Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Тривалий кашель

Галина ПОБЕРЕЖЕЦЬ, пульмонолог.

Кашляєте місяцями і не знаєте чому? Не зволікайте з обстеженням на виявлення хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ).

БАГАТО хто вперше чує про цю недугу. Тим часом за оцінкою ВООЗ уже до 2030 року вона стане третьою за частотою причиною смерті в усьому світі, поступаючись лише серцево-судинним та онкологічним хворобам.

Наскільки це захворювання поширене в Україні? Як його виявити та убезпечитись від нього?

Для ХОЗЛ характерне обмеження повітряного потоку через патологічні зміни дихальних шляхів. Ключове слово тут — обструкція. Йдеться про звуження бронхів. Вони пропускають менше повітря, внаслідок чого легені недоотримують кисню. З часом його бракуватиме вже усьому організмові, порушуватиметься газообмін, звузяться судини, серце працюватиме із навантаженням, може розвинутися емфізема легень. При ХОЗЛ людина ніби не може надихатись.

Що ж спричиняє цю досить поширену хворобу? Головний чинник ризику — куріння, причому як активне, так і пасивне. Найчастіше патологія розвивається після 40 років. Шкідливий уплив чинить забруднене повітря всередині приміщень і надворі — мова про пил, хімічні речовини, випари фарб чи побутової хімії.

Часто люди не зважають на те, що в них з’явилися задишка, хронічний кашель. А до лікаря звертаються тоді, коли бронхообструктивний синдром уже в розпалі.

Є дуже простий, але ефективний спосіб діагностики — пневмотахометрія, або обстеження вентиляційної функції легень. Метод базується на вимірюванні об’єму повітря, що видихається. Таким чином перевіряють функцію зовнішнього дихання. Таку процедуру варто проводити всім після 40 років. Надто тим, хто працює у шахтах, на підприємствах металургії, працівникам виробництв із токсичними леткими речовинами, кочегарам, будівельникам, мулярам-штукатурам тощо.

Хворим на ХОЗЛ передусім слід зміцнювати імунітет, уникати переохолодження та вірусних хвороб, які можуть спровокувати загострення.

До речі, найчастіше вони виникають за вологого повітря, адже збільшення водяної пари подразнює слизову бронхів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове