Архів
Вівторок,
16 січня 2018 року

№ 4 (19551)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нарешті домовились

НОРВЕГІЯ. Через чотири місяці після виборів тут сформували уряд меншості.

Докладніше...
Примара референдуму

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії заговорив про другий референдум щодо відокремлення.

Докладніше...
Якщо хочуть, то ловлять

КИТАЙ за рік насильно повернув до країни 1300 хабарників, які втекли за кордон.

Докладніше...
Неонацисти наступають

ШВЕЦІЯ. Поліція розігнала демонстрацію неонацистів.

Докладніше...
Потерпають од «Ісламської держави»

ІРАК. У Багдаді терористи-смертники влаштували подвійний вибух.

Докладніше...
Екологічна загроза

ІРАН. Танкер «Sanchi» затонув у водах Східно-Китайського моря.

Докладніше...
Буде другий тур

ЧЕХІЯ. Чинний президент Мілош Земан лідирує у першому турі президентських виборів.

Докладніше...
Конфлікт назріває

ТУРЕЧЧИНА. Влада перекинула колону військової броньованої техніки на кордон із Сирією.

Докладніше...
Давнє протистояння

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбулися протести проти посилення закону про аборти.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Провальна формула

Леся Ясинчук.

expres.ua

Так зване осучаснення пенсій, чим так хвалився уряд, багатьох розчарувало. Після перерахунку пенсійні виплати зросли на 60 — 100 гривень або й взагалі не змінилися. «У мене 35 років страхового стажу, — розповідає Марія Степанюк. — Майже все життя пропрацювала в колгоспі, а маю лише 1500 гривень пенсії. Після реформи мені докинули тільки 50 гривень. Де справедливість?!»

ТЕ, ЩО формула, за якою осучаснили пенсії, не досконала, визнав і міністр соціальної політики Андрій Рева. За його словами, понад три мільйони пенсіонерів отримали від 50 до 100 гривень надбавки до пенсії, ще 1,8 млн — близько 200 гривень. Тобто з числа всіх пенсіонерів (а їх у країні приблизно 11,8 млн) жалюгідне підвищення отримав майже кожний другий. Найбільше розчаровані так званою пенсійною реформою ті, хто працював у сільському господарстві, медицині, освіті й свого часу одержував низьку зарплату. Чиновник обіцяв виправити цю ситуацію, заявивши про ще одне підвищення пенсій для тих, у кого вони залишилися мізерними після осучаснення. Але термінів і способів підвищення міністр не назвав, зауваживши лише, що Кабмін такий механізм розробляє.

Які ж основні недоліки формули, за якою осучаснили пенсії?

Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, пояснює, що переважна більшість пенсіонерів після перерахунку продовжують отримувати дуже низькі пенсії (майже чверть мають її у розмірі не вище, ніж 1500 грн, ще третина — від 1500 до 2000 грн) через дві основні причини. По-перше, занижено базу перерахунку: 3764,4 грн — це середня зарплата, з якої було сплачено внески у 2014—2016 рр., тобто у неї увійшли переважно кризові, неблагополучні роки. А сьогоднішні показники зарплати вже перевищують 7000 грн. По-друге, з пенсійної формули було вилучено коефіцієнт оцінки одного року стажу 1,35, що математично зменшило її результат на 26% (1/1,35=0,74). Пенсіонеру зі стажем 40 років і заробітком на рівні середнього така формула дає лише 1505,76 грн пенсії. З коефіцієнтом 1,35 було б 2032,78 грн. Якщо ж заробіток у людини був нижче середнього, як, наприклад, у працівників сільського господарства чи бюджетників — освітян, медиків, їхня основна пенсія і після перерахунку потребує «дотягування» до мінімального розміру (1452 грн за наявності необхідного страхового стажу). «Очевидно одне — формула пенсійних нарахувань потребує ретельного вдосконалення», — резюмує Лідія Ткаченко.

Коли чиновники її розробляли, вони усвідомлювали, що така ситуація складеться з окремими соціальними групами. У цьому певен директор компанії «Пенсійно-актуарний консультант» Олександр Ткач. За його словами, заробітки в агросекторі в усі часи були нижчими, ніж у промисловості, у 2,5 — 3 рази. До тих, хто отримав мінімум надбавки після осучаснення, потрапили також медсестри, лікарі, вчителі, бухгалтери, які більшу частину життя працювали за СРСР. Але зазвичай людині за малу зарплату давали якусь компенсацію. Наприклад, тим же лікарям та вчителям компенсацією була дострокова пенсія за вислугу років, яку пенсійна реформа скасувала.

Як можна усунути цю несправедливість? «З 2019 року має розпочатися регулярна щорічна індексація пенсій на 50% інфляції та 50% приросту зарплати, — вважає Лідія Ткаченко. — Але вона не здатна перекрити занижувального ефекту формули, адже у 2018 році індексації не буде. Виправити ситуацію таким чином, щоб людина з необхідним стажем мала пенсію вище прожиткового мінімуму, можна різними способами, скажімо, провести ще один перерахунок із вищою зарплатною базою або запровадити прогресивну оцінку одного року стажу».

Водночас О. Ткач наголошує, що пропозиція, яка подекуди лунає, залишити для певної категорії пенсіонерів під час наступного перерахунку коефіцієнт страхового стажу 1,35, неприйнятна. «Якщо уряд почне вибірково вводити якісь коефіцієнти, то це означатиме відмову від єдиного підходу до розрахунку пенсій, — пояснює він. — Це вже не буде справедливою пенсійною реформою. Бо не може прибиральниця в колгоспному клубі отримувати таку ж пенсію, як кандидат наук. Але перед виборами будь-що може статися...»

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наш мед — до Європи
Читати
Корупція? Ні, не бачу
Читати
Курс на «фатерлянд»
Читати
До біди доводять чарка та наркотики
Читати
Без представників
Читати
Суд знову перенесено
Читати
Сміття не завадило
Читати
Час гуляти, час працювати
Читати
Престиж у матеріальному вимірі
Читати
Ремонт продовжиться
Читати
Необережність убиває
Читати





— Ліки страшенно дорогі! Сказитися можна!

— Не рекомендую. Ліків від сказу немає.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове