Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перезавантаження повноважень

БОЛГАРІЯ вперше після вступу в ЄС розпочала шестимісячне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Газ, наркотики та обурення молоді

В ІРАНІ спалахнули масштабні антиурядові протести.

Докладніше...
Підраховують збитки

ІСПАНІЯ. Економічне зростання в Каталонії сповільнилося.

Докладніше...
За життя себе увіковічить

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі біля Стіни плачу з’явиться станція імені… Дональда Трампа.

Докладніше...
Податки вже не екзотика

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ уперше запровадили ПДВ.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Земля, люди, бюджет

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЗА СІЧЕНЬ-листопад 2017 року до місцевих бюджетів Одеської області від платників податків надійшло майже 9,5 млрд грн податків і зборів. Це на 2,1 млрд грн більше, ніж за відповідний період минулого року. 55% цієї суми становлять надходження податку на доходи фізичних осіб, 1,8 млрд грн — плата за землю. Значні доходи держава отримала від єдиного податку та податку на нерухоме майно громадян.

Вітчизняні ліки

СТАВ до ладу новий комплекс з виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) фармацевтичної компанії «Інтерхім», що працює в Одесі. Як повідомив генеральний директор підприємства Анатолій Редер, присвячено це 25-річчю компанії, а інгредієнти, що виробляються на новому комплексі, використовуватимуть в основному для власних потреб. Зважаючи на те, що почали над­ходити замовлення на деякі АФІ з-за кордону, вивчаються й можливості експорту.

Що ж робити із садками?

ПРЕДСТАВНИКИ департаменту науки і освіти Одеської ОДА виявили, що лише третина зі 142 приватних дитячих садків області мають ліцензію. Оскільки це відомство не має законних інструментів упливу на приватні установи, то чиновники звернулися до поліції з проханням провести ревізію таких дошкільних установ. При цьому поліції доведеться в установленому законом порядку накласти штраф на кожного підприємця у розмірі 18 тисяч гривень за діяльність без державної реєстрації. Принагідно нагадаємо, що черга до дитячих садків Одещини — найбільша в країні й становить близько десяти тисяч, зокрема в обласному центрі — 4 тисячі.

Кооператив вирощує шипшину

СУШЕНІ й свіжі плоди цієї рослини користуються широким попитом не лише у фармацевтичних компаній, а й серед підприємств, що фасують чай із наповнювачами. «Ціна свіжої шипшини в 2017 році становила від 18 гривень за кілограм, а сушеної — вдвічі більше», — розповідає керівник кооперативу «Горіх Причорномор’я» Павло Тулба. Значно дорожча шкірка, вона коштує від $ 5 за кілограм. Є попит на неї від Nestle, Danone та інших фірм. Вирощується шипшина на непридатних для традиційного землеробства землях (схили, балки).

Найбідніший — одесит?

ВИ НЕ повірите: у мера Одеси Геннадія Труханова чи не найнижча річна зарплата (близько 67 тис. грн) порівняно із зарплатами його колег в Україні. Трохи менше від нього, за даними декларацій про доходи 2016 року, одержав тільки міський голова Кропивницького (58 тис. грн). А що ж у сусідів? Мер Миколаєва за рік отримав майже 165 тис., у Херсоні градоначальнику з казни попало 199 тис., у Сумах — 328 тис., у Запоріжжі — 386 тис. От вам і «переваги» самоврядування…

Незвичайна вчителька

ЕЛЛІСОН Хансен — 22-річна уродженка міста Чіко (Каліфорнія), дипломований психолог і волонтер незалежного федерального агентства «Корпус миру» — працює у балтській школі №2. «Мені було не так важливо, в яку країну їхати, проте коли одержала направлення до України, то стрибала від щастя», — зізнається Еллісон. Вона допомагає балтським учителям англійської і сама веде окремі уроки. Живе на квартирі; вчиться у господині готувати борщ, сирники, млинці з грибами. Американка вже трохи опанувала українську, може навіть читати і писати. До школи ходить у вишиванці.

Французька стеля сільського клубу

НАПЕРЕДОДНІ новорічних і різдвяних свят відчинилися двері будинку культури у селі Орлівка Ренійського району. Це стало можливим після капітального ремонту приміщення, якому виповнилося 52 роки. В будівлі оновлено інтер’єр фойє, відремонтовано актово-концертну залу, сцену. Також замінено віконні й дверні блоки, встановлено нове освітлення. «Коронним номером» реставрації палацу стала нова так звана французька стеля. Приміщення віднині обігрівається завдяки спеціальному твердопаливному котлу, який працює на всіляких відходах рослинництва. Наприклад, як паливо можна використовувати соняшникове лушпиння, що зазвичай просто викидається як непотріб. Ремонтні роботи проведені за рахунок бюджетних коштів та приватних внесків.

Ракети власного виробництва

В МІСЦЕВОСТІ поблизу Одеси завершується випробування новітньої української ракетної техніки, призначеної для ураження цілей різного класу. Бойова частина, двигун і система управління ракети — українського виробництва. В її створенні були задіяні понад 10 підприємств вітчизняної оборонної промисловості. Одним запуском такої зброї можна уразити кілька ворожих об’єктів. Фахівці відзначають, що аналогів розгортанню виробництва подібної зброї у такі стислі терміни у світі не існує.

Капітани «ближніх рейдів»

ТРЬОХ 29-річних офіцерів затримала служба внутрішньої безпеки поліції. Скориставшись підробленими документами, вони дістали право на обшук інкасаторської машини, підкинули туди незареєстровану зброю і викрали 120 тисяч доларів. Гроші знайшли в кабінетах і квартирах зловмисників. Відкрито кримінальне провадження.

Офіцерам поліції загрожує від 8 до 15 років в’язниці з конфіскацією майна.

Гадали, що в Парижі

В ОДЕСІ на одній із квартир затримано 16 в’єтнамців-нелегалів. Як повідомили у Головному управлінні Державної міграційної служби України в Одеській області, вони потрапили на територію України незаконно — каналом нелегальної міграції через східний кордон Російської Федерації. Як з’ясувалося, організатори каналу запевнили «клієнтів», що вже доставили їх у пункт призначення — до... Франції. На правопорушників складено протоколи про адміністративне затримання. Наразі працівники міграційної служби готують документи на примусове видворення нелегалів у країну громадянської належності (В’єтнаму), а також переміщення частини зазначених громадян до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства з метою ідентифікації та подальшого випровадження з України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ще боїв вистачить
Читати
Криза інституту сім’ї
Читати
На яку зарплату можна жити
Читати
Бідних не видно
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Вірусна резервація
Читати
Здорожчає преса?
Читати
Не натиснеш — не заворушаться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове