Архів
Вівторок,
16 січня 2018 року

№ 4 (19551)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 730

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чому згущене молоко темнішає при варці?

Згущене молоко — концентрований молочний продукт. Справді, чим довше його варити, тим темнішою стає його «засмага».

Це відбувається тому, що молочна суміш містить амінокислоти і цукри, які при нагріванні вступають у реакцію між собою. У результаті утворюється цілий букет органічних речовин, у тому числі й меланоїдіни — полімерні сполуки коричневого забарвлення.

До речі, та ж реакція відбувається і при отриманні топленого молока, котре довго гріють, не доводячи до кипіння. У звичайному (не згущеному) молоці концентрація цукру низька, тому топлене молоко набуває не коричневого, а світло-бежевого кольору.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Сірий, та не вовк, довговухий, та не заєць, із копитами, та не кінь.

* * *

Біжать чотири брати: переднім не втекти, а заднім не наздогнати.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове