Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Переохолодження та обмороження

Роман ТРАЧ,

комбустіолог.

Із настанням холодів у лікарнях зростає кількість пацієнтів із переохолодженням та обмороженням. Утім, обморозити кінцівки можна навіть тоді, коли на вулиці нуль градусів чи й узагалі плюсова температура. Чому так?

СПРАВЖНЮ небезпеку для організму може становити вологість за низької температури. Вологі шкарпетки, устілки і саме взуття сприяють обмороженню кінцівок від холоду. Якщо ноги тривалий час перебуватимуть у такому несприятливому середовищі, можна отримати його навіть за плюсової температури. Тому взуття завжди має бути сухе.

Щоб уникнути обмороження рук у холодну погоду, варто носити рукавиці навіть тоді, коли немає морозів. Для захисту вух вистачає шапки. Коли дме сильний вітер, краще відвертати від нього обличчя — так можна убезпечити ніс і щоки. Закутувати їх шарфом шкідливо: ускладнюється дихання, волога, яка при цьому випаровується, осідає на обличчі, через що збільшується ризик обмороження. Особливо небезпечний такий «захист» для дітей, яких часто закутують по самі очі. Маю випадок зі своєї практики: через таке утеплення дитина дістала обмороження щік другого ступеня.

Другий вид ураження холодом — переохолодження. Воно виявляється зниженням температури тіла, сонливістю, ослабленістю, уповільненням обмінних процесів. Стан організму такий, як перед втратою свідомості, йдеться навіть про загрозу життю. Що ж робити у такому разі? Насамперед зайти в тепле приміщення, по можливості переодягнутися у теплі сухі речі, випити гарячого чаю. Дорослим рекомендовано 50-70 грамів спиртного, аби розширити судини і поліпшити кровообіг. Якщо є ознаки обмороження якоїсь ділянки тіла, не варто розтирати це місце, бо так можна ще більше ушкодити шкіру і навіть занести інфекцію.

Відчули, що пальці оніміли, — в жодному разі не опускайте їх у гарячу воду. Різка зміна температури може завдати шкоди судинам. Це призведе до крововиливів, як наслідок — можна втратити пальці. Відігрівання ліпше починати з прохолодної води, потроху підвищуючи її градус, аж доки зникне відчуття поколювання. При сильному ушкодженні треба звернутися до лікаря.

Причина локального обмороження — у спазмі судин унаслідок тривалого перебування на холоді. Спазм перешкоджає надходженню крові до кінцівок, через що організм не зігрівається зсередини. Відбуваються незворотні процеси у тканинах, і клітини відмирають. При обмороженні та переохолодженні можливе зниження температури тіла до 35 градусів, що небезпечно для організму. Якщо ж температура опустилася до 34 — можуть настати незворотні зміни. Такий стан загрожує життю.

Побутує хибна думка, ніби переохолодження не загрожує нетверезим. Обмороження у стані алкогольного сп’яніння надзвичайно небезпечне. Людина не може контролювати свій стан, адекватно оцінити шкоду, яку організмові завдає холод, тим більше запобігти переохолодженню.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове