Архів
П’ятниця,
12 січня 2018 року

№ 3 (19550)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Безпечна електропроводка по дереву

З ЕЛЕКТРИКОЮ жарти погані. Коли виникла необхідність провести проводку в будинку, то є два варіанти дій: викликати фахівця або зробити все самостійно. Певна річ, власники приватних садиб і дач найчастіше обирають другий варіант, аби зекономити. Наші поради — саме для них.

При виконанні всіх робіт будинок повинен бути знеструмлений. І не має значення, проводиться в ньому електрика вперше чи відбувається заміна проводки.

Якщо вам необхідно прокласти кабель у дерев’яному будинку по стіні чи стелі, можна скористатись кількома способами.

Прокладання кабелю певних марок безпосередньо по дереву. Кабель має бути негорючим, наприклад, марок NYM, BBГнг-LS або ВВГнгд.

Прокладання звичайних кабелів по стіні чи стелі, але на негорючій основі. Скажімо, на смужці азбестової плити і т. п. Необхідно, щоб основа виступала за краї кабелю не менш ніж на 1 см.

Прокладання звичайних кабелів у негорючих трубах і гофротрубах.

Прокладання проводу і кабелю на ізоляторах.

Якщо ви хочете сховати кабель у саме дерево або ж під фальш-стіни і стелі, одна зі сторін яких є горючою (наприклад, у пустоту між дерев’яною поверхнею і гіпсокартоном), вам доведеться використати тільки металеві труби і металеві розподільні коробки, що мають локалізаційні властивості.

Будь-яке проходження кабелю через дерев’яну конструкцію повинно бути в металевій трубі.

Існує кілька видів фурнітури: для прихованої і відкритої проводки, в побуті вони називаються урізними і накладними. Для фурнітури діють ті самі правила, що і для проводки. Якщо зовнішня фурнітура із негорючого матеріалу, її можна встановити безпосередньо на дерево. Коли із горючого, слід використати негорючі матеріали для прокладки між деревом і фурнітурою.

Для встановлення фурнітури прихованої проводки на дерево необхідно використати негорючі установлювальні коробки (підрозетники), попередньо обробивши заглиблення в дереві певними речовинами — просоченням для дерева і спеціальною сумішшю, що утворює піну для гасіння займання.

Відкритий монтаж настійно рекомендується в дерев’яних будинках. Прихована проводка, крім того, що вона важка в монтажі (нелегко робити штроби в колодах та брусі) й вимагає певних професійних навичок, може спричинити займання.

Версія для друку          До списку статтей

СТІЛЬКИ всього нині пропонують магазини для городників, що очі розбігаються. Продаються і стимулятори росту. Деякі з них обіцяють підвищення врожаю на двадцять і вище процентів. Не вірте безсовісній брехні. А от збільшенню процентів на десять-п’ятнадцять грамотне застосування стимулятора посприяє. Спробуємо розібратися у цій темі в одному з матеріалів майбутнього куточка.

Як обігріти кролицю-маму в холоди, адже власники особливо цінних порід підлаштовують спарювання тварин так, щоб окріл відбувався саме в зимовий період? А приплід має бути в теплі. Отже, як зробити благополучною перезимівлю вуханів?

Що ми знаємо про фосфорні добрива — заголовок статті говорить сам за себе. Мета — «підкувати» городника теорією щодо того, чому фосфор такий важливий для рослин, які бувають види цих добрив, як їх вносити та чи потрібно робити це щороку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове