П’ятниця, 12 січня 2018 року № 3 (19550)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19550/print.php?n=37776

Нововведення-2018: тарифи, реформи, штрафи...

Олена КОЩЕНКО.

Від початку року в Україні набула чинності низка законів та регуляторних актів, що суттєво позначаться на різних сферах життя українців. Пропонуємо перелік основних новацій.

До лікаря в чергу шикуйсь

НАБУВ чинності закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», що передбачає новий механізм фінансування сфери охорони здоров’я. Держава відмовилася утримувати медзаклади, натомість оплачуватиме конкретну послугу, надану пацієнтові.

Із січня розпочинається впровадження реформи на первинному рівні. Віднині українці можуть самостійно обрати для себе терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі. При цьому установи первинної меддопомоги підписують контракт із Національною службою здоров’я, а пацієнти — декларацію з лікарями, яких обрали. Декларація — безстрокова, тобто щороку підписувати її знову не потрібно. Тільки якщо вирішите перейти до іншого лікаря, то будь-коли зможете укласти угоду з ним.

Національна служба здоров’я України має оплачувати 100 відсотків вартості медичних послуг, аналізів та ліків, передбачених національною програмою медичних гарантій.

Заробітна плата і прожитковий мінімум

МІНІМАЛЬНА зарплата зросла із 3200 до 3723 грн. З цієї суми держава утримує 18% податку на прибуток і 1,5% військового збору.

Прожитковий мінімум встановлено на рівні 1700 грн. Сума ця середньостатистична — для різних вікових груп прожитковий мінімум різний. Так, із 1 січня для дітей до 6 років він становить 1492 грн, від 6 до 18 років — 1860 грн, для працездатних — 1762 грн, для осіб, які втратили працездатність, — 1373 грн. Тим часом із 1 липня прожитковий мінімум обіцяють підвищити до 1777 грн, а з 1 грудня — до 1853 грн.

Відповідно зросли і посадові оклади військовослужбовців, що нараховуються від прожиткового мінімуму. Порадіти можна і за вчителів, яким Держбюджетом-2018 передбачено підвищення зарплат на 25%.

І це ще не всі фінансові «щедроти» для народу. Ухвалюючи бюджет, урядовці пообіцяли подальше підвищення «мінімалки» — до кінця року вона має сягнути 4100 грн. Також автори проекту держбюджету вважають, що цього року середня зарплата триматиметься на рівні від 8374 грн до 8629 грн.

Утім, попри оптимістичні прогнози Кабміну, відчути підвищення не дасть інфляція, яка продовжує галопувати. На кінець минулого року її індекс становив 13,6%, і в січні очікується не менший. А гривня, за прогнозами, до травня має здешевшати до 29,3 грн за долар. Словом, пропащі наші грошики...

Пенсійна реформа

СУТТЄВО зріс мінімальний страховий стаж для отримання пенсії за віком — із 15 до 25 років. Надалі він тільки збільшуватиметься і до 2028-го має сягнути 35 років для чоловіків і 30 — для жінок. При цьому вік виходу на пенсію залишається незмінним — 60 років. І діла нема владцям, що в країні хронічне безробіття, що через недолугу економічну і фіскальну політику чимало українців вимушено отримують зарплату в конвертах…

Не зможуть здавати молоко

ЗГІДНО з договором про асоціацію з Євросоюзом, віднині молокозаводам заборонено закуповувати домашнє молоко у селян. Прийматимуть його тільки від спеціалізованих фермерських господарств — «офіційно підтвердженого і сертифікованого виробника». ЄС не визнає такими селян-одноосібників. Водночас на полицях магазинів мають залишитися три сорти молока: екстра-класу, вищого і першого. Решта вже не має права називатись молоком.

Комунальні тарифи

У СІЧНІ електроенергія для промислових підприємств подорожчала на 9,5% (тож чекаємо зростання цін на їхню продукцію), а з квітня, оголосила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, додасть у ціні ще 6,1%. Ріст тарифів регулятор пояснює інфляцією, зростанням зарплат, девальвацією гривні, а також здорожчанням газу (+16,7%) і вугілля (+38,3%). Ще восени глава НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що тарифи на електро­енергію в Україні — найнижчі в Європі.

Судова реформа для «блага народу»

ПРЕЗИДЕНТ України підписав закон, яким запроваджуються нові правила судового процесу в цивільному, господарському, адміністративному судочинстві. Серед основних нововведень — визначення Верховного суду як єдиної касаційної інстанції в Україні та запровадження нового порядку розгляду справ.

Правозахисники застерігають: судова реформа приховує чимало загроз. Через неї можуть припинити розслідувати найрезонансніші справи — такі, як убивство журналіста Павла Шеремета, причини Іловайського котла, злочини проти Майдану і всі гучні антикорупційні справи НАБУ, — якщо вони залежались у слідчих більш ніж на півроку. Також із держави знімають презумпцію винуватості, й тепер уже не посадовцю доведеться доводити свою невинуватість, а громадянину, що цей посадовець порушує закон. Це може стати зручним механізмом для закриття справ. І не тільки це обурює багатьох юристів. Зокрема, шокує те, що судді зможуть просто «на місці» виписувати штраф у сумі 34 тисячі гривень учасникам процесу, які буцімто порушують порядок.

Біометричний контроль на кордоні

У ПУНКТАХ пропуску на державному кордоні запрацювала національна система фіксації біометричних даних громадян 70 держав, зарахованих до категорії ризику. До них належить і Російська Федерація. Тож відтепер росіяни можуть потрапити в Україну, лише здавши відбитки пальців. До цього часу піддані РФ в’їжджали в Україну по закордонному паспорту. Разом із тим правила перетину кордону для громадян країн Євросоюзу з нового року не змінились.

Дешевшають електромобілі

ВВЕЗЕННЯ в Україну машин, що працюють від електрики, звільнили від сплати ПДВ та акцизу. Тобто вони подешевшали на 20% та на акцизні 109 євро. Щоправда, це правило діятиме тільки рік — до 1 січня 2019-го.

Водночас дешевих іномарок доведеться почекати. З 1 січня Україна досить символічно знизила мита на нові легкові автомобілі, які завозяться з Євросоюзу. Так, для нових автомобілів і тих, що були у вжитку, нинішнього року ставки мита дорівнюватимуть 7,3, 6,3 і 5% залежно від об’єму двигуна.

До уваги тих, хто за кермом

УНЕСЕНО зміни до Правил дорожнього руху. Серед ново­введень — обмеження швидкості руху в населених пунктах зі 60 до 50 км/год.

Правоохоронцям дано дозвіл на евакуацію автомобіля, припаркованого у неналежному місці. Доказом порушення є його фото- і відеофіксація.

Істотно зросли штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Так, охочим підвищити встановлену швидкість у межах населеного пункту доведеться сплатити 3400 грн, що набагато більше досі чинних скромних 510 грн. Одразу у 20 разів зросли штрафи за керування транспортним засобом без прав або у нетверезому стані. А в разі, коли водій, будучи позбавленим права управління, все ж сяде за кермо автомобіля і потрапить на око правоохоронцям, то заплатить 20400 грн штрафу за перше порушення, а за повторне — понад 40 тисяч.

Уперше водійське посвідчення видаватиметься лише на 2 роки.

Телефонний зв’язок і поштові послуги

ГРАНИЧНІ тарифи на фіксовану телефонію підвищаться в середньому на 8,3%. Таке рішення ухвалила НКРЕКП з ініціативи «Укртелекому». Згідно зі вказаними на сайті компанії даними, у рамках базового тарифного плану місячна плата зросте з 62 до 68 грн у містах і райцентрах, і з 54,57 грн до 63 у селах і селищах міського типу.

Тим часом «Укрпошта» вже підвищила тарифи на пересилання поштових відправлень у межах України на 12,3%, за кордон — на 43,2% (авіалист вагою до 50 г тепер обійдеться відправнику в суму, еквівалентну 2,5 долара за курсом, чинним на момент продажу). Збільшення граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку очікується в середньому на 16%.

Зміни в нарахуванні стипендій

У 2018 РОЦІ стипендії отримуватимуть лише найкращі в рейтингу студенти, а кількість стипендіатів в Україні не перевищуватиме 25% загального числа студентів.

При цьому розмір підвищеної академічної стипендії у вишах становитиме 1660 грн, що майже дорівнюватиме прожитковому мінімуму, а на окремих спеціальностях виплати сягатимуть близько 2 тис. грн.

Акциз на цигарки

З ПЕРШОГО січня акцизи на тютюнові вироби зросли на 27,8%. Експерти підрахували, що у роздрібній торгівлі пачка цигарок здорожчала на 2-8 гривень. Із року в рік акциз буде зростати на 20%, поки не досягне європейського рівня — 90 євро за тисячу цигарок. Такі зміни передбачені зобов’язаннями нашої держави в рамках реалізації Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом у частині наближення ставок акцизного збору на тютюнові вироби до рівня ЄС.

Новий календар вихідних днів і свят

КАБІНЕТ міністрів вніс зміни до календаря святкових та вихідних днів. Він почав діяти ще у грудні 2017 року, коли на католицьке Різдво 25 грудня українці отримали вихідний день. Натомість тепер 2 травня в нас — робочий день.