Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перезавантаження повноважень

БОЛГАРІЯ вперше після вступу в ЄС розпочала шестимісячне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Газ, наркотики та обурення молоді

В ІРАНІ спалахнули масштабні антиурядові протести.

Докладніше...
Підраховують збитки

ІСПАНІЯ. Економічне зростання в Каталонії сповільнилося.

Докладніше...
За життя себе увіковічить

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі біля Стіни плачу з’явиться станція імені… Дональда Трампа.

Докладніше...
Податки вже не екзотика

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ уперше запровадили ПДВ.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

За справедливість маємо боротись

Марина ТІШКОВА.

Новий рік приніс у Демидів Вишгородського району на Київщині страшну звістку — зниклу 29 грудня жительку цього села правозахисницю Ірину Ноздровську 1 січня знайшли мертвою.

ГОРЕ батьків неможливо передати — нелюди відібрали життя в обох їхніх дочок, залишивши сиротами двох онуків. Першою 30 вересня 2015 року трагічно загинула молодша, 26-річна Світлана Сапатинська. Її дорогою до зупинки на трасі Київ — Овруч збив такий собі Дмитро Россошанський. У селі горе-водія добре знають — тут мешкає його бабця, до якої він часто заїжджав. Сусіди кажуть, що літав на шаленій швидкості, майже завжди «під кайфом». Ірина Ноздровська, яка не могла допустити, щоб убивця її рідної сестри уник відповідальності, до того ж юрист за освітою, взялася вести справу. Їй вдалося «накопати» виписки з лікарні, в яких зазначено, що Дмитро тричі лікувався від алкогольної та наркотичної залежності, слідчі матеріали, за якими його звинувачували у викраденні автомобіля, пограбуванні. Промовистий «послужний» список... Однак жодного разу покарання Россошанський не зазнав.

Ірина розповідала, що відразу наразилася на спротив у розслідуванні. Навіть односельці вважали: нічого не вийде, мовляв, бо в убивці є «дах». Хто це, з’ясувалося незабаром, — рідний дядько, на той час очільник Вишгородського райсуду, С. Купрієнко. І. Ноздровська та команда адвокатів наводили приклади, які доводили їхні підозри: в обхід закону кров підозрюваного для експертизи було взято лише через вісім годин після затримання замість визначених двох, згодом виявилося, що її в райлікарні взагалі не досліджували через... відсутність оплати. Ірина таки добилася, щоб зразок повезли в обласне бюро судово-медичної експертизи. Але й там не все прозоро. Відповідні папери оформили з порушенням (скажімо, запис стосовно того, що особу людини, котра здавала кров, встановлено з її слів, а не за підтвердженням документів), з чого виникли підозри: аналізували «чисту» кров іншого чоловіка, у якій не було ні алкоголю, ні наркотиків...

Титанічні зусилля, спрямовані на пошук справедливості, попри всі страхіття (Ірині погрожували, її доньку побили до струсу мозку) дали результат: потерпілі домоглись, аби справу розглядали не у «рідному» Вишгородському райсуді, а в Обухівському. Правозахисниця дякувала прокурорам, що виявили чітку позицію, та суддям, для яких честь мантії виявилася не порожнім словом. Зрештою Д. Россошанського у травні минулого року визнали винним у скоєнні смертельного ДТП і засудили до семи років позбавлення волі. Втім, це ще був не кінець. 27 грудня захист в Апеляційному суді Київської області майже добився звільнення Дмитра з-під варти за амністією. Утім, справу передали до суду першої інстанції і продовжили арешт водія-вбивці на 60 діб. А вже за два дні Ірина зникла... Донька вбитої юристки Анастасія упевнена, що це помста: «Їй перерізали вени на шиї і скинули тіло в річку. Вони хотіли, щоб мама підписала документи, що не має ніяких претензій».

Резонансна подія сколихнула суспільство. Багато хто вважає, що це зухвале і жорстоке вбивство є своєрідним попередженням усім, хто намагається боротися зі злочинною круговою порукою так званих недоторканних: суддів, прокурорів, нардепів та їхніх численних родичів. Днями відбулося кілька акцій із вимогою знайти і покарати винних у вбивстві Ірини — під Головним управлінням Національної поліції Київської області, під управлінням поліції у Вишгороді. Шокована й міжнародна спільнота. Посольство США висловило співчуття родині й наголосило: справу слід довести до кінця. Відомий британський фінансист Вільям Браудер закликав покарати злочинців за всією суворістю закону й додав: якщо цього не станеться, особи, котрі їх покривають, будуть включені до «списку Магнітського».

Утім, наша влада досі не заворушилася: міністр внутрішніх справ А. Аваков святкує 54-річчя в Італії (де перебуває і його син), публікуючи «фотозвіт» із курорту на своїй сторінці в соцмережі, мовчить Генпрокуратура, не озивається Президент, котрий за посадою начебто безпосередньо й не причетний до розслідування злочинів, але, як Гарант Конституції (читай — дотримання прав і свобод українців), мав би відреагувати найпершим... До мітингувальників зрештою вийшов начальник ГУ Нацполіції Київської області Дмитро Ценов, котрий повідомив, що порушено кримінальну справу за фактом умисного вбивства, відпрацьовується чотири версії. Основна — помста через професійну діяльність (зокрема пов’язану зі справою С. Сапатинської). Опитано близько 50 свідків, також створять ініціативну групу з 10 представників громадськості задля контролю над слідчим процесом та допомоги. Підозру поки що нікому не оголошено.

«Це був черговий плювок в обличчя нам всім, — написав у соцмережі громадський активіст О. Солонько. — Всі ми повинні стати на стежку війни проти цієї погані, щоб вона просто боялася вийти на вулицю в будь-яку пору доби. Лиш тоді, коли добиватися права на справедливість будемо масово, сенс залякувати та убивати зникне».

Ми не повинні залишити згорьованих батьків загиблих Ірини та Світлани наодинці у пошуках справедливості. Адже відстоювати їхню осиротілу родину тепер уже нікому...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ще боїв вистачить
Читати
Криза інституту сім’ї
Читати
На яку зарплату можна жити
Читати
Бідних не видно
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Вірусна резервація
Читати
Здорожчає преса?
Читати
Не натиснеш — не заворушаться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове