Архів
Вівторок,
23 січня 2018 року

№ 6 (19553)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Щоб полегшити псоріаз

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Псоріаз — це хронічне захворювання шкіри запального характеру, яке призводить до ушкодження шкірних покривів (потовщення, загрубіння, утворення кірки, почервоніння, лущення). Хвороба не заразна, адже це не інфекційне захворювання, але вона може передаватися спадково. За статистикою, на неї частіше хворіють чоловіки, ніж жінки.

ПРИ ПСОРІАЗІ, як правило, шкіра пошкоджується на спині, животі, волосистій частині голови, на колінах та ліктях. Це може статися в будь-якому віці, хоча найчастіше від цього страждають люди від 20 до 55 років.

Остаточна причина захворювання досі не встановлена, проте помічено, що виникненню псоріазу сприяють інфекції, неправильне харчування, вживання алкоголю, емоційні розлади, кліматичні зміни, проблеми в ендокринній системі.

На жаль, псоріаз неможливо вилікувати повністю, але можна значною мірою полегшити його симптоматику, поліпшивши стан шкіри. Насамперед дуже важливо дотримуватися правильного харчування. Воно має складатися з овочів, фруктів, вівсянки, бобових, лосося чи макрелі (двічі на тиждень). Хто не вживає рибу, може замінити її лляною олією чи насінням льону.

Крім того, дуже важливо випивати (як мінімум) склянку води кожні 2 години, аби допомогти своєму організмові позбутися токсинів, котрі зумовлюють запалення. Уникайте вживання курячого та червоного м’яса, а також молочних продуктів, оскільки вони містять білки, що важко засвоюються печінкою. Ну і, звісно ж, украй небажані фастфуд, смажена їжа та солодощі.

При недузі рекомендовано такі домашні засоби.

1. Алое вера має протизапальну та освіжальну дії при свербінні й печінні.

Желеподібний сік алое потрібно наносити на проблемні ділянки по кілька разів на день. Листя алое краще зберігати в холодильнику: холод посилить відчуття полегшення. Цю рослину взагалі слід завжди мати під рукою — за потреби можна зрізати стебло будь-коли.

2. Банан. Знадобиться навіть не сам банан, а його шкірка. Натріть її внутрішнім боком уражену псоріазом шкіру. Ефект буде помітний. Можна також розім’яти м’якоть банана і нанести на 15 хвилин на шкіру. Затим змити теплою водою.

3. Харчова сода зменшить свербіння, посилить відлущування. Три столові ложки соди покладіть у склянку, влийте 60 мл теплої перевареної води. Вийде паста, яку треба обережно нанести на уражені ділянки шкіри. Залиште на 30 хвилин, а потім змийте водою (якщо пектиме — зробіть це раніше). Після цього висушіть шкіру, обережно промокаючи бавовняним рушником.

4. Насіння льону. У лляному насінні містяться ефірні олії з потужними протизапальними властивостями. Його можна використовувати для приготування мазі.

Розітріть на порошок дві столові ложки насіння льону в ступці або змеліть у млинку для кави. Можна використати й лляне борошно. Додайте теплої перевареної води, аби вийшла однорідна за консистенцією паста. Нанесіть її на місця, уражені псоріазом, залиште на 15 хвилин. Затим змийте теплою водою.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове