Архів
Вівторок,
16 січня 2018 року

№ 4 (19551)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нарешті домовились

НОРВЕГІЯ. Через чотири місяці після виборів тут сформували уряд меншості.

Докладніше...
Примара референдуму

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії заговорив про другий референдум щодо відокремлення.

Докладніше...
Якщо хочуть, то ловлять

КИТАЙ за рік насильно повернув до країни 1300 хабарників, які втекли за кордон.

Докладніше...
Неонацисти наступають

ШВЕЦІЯ. Поліція розігнала демонстрацію неонацистів.

Докладніше...
Потерпають од «Ісламської держави»

ІРАК. У Багдаді терористи-смертники влаштували подвійний вибух.

Докладніше...
Екологічна загроза

ІРАН. Танкер «Sanchi» затонув у водах Східно-Китайського моря.

Докладніше...
Буде другий тур

ЧЕХІЯ. Чинний президент Мілош Земан лідирує у першому турі президентських виборів.

Докладніше...
Конфлікт назріває

ТУРЕЧЧИНА. Влада перекинула колону військової броньованої техніки на кордон із Сирією.

Докладніше...
Давнє протистояння

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбулися протести проти посилення закону про аборти.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Свій маршрут надійніший

Василь ПІДДУБНЯК.

ТАВРИЧАНСЬКА об’єднана територіальна громада, у складі якої дев’ять сіл із населенням понад 5,7 тисячі осіб, — перша в області, де діятиме осібний маршрут гpoмадcькoгo тpанcпopту. Відстань між крайніми точками нового територіального утворення становить близько 40 кілометрів. Чимало!

З огляду на це керівництво громади знайшло у селі Маp’янівка підприємця, який виставить на маршрут власний двадцятидвомісний автобус. Пpo це у «Фейcбуці» повідомляє Децентpалізаційний марафон. Голова OТГ Юрій Гречка поінформував, що автобус ходитиме між населеними пунктами гpoмади поки що чотири рази на тиждень. Графік руху складають згідно з побажаннями місцевих жителів. Організатори маршруту визначаються також із вартістю пpoїзду та наданням пільг для певних категорій населення.

У гуртку навчать всього

НИНІШНЬОГО навчального року восьмикласники херсонських шкіл «приміряють» майбутній фах, розширюючи проф-орієнтаційний кругозір на уроках «Моя професія». Ці уроки веде відомий експерт з проф-орієнтації у нашому регіоні викладач Херсонського державного університету Світлана Кіхтенко.

Вже затверджена і рекомендована до друку програма гурткових занять «Моя професія» розроблена з урахуванням професійних інтересів дітей та вікових здібностей. Її можна використовувати у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів, у позашкільних установах, а також для самостійного вивчення.

Спаржа у cтепу

В ІВАНІВСЬКОМУ районі, крім ocнoвниx традиційних культур, аграрії почали вирощувати і нішеві на ринку Європи культури — рoзтoрoпшу плямисту, м’яту, мелісу, шавлію лікарську, амарант. А от ТOВ «Агрoекcперт Трейд» вирішило вирощувати спаржу.

Цей бізнес досить новий в Україні. За cлoвами директора агрофірми Петра Григор’єва, перед тим, як узятися за вирощування спаржевої культури, на підприємстві проведена велика підготовча робота: досліджено ґрунт відповідно до єврoпейcькиx стандартів якості, проаналізовано температурні режими та кількість і періодичність опадів за останні 10 років тощо. Враховуючи ці дані, cпеціаліcти компанії AgriLab розробили рекомендації для вирощування спаржі на українських пoляx. В області цю культуру взялися вирощувати і в Каxoвcькoму районі.

Українцям допомагають німці

ФОНД «Ria Vita» продовжує збирати для Херсона уживане медичне устаткування, яке цілком можна використовувати ще протягом десятка років. Після комплектації вантаж доставляють в Україну.

Дві вантажівки з обладнанням, спеціальними медичними меблями загальною вагою 40 тонн після розмитнення прибули до обласного центру. Всю витратну частину попередні рази брав на себе підприємець Юрій Рожков, нині — міська влада.

«Ті, хто працює у фонді «Ria Vita», збирають усе обладнання. Хоча зараз це стало робити важче — багато устаткування спрямовується на Сирію, Іран, Ірак. Але небайдужі люди знаходять можливість допомагати Україні. Загалом за час дії цієї програми до Херсона доставлено 280 багатофункціональних ліжок, які полегшують перебування пацієнтів у лікарні і дають змогу медперсоналу виконувати більше процедур на місці. Цього разу ми доставили 60 ліжок, приставні тумбочки, 50 ортопедичних матраців, 20 столів, чотири кушетки, ліфти для переміщення хворого з одного ліжка на інше тощо», — розповів Юрій Рожков.

У січні зацвів жасмин

АНОМАЛЬНО тепла погода, особливо на півдні країни, призвела до того, що на деревах набухають бруньки, зеленіють схили, розпускаються квіти.

У дендропарку всесвітньо відомого біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна по-весняному зацвіли жимолость ароматна і жасмин, забрунькувалися калинові кущі, пішли в ріст півонії, з’явилися проліски… Щоправда, на дочасне потепління поки що не реагує цілинний степ. Небажане пробудження природи зумовлене масами повітря, що почали надходити з Європи.

Говорить Київ, слухає Крим

НАЦІОНАЛЬНА рада України з питань телебачення і радіомовлення до лютого готує ряд дозволів для трансляції радіо- і телепрограм на територію анексованого Криму з Херсонської області.

За словами члена Нацради Сергія Костинського, на Крим зараз мовлять лише чотири радіостанції і п’ять телеканалів. Це пов’язано зі складністю оформлення. Надання дозволів (без конкурсу і ліцензування. — Ред.) на мовлення запроваджено в правове поле України. «Процедура така, що в Херсонській області доводиться координувати частоти з Румунією, Болгарією, Туреччиною, — це тривалий процес. Але в лютому ми зможемо надавати дозволи на цифрове телебачення і FM-радіо», — повідав Костинський.

Схибнулися на «полуничці»

СІЧНЕВИЙ репертуар Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, з афіші якого щезло визначення «український», свідчить про його сплановану деградацію.

Із вітчизняної класики глядач мав змогу побачити лише виставу «За двома зайцями» за однойменною п’єсою М. Старицького, зате з благословення генерального директора і художнього керівника театру, новоспеченого народного артиста України Олександра Книги доріжку на центральну сцену області протоптали спектаклі, розраховані здебільш на «нових українців». На афіші — гастрольні вистави «Мужики не танцюють стриптиз», «У сексі тільки дівчата», «Есть ли sex после загса?» і жодної — за п’єсами М. Куліша, чиїм іменем прикриває свою естетичну приналежність театр. Як казав класик: «Приїхали!»

Птахи гинуть

ГОЛОВНЕ управління Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів у Херсонській області почало розслідування загибелі близько 5 тисяч диких птахів на чорноморському півострові Карадай, що в Каланчацькому районі. Про це заявив начальник відомства Віталій Боярський. Наголошується, що, згідно з результатами обстеження, ні пташиного грипу А, ні хвороби Ньюкасла у зразках біоматеріалу не було виявлено. Розглядається кілька версій, зокрема отруєння пернатих водою або кормом. Всі зібрані тушки загиблих птахів (в основному лисух) спалили. Ситуація перебуває на контролі облдержадміністрації.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наш мед — до Європи
Читати
Корупція? Ні, не бачу
Читати
Курс на «фатерлянд»
Читати
До біди доводять чарка та наркотики
Читати
Без представників
Читати
Суд знову перенесено
Читати
Сміття не завадило
Читати
Час гуляти, час працювати
Читати
Престиж у матеріальному вимірі
Читати
Ремонт продовжиться
Читати
Необережність убиває
Читати





— Ліки страшенно дорогі! Сказитися можна!

— Не рекомендую. Ліків від сказу немає.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове