Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Про що попередить статура

Тарас ЧАБАН, кардіолог.

Учені-кардіологи заявили, що ризик розвитку серцево-судинних хвороб можна визначити за фігурою людини.

ЙДЕТЬСЯ про два види накопичення підшкірно-жирової тканини. При грушеподібній формі тіла жир збирається в ділянці стегон. У людей зі статурою на манер яблука накопичується внутрішньочеревний жир, який оточує внутрішні органи. Тоді збільшується обсяг талії, а ноги залишаються худими.

Останні мають схильність до проблем із серцем, а ось першим вони, найімовірніше, дошкулятимуть.

Внутрішньочеревний жир у надмірній кількості виробляє доволі агресивні гормони, які негативно позначаються на судинах і крові. Відтак порушуються обмінні процеси, розвивається інсулінорезистентність, підвищується рівень холестерину й ризик розвитку атеросклерозу, тромбофлебіту, діабету, гіпертонії та інших хвороб. Ось чому так званий пивний живіт притаманний переважно чоловікам, — ознака загрози для здоров’я і життя людини.

У жінок жир здебільшого відкладається на стегнах. Це, так би мовити, продумана природою схема, адже в такий спосіб організм жінки готується до виношування дитини. Жирові клітини в цьому разі є певним джерелом енергії, яку накопичує організм.

Водночас зауважу: як чоловіки можуть мати грушеподібну форму тіла, так і жінки — фігуру за типом яблука.

«То краще, аби жир накопичувався в ділянці стегон?» — часто запитують мене пацієнти.

Ми не в змозі вплинути на це, адже йдеться про генетичну схильність. Форму тіла, а відтак і принцип накопичення жиру ми дістаємо в спадок. Важливо, аби жир ніде не накопичувався надміру.

До речі, аби визначити, чи є в людини ожиріння, яке провокує хвороби, достатньо виміряти талію. За стандартами фахівців ВООЗ, у жінок нормою вважається показник 80-88 сантиметрів (товще — це вже ожиріння), у чоловіків — 84-100 сантиметрів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове