Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Серед жертв — українці

АФГАНІСТАН. У Кабулі стався кривавий теракт.

Докладніше...
Балканське яблуко розбрату

ГРЕЦІЯ. У Салоніках сотні тисяч греків вийшли на акцію протесту із вимогою, аби держава Македонія змінила свою назву.

Докладніше...
А тим часом…

МАКЕДОНІЯ проведе загальнонаціональне голосування стосовно вибору нової назви для країни.

Докладніше...
«Оливкова гілка» війни

СИРІЯ. Турецькі збройні сили розпочали військову операцію в курдському анклаві на півночі країни.

Докладніше...
Перезавантаження відносин

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА анонсували підписання нового Єлисейського договору.

Докладніше...
Скандальний законопроект

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбувся 100-тисячний протест.

Докладніше...
Зміни у європейських кордонах

БЕЛЬГІЯ та НІДЕРЛАНДИ обмінялися територіями.

Докладніше...
Олімпіада спонукала до мирного діалогу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. 22 спортсмени цієї країни візьмуть участь у зимових Олімпійських іграх.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Гарячий місяць січень

Василь ПІДДУБНЯК,

Ганна КЛІКОВКА.

Навіть дізнавшись про затримання «тітушок», фермери не квапилися розходитися.

Поки весь чесний люд збирався купатись у цілющих хрещенських водах з думкою оздоровитись і змити із себе всю скверну, у Приазовському районі на Запоріжжі заварювалася каша. Та така крута, що аж-аж!

ДИРЕКТОР ТОВ «Агрофірма «Ольвія» Анатолій Тиховод, він же голова «Аграрного союзу України» в Запорізькій області, «вдарив телеграму», щоб уся Україна прочитала. На своїй сторінці у «Фейсбуці» з позначкою «терміново!» чоловік написав (мовою оригіналу):

«Погана новина! Здійснюється спроба рейдерського захоплення сільгосподарств «Агротіс» і «Агротіс Плюс» у Приазовському районі Запорізької області, с. Степанівка. Ось і до напівпустельного півдня докотилося. Так і будемо сидіти у засаді, поки по одному всіх не позахоплюють. В Україні процвітає «правовий» бандитизм. Максимальний репост!!!»

Три знаки оклику, як потроєної сили крик про порятунок!

Ростемо ж ми, гей, як писав поет — від правового нігілізму до правового бандитизму.

Здається, не залишилося в державі більше такого куточка, на якому не залишили б своїх слідів від черевичних протекторів молодики у чорних балаклавах і з відполірованими на селянських головах і хребтах битами в руках, які ніколи в житті не тримали молота і рала, як колись казали.

«Ось і до напівпустельного півдня докотилося», — обурюються запоріжці.

«Учора поступив дзвінок від колеги з проханням про допомогу, — розповів заступник голови фермерського господарства «Таврія-Скіф», депутат Василівської районної ради Сергій Каліман. — Стало відомо, що на підприємства «Агротіс» і «Агротіс Плюс», які належать Олександру Чубенку, прямує близько 100 «тітушок» для спроби рейдерського захоплення...»

Чи була великою несподіванкою ця атака невідомих башибузуків для самого Олександра Чубенка? Напевне ні. Такі часи настали, що село без «сюрпризів» і не село наче. Сценарії «розкуркулення» фермерів вже давно відпрацьовані безкарними спритниками всіх мастей — від власників великих агрохолдингів до типових казнокрадів. На Запоріжжі була втілена класична «схема»: керівника виключено зі складу засновників та звільнено з посади директора вказаних підприємств, про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідні записи.

«Бухгалтер намагався сплатити податки — ключі виявилися заблокованими. Почали з’ясовувати, в чому проблема, і побачили, що в реєстрі прав власності в «Агротіса» вже нові власники: одна особа з Києва, інша — з Луганської області. Зрозуміло, що ніхто підприємство не продавав і не дарував», — каже Анатолій Тиховод.

Цього разу до крові не дійшло — запоріжців голими руками, хай у сучасних неандертальців і важкі бити в тих руках, не візьмеш!

«Ми колег у біді не залишаємо, — висловив загальну думку заступник голови фермерського господарства «Таврія-Скіф» Сергій Каліман, — у нашому Михайлівському районі активних та свідомих людей багато, а тому аграрії одразу, за кілька годин, попри погодні катаклізми, ожеледицю, приїхали у Приморський район сказати нахабнючим рейдерам рішуче «Ні!» Це сталось у дні Водохреща, тож відповідне хрещення мали витримати й ми. Зібралися фермери, одноосібники з Михайлівського, Токмацького, Чернігівського, Веселівського, Мелітопольського, Якимівського, Приазовського, Приморського, Бердянського, Василівського районів. Хочу відзначити своєчасну та швидку реакцію влади і поліції. Сьогодні на дорогах області поліція також зупиняла мікроавтобуси для перевірки документів. Було приємно бачити таку кількість людей, які відгукнулися на прохання про допомогу».

Тим-то й славне Запоріжжя, що неписаний предківський припис «постояти за себе і сусіда» не розтоптали і козацькі правнуки. Цього не врахувала обмундирована й екіпірована для розбірок нечисть...

Що робити далі — розраховувати на сили правоохоронців чи на порядність прокурорів і суддів?

«Ми вже розробили подальший план дій. Усі на зв’язку та готові в будь-який момент стати на захист інтересів фермерів. Сьогодні нас лише «прощупують», дивляться, як ми відреагуємо. Якщо покажемо свою слабкість — матимемо багато проблем із рейдерами», — висловив спільну позицію своїх земляків Сергій Каліман.

 «Навіть коли ми отримали інформацію, що завдяки професійним і злагодженим діям запорізької поліції озброєних «тітушок» затримали у Мелітополі, чимало аграріїв не поспішали повертатися додому, — розповів Анатолій Тиховод. — Біда об’єднала всіх. Прийняли одноголосне рішення про створення Аграрної самооборони у нашій області. До Степанівки завітав керівник Аграрної самооборони України Юрій Крутько. Він представив керівництву постраждалих від рейдерської атаки підприємств склад мобільної групи, що прибула для охорони підприємств від силового захоплення. Частина охоронців уже заступила на варту, інші ознайомлюються з територією. Також тут наряди поліції. Від аграрної спільноти висловлюю подяку запорізьким, мелітопольським, приазовським правоохоронцям за те, що затримали озброєну «збірну тітушок» із Запоріжжя і Дніпра та не допустили можливого кривавого зіткнення з селянами і фермерами, які теж приїхали озброєними і доведеними до граничного стану. Їм уже нічого втрачати. Громадськість чекає швидкого повернення господарств законним власникам. Запорізькі агровиробники, які працюють у правовому полі, щодня доводять свою вірність Україні і роблять усе можливе, аби вона була сильною. Тож від влади вимагаємо небагато — забезпечити недоторканність власності й повагу до платників податків».

…Пригадується, як у листопаді минулого року під час години запитань до уряду у Верховній Раді, коментуючи інформацію про спробу рейдерського захоплення агропідприємства на Полтавщині, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав жорстко реагувати на факти рейдерства: «Я думаю, що це наша спільна позиція з міністром внутрішніх справ, я хочу підкреслити, у нас в уряді і Нацполіції є тільки один рецепт для тих, хто займається рейдерством, силовим захопленням чужого майна. Він має назву по-українськи «обличчям у підлогу», а по-російськи «мордой в пол». Тому хотів закликати всіх правоохоронців країни, це позиція глави Нацполіції і міністра внутрішніх справ: якщо хтось десь у будь-якому куточку України здійснює фізичне захоплення чийогось майна — відразу реагувати, заарештовувати, доставляти в суд і вимагати покарання. Це питання номер один. Я просив би, щоб ми повністю надавали підтримку законним діям Нацполіції».

Того ж таки дня міністр юстиції Павло Петренко заявив, що відомство займається моніторингом нотаріуса з Полтавської області, яка причетна до цього рейдерського захоплення: «Завдяки тому, що парламент ухвалив антирейдерський закон, який передбачає відповідальність у вигляді 10 років в’язниці за дії такого роду, то хочу сказати, що у цієї особи є всі шанси поспілкуватися з правоохоронцями і бути фактично в процесі як підозрювана в пособництві незаконним діям».

Слова, слова…

І закони гарні пишуться, і так проникливо глава уряду вміє говорити, а вози із винахідливими нотаріусами і озброєними «тітушками» знай котяться собі по Україні — від Полтави до Запоріжжя, від Львова до Сум…

Чи то вози такі міцні, чи жорсткість з боку влади вичерпалася…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч не осоромилися...
Читати
Гроші за економію
Читати
Порти відпливають
Читати
Розшукують зрадників
Читати
Краще нічого не приховувати
Читати
Український Клондайк
Читати
Порушуються права людини
Читати
Новий найкращий банкір
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове