Архів
Вівторок,
16 січня 2018 року

№ 4 (19551)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 730

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Мандрівка в дивосвіт

Рак, що маскується під краба

Багато туристів, уперше побачивши цю «клешненогу» істоту на островах Тихого та Індійського океанів, можуть сахнутися, до того вона велика і химерна. Це кокосовий краб, або ще кажуть — пальмовий злодій.

ЙОГО зовнішній вигляд вражає. Довжина тіла дорослої особини сягає 40 сантиметрів, а вага — понад чотири кілограми. Незважаючи на разючу подібність зі згаданим у назві членистоногим родичем, насправді пальмовий злодій крабом не є. Це сухопутний рак-самітник, що належить до виду десятиногих раків. До речі, й називати пальмового злодія сухопутною істотою теж можна з натяжкою, позаяк перша частина його життя проходить у морській стихії.

Самка носить суходолом яйця на своєму череві до самого їх дозрівання та відкладає їх лише у воду. У новонароджених личинках важко упізнати майбутніх раків. Близько місяця вони перебувають у вільному плаванні, затим починають шукати притулок — спорожнілу мушлю молюска. Юні кокосові крабики харчуються дрібними ракоподібними і органічними речовинами із дна.

Зрештою після останньої линьки личинка перетворюється на дорослу особину. Тільки тоді рак виходить на берег. Решту життя проводить серед каменів, у розколинах скель і власноруч виритих неглибоких норах, вистелених ізсередини волокнами з поверхні шкаралупи кокосового горіха.

Улюблена їжа пальмового злодія — рештки риб та молюсків, яких є вдосталь на побережжі. А ще тропічні плоди, серед яких найуживаніші кокосові горіхи. Звідси, власне, і назва рака, який із легкістю розколює клешнями шкаралупу знайдених на землі горіхів. Голодний безпомилково знаходить найближчий «ресторан»: внутрішнім навігатором служить чудовий нюх, що і виводить його на джерело їжі навіть за кілька кілометрів. Також пальмовий злодій дивовижним чином п’є: занурює клішні у воду і підносить їх до ротового отвору, щоб туди скочувалися краплі води.

При цьому рак надзвичайно спритно лазить по деревах. Своїми гострими кігтиками він міцно тримається за кору і підтягується з допомогою всіх кінцівок угору. З дерева спускається головою вниз, а по землі пересувається задкуючи, як і належить раку. Вважають, що пальмовий злодій залізає на дерево у пошуках укриття від ворога або захисту від пекучого сонця. Його можна знайти на стовбурі заввишки десять метрів! Проте побачити цих істот при світлі дня непросто: вони ведуть нічний спосіб життя, а вдень ховаються у своє укриття — нору, вистелену волокнами з шкаралупи кокоса.

Хтось може запитати: а за рахунок чого ракам удається однаково комфортно існувати й у воді, й на суші? Виявляється, мудра природа забезпечила їх одразу двома інструментами дихання: легенями, вентильованими повітрям на поверхні землі, і зябрами, що дають змогу дихати під водою. Ось тільки з часом другий орган втрачає свої функції, і пальмовим злодюжкам доводиться повністю переходити на наземний спосіб життя. Так, якщо хвилі понесуть дорослого рака в море, він загине за лічені години.

А хочете знати, чому цього рака так дивакувато прозвали — пальмовим злодієм? Бо він, як і наші ворони та сороки, має нестримну звичку цупити різні блискучі і шурхітливі речі, що трапляються на шляху. Затягує їх у свою нірку, де просто нагромаджує. Відомо також, що ці раки іноді навіть займаються крадіжками в туристичних кемпінгах, забираючи з собою як здобич посуд і столові прибори. Якось один такий рак розібрав у кущах похідну плиту, а інший поцупив… пляшку напою. Для чого вони це роблять? Біологи досі не розгадали цієї загадки.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Сірий, та не вовк, довговухий, та не заєць, із копитами, та не кінь.

* * *

Біжать чотири брати: переднім не втекти, а заднім не наздогнати.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове