Архів
П’ятниця,
12 січня 2018 року

№ 3 (19550)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сіємо на папір

НАЙДОЦІЛЬНІШЕ на паперову стрічку сіяти дрібне насіння — петрушки, моркви. Такий агрозахід є запорукою рівномірних сходів, що посприяє високому врожаю стандартних за розміром коренеплодів. Усі господині знають, наскільки трудомістким та марудним є процес проривання моркви. Спочатку на стадії трьох листочків, потім — коли коренеплоди починають збільшуватись у розмірі. Щоб сіяти на паперові смужки, існує лише одна вимога — насіння повинно бути доброякісним, тобто мати високу схожість.

Цю роботу виконують у домашніх умовах задовго до початку посівної, що заощадить чимало часу навесні. До того ж її можуть робити навіть люди, які ні сіяти, ні проріджувати сходи не в змозі.

На папір наносять вузьку смужку клейстеру, звареного з пшеничного борошна чи картопляного крохмалю. Швидко, поки клейстер не висохнув, на цих липких смужках через певні проміжки з допомогою сірника розкладають насіння.

Оскільки відстань між рослинами в рядках після проріджування у моркви і петрушки становить 4-5 см, то, розкладаючи насіння на папір, його можна загустити, тобто наклеїти через 1,5 см, щоб улітку при першому проріджуванні посівів просто повисмикувати рослини через одну, зібравши, таким чином, ранню продукцію, а при другому проріджуванні вже остаточно визначити густоту рослин у рядку.

Однак дуже густо розміщувати насіння на стрічці недоцільно: під час проривання пошкоджуються сусідні рослини, та й важка ця робота. Крім того, після проріджування морква дуже швидко пошкоджується морквяною мухою, яка саме в цей час шукає оголені коренеплоди.

Стрічкам із наклеєними насінинами дають просохнути, згортають у пухкий рулончик і зав’язують ниткою. Зберігати до сівби їх потрібно в сухому приміщенні, недоступному для гризунів.

Версія для друку          До списку статтей

СТІЛЬКИ всього нині пропонують магазини для городників, що очі розбігаються. Продаються і стимулятори росту. Деякі з них обіцяють підвищення врожаю на двадцять і вище процентів. Не вірте безсовісній брехні. А от збільшенню процентів на десять-п’ятнадцять грамотне застосування стимулятора посприяє. Спробуємо розібратися у цій темі в одному з матеріалів майбутнього куточка.

Як обігріти кролицю-маму в холоди, адже власники особливо цінних порід підлаштовують спарювання тварин так, щоб окріл відбувався саме в зимовий період? А приплід має бути в теплі. Отже, як зробити благополучною перезимівлю вуханів?

Що ми знаємо про фосфорні добрива — заголовок статті говорить сам за себе. Мета — «підкувати» городника теорією щодо того, чому фосфор такий важливий для рослин, які бувають види цих добрив, як їх вносити та чи потрібно робити це щороку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове