переліку закон-рекордсмен у судовій сфері, який розглядали три пленарні тижні, ухвалення рамкового Закону «Про освіту», котрий неабияк розпалив пристрасті у наших сусідів. Готуються до нововведень медична галузь та пенсійна система. Ну й найсвіжіше — «деокупаційний» закон, котрий, може, стане ключем до закінчення війни та стабілізації країни. Загалом протягом сьомої сесії ухвалено 62 закони. Однак мінусів у роботі багато, узяти хоча б кадровий борг: досі не оновлено склад Цент-ральної виборчої комісії, Рахункової палати, не вирішено питання з Уповноваженим ВР із прав людини… А. Парубій розпустив депутатів, пообіцявши, що з кадрами розберуться насамперед на новій сесії, яка розпочнеться 6 лютого.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове