Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перезавантаження повноважень

БОЛГАРІЯ вперше після вступу в ЄС розпочала шестимісячне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Газ, наркотики та обурення молоді

В ІРАНІ спалахнули масштабні антиурядові протести.

Докладніше...
Підраховують збитки

ІСПАНІЯ. Економічне зростання в Каталонії сповільнилося.

Докладніше...
За життя себе увіковічить

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі біля Стіни плачу з’явиться станція імені… Дональда Трампа.

Докладніше...
Податки вже не екзотика

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ уперше запровадили ПДВ.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Чорна смородина

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

У ХАРЧУВАННІ та з лікарською метою смородину почали використовувати близько 300-400 років тому. До складу ягід входить значна кількість вітаміну С, також є вітаміни В1, В2, В5, В6, D, Н, К, РР, лимонна, яблучна, фосфорна і аскорбінова кислоти. У ній містяться такі мікроелементи, як залізо, фосфор, калій, кальцій, мідь, магній, срібло, сірка, кобальт, барій і марганець. Складниками є пектини, дубильні речовини, цукри, ефірна олія, фітонциди.

Ягоди та листя застосовують для поліпшення зору та розумової діяльності, лікування серцево-судинної системи, онкологічних захворювань, цукрового діабету, шлунка, печінки, нирок, дихальних шляхів та початкових стадій атеросклерозу. Народна медицина рекомендує їх як дезінфікуючий та протизапальний засіб, особливо при гострих респіраторних захворюваннях, як допомогу при діареї, для підвищення імунітету до інфекційних захворювань.

Листя висушують за традиційними технологіями, а ягоди вживають свіжими, сушеними, замороженими, перетертими з цукром, у вигляді компотів, варення, джемів і наливок.

Смачним є чай із молодих подрібнених гілочок смородини, іноді з додаванням пагонів малини та вишні.

Кровоточивість ясен. Півсклянки подрібненого листя чи молодих гілочок смородини залити літром окропу, проварити на слабкому вогні 5-10 хвилин, охолодити, процідити і теплою рідиною полоскати ротову порожнину протягом дня.

Кашель. Півсклянки свіжих (заморожених чи сушених) ягід залити в термосі літром окропу, настояти протягом години і пити по 200-250 мл три-чотири рази впродовж дня.

Набряки. П’ять столових ложок подрібненого листя залити в термосі літром окропу, настояти 30-40 хвилин, уживати чотири-п’ять разів на день по 200 мл. За бажання додати чайну ложку меду.

Сечогінний та потогінний засіб. Залити дві столові ложки ягід 250 мл окропу, довести до кипіння, варити на слабкому вогні 7-10 хвилин, охолодити. Приймати по дві столові ложки три-чотири рази на день перед їдою.

Ревматизм і подагра. Взяти дві столові ложки подрібненого сухого листя або ж ложку ягід смородини, залити 0,5 літра окропу, настояти. Проціджений настій пити по 100 мл чотири рази на день.

Підвищений тиск. Столову ложку ягід перетерти з трьома чайними ложками цукру і приймати по столовій ложці тричі протягом дня.

Захворювання шлунково-кишкового тракту. Свіжий сік смородини розбавляють наполовину з охолодженою кип’яченою водою і п’ють по 200-250 мл тричі на день.

Атеросклероз. Свіжі ягоди перетерти з цукром (1:0,5), споживати по дві столові ложки щоденно. Можна приготувати перетерту ягоду з цукром (1:1) та зберігати в прохолодному місці для використання взимку.

Головні болі та порушення сну. Півсклянки сировини (ягід чи подрібненого листя) заливають у термос і настоюють одну-дві години. Приймають по півсклянки три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

Захворювання шкіри. Сухе листя чи подрібнені пагони залити водою, проварити на малому вогні протягом 10 хвилин, процідити й застосовувати теплим для ванночок або прикладати компреси до уражених місць.

Для поліпшення апетиту. За класичною технологією готують наливку із трьох частин смородини, однієї частини цукру з додаванням 0,5 частини горілки. Іншим варіантом є настоянка 10-15 листків смородини на 0,5 л горілки протягом місяця. П’ють по 20-30 мл за 15-20 хвилин до їди.

Для зміцнення нігтів. Свіжі ягоди втирають у кутикулу навколо нігтів або готують ванночки з концентрованим відваром смородинової сировини. Треба враховувати можливе забарвлення шкіри.

Протипоказання. Не радять уживати смородину хворим на тромбофлебіт, при підвищеній кислотності, виразці шлунка, гепатиті. У малих дітей ягоди смородини іноді можуть викликати подразнення чи алергічну реакцію. Категорично не радять пити сік смородини та споживати в значній кількості ягоди після інсультів та інфаркту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ще боїв вистачить
Читати
Криза інституту сім’ї
Читати
На яку зарплату можна жити
Читати
Бідних не видно
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Вірусна резервація
Читати
Здорожчає преса?
Читати
Не натиснеш — не заворушаться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове