Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Садівництво та ягідництво — в пріоритетах

Устина ГРЕЧАНЮК.

ПРО ЦЕ днями на засіданні Кабінету міністрів заявив його глава Володимир Гройсман. Зокрема, він пообіцяв, що держава через абсолютно прозорі та публічні механізми буде компенсовувати аграріям, які працюють у цих галузях, близько 80% вартості садивного матеріалу. «Я думаю, що до кінця місяця чи принаймні в наступній декаді місяця ми всі потрібні рішення ухвалимо і почнемо підтримувати фермерів», — висловив сподівання Прем’єр.

На його переконання, це сприятиме збільшенню площ під садівництво та ягідництво в країні. Варто нагадати, що на 2018 рік держбюджетом передбачено підтримку суб’єктів господарювання садівничої та виноградарської галузей обсягом 300 млн гривень (торік було 115,6 млн).

Цукроварам є чим похвалитися

УКРАЇНСЬКІ цукрові заводи від початку сезону цукроваріння, який стартував 30 серпня, переробили 14,07 мільйона тонн цукрових буряків і виробили 2,018 мільйона тонн цукру. Про це повідомила прес-служба асоціації цукровиробників «Укрцукор». Цього сезону працювало 46 цукрозаводів. «Виробництво цукру вже перевищує обсяги виробництва минулого року. Однак ця цифра ще не фінальна, оскільки ще чотири цукрових заводи — Жданівський, Радехівський, Наркевицький та Горохівський — продовжують виробничий сезон» — поінформував керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслан Бутило.

Кукурудза здає позиції

ОДНИМ з основних факторів, які впливають на динаміку посівних площ під тією чи іншою культурою, є їхня рентабельність. Вчені НААН України визначили, що стабільною за цим показником є пшениця. За підсумками минулого року, її рентабельність зросла до 34,2% проти 31,7 у 2016-му. Отже, істотних змін ціни та посівної площі цієї культури в 2018 році не очікується. Хоча остання однозначно зросте — минулої осені під озимі сорти цієї культури відведений більший клин.

Уперше за багато років найпривабливішим за ціною серед основних зернових став ячмінь. За попередніми розрахунками, його рентабельність в Україні за підсумками 2017 року може збільшитися в 1,6 разу — до 39,5% (торік становила 25,4%). Ціни на це збіжжя на внутрішньому ринку поточного сезону практично зрівнялися з вартістю продовольчої пшениці. При цьому особливих проблем зі збутом ячменю в аграріїв нема.

Утім, найвищу дохідність серед основних зернових культур у попередні два роки демонструвала кукурудза. Однак вчені НААН прогнозують падіння рентабельності виробництва зерна кукурудзи за підсумками 2017 року в 5,5 разу — до 8,3% проти 45,7 у 2016-му (50,3% було в 2015 році). Тож нинішнього року можна очікувати скорочення посівів кукурудзи на користь ячменю та пшениці.

Хліб дорожчатиме

В УКРАЇНІ ціна на соціальний, тобто найдешевший, хліб цього року буде постійно рости. Такий прогноз дав директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. За його словами, підвищення мінімальної заробітної плати на 16% та девальвація гривні в грудні на 3% спричинить зростання ціни на такий хліб у січні-лютому на 10%. Тож на початок березня вироби з білого та чорного борошна коштуватимуть більш ніж 14 грн за кілограм. На сьогодні середньостатистична ціна соціального хліба — 13 грн за кілограм. Загалом ціни на житньо-пшеничний хліб в Україні з вересня 2016 року по вересень 2017-го зросли на 20,9%.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове