Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перезавантаження повноважень

БОЛГАРІЯ вперше після вступу в ЄС розпочала шестимісячне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Газ, наркотики та обурення молоді

В ІРАНІ спалахнули масштабні антиурядові протести.

Докладніше...
Підраховують збитки

ІСПАНІЯ. Економічне зростання в Каталонії сповільнилося.

Докладніше...
За життя себе увіковічить

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі біля Стіни плачу з’явиться станція імені… Дональда Трампа.

Докладніше...
Податки вже не екзотика

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ уперше запровадили ПДВ.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Початкові класи — у пріоритеті

Олена КОЩЕНКО.

221,9 МІЛЬЯРДА гривень — такі загалом видатки на освіту у держбюджеті-2018. При цьому в 6,7 млрд обійдеться підвищення майже на чверть, як обіцяє уряд, заробітної плати понад 406 тисячам педпрацівників. Тож 900 млн піде на здобуття повної загальної середньої освіти у навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, ще 386,6 млн — на підвищення кваліфікації вчителів початкових класів. 119,6 млн забезпечать підготовку кадрів у професійно-технічних навчальних закладах за спеціальностями загальнодержавного значення. Один мільярд передбачено для модернізації початкової школи, і лише 100 млн — на осучаснення та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів. Наука отримає трохи більше 8 мільярдів гривень, на виплату академічних стипендій піде 3,6 мільярда, на придбання підручників для першокласників — 373,3 мільйона. Ще 925,7 мільйона з бюджету — це виплата державної соціальної допомоги за принципом «гроші ходять за дитиною», оплата патронатних послуг щодо дитини та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Плюс два роки

ВЖЕ ПЕРШОГО вересня нинішнього року до першого класу підуть діти, які здобуватимуть загальну середню освіту 12 років. Набуло чинності відповідне положення Закону України «Про освіту». Ним же передбачений поділ середньої освіти на три рівні, кожен із яких завершуватиметься державною атестацією, яка може проходити, зокрема, у вигляді зовнішнього незалежного оцінювання. Так, початкова освіта триватиме 4 роки, базова середня — 5 і профільна середня — 3 роки. При цьому останній рівень матиме два напрями: академічний, який передбачає продовження освіти у вищих навчальних закладах, і профільний, орієнтований на здобуття фаху вже на шкільній лаві.

Тренувальне ЗНО

ДЕВ’ЯТОГО січня розпочинається реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання, яка триватиме до 31 січня. Нинішнього року участь у ньому можуть узяти не лише випускники загальноосвітніх шкіл, а й студенти коледжів та професійно-технічних училищ. І навіть учні 10-го класу — просто для тренування. Пробне ЗНО дає змогу повністю зануритися в атмосферу реальної, основної, сесії.

Тестування з української мови та літератури відбудеться 24 березня, з математики, історії України, англійської, німецької, французької, іспанської мов, фізики, хімії, біології та географії — 31 березня. Як відомо, послуга пробного ЗНО платна — за одне тестування доведеться заплатити 132 гривні.

А як щодо нинішніх зарплат?

НЕЗВАЖАЮЧИ на торішнє підвищення оплати праці освітян, середня зарплата в галузі все ще залишається нижчою за середню по країні. Менше педагогів сьогодні заробляють лише медики. Про це свідчать дані Державної служби статистики. Згідно з ними, середня заробітна плата в Україні становить 7479 грн. У розрізі видів економічної діяльності зарплати вище середньої у листопаді зафіксовані в промисловості — 8 169 грн, оптовій та роздрібній торгівлі — 8 082 грн, на транспорті — в середньому 8 023 грн, у сфері ІТ — 13 044 грн, фінансовій та страховій діяльності — 13 164 грн, у науці — 10 378 грн, галузі оборони — 10 887 грн. Тоді як середні ж зарплати в освіті та медицині становлять відповідно 5 859 та 5 101 грн.

Сертифікація для вчителів

ТИМ ЧАСОМ у державі розробляється механізм системи фахової сертифікації для шкільних учителів. Попервах вона буде суто добровільною, а заохочуватимуть педагогів підтверджувати свою фаховість над-бавками до зарплати і преміями. Відповідна норма передбачена планом заходів із запровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування середньої освіти «Нова українська школа». Відповідальність за це покладено на три відомства: Міносвіти, Мінсоцполітики та Мінекономрозвитку. Планується, що реалізація механізму підвищення соціального статусу вчителя на основі системи добровільної сертифікації триватиме протягом 2019-2020 років.

Чи можна відмовитись від шкільної форми

РОКАМИ навколо питання шкільної форми точаться суперечки, у яких задіяні самі школярі, їхні батьки і вчителі. Одні вбачають у ній фактор дисципліни. Інші переконані, що вона нівелює індивідуальність дитини… Чи має право директор або класний керівник змусити учнів носити шкільну форму? Ось що кажуть юристи.

Зобов’язати дітей це робити можна тільки у разі, якщо це записано у статуті школи. Коли ні, то вимоги директора або вчителя можна проігнорувати. Більше того, батькам і школярам, не задоволеним формою, слід уважно прочитати статут. Трапляється, що у цьому документі немає конкретної вказівки на те, який саме вигляд повинна мати форма. У такому випадку, знову ж таки, можна не погодитись із вимогами керівництва навчального закладу щодо дрес-коду учнів. Подекуди батьків змушують замовляти форму в конкретної фірми або компанії. Тут уже є ознаки корупції. Особливо коли з’ясується, що власник підприємства якимсь чином пов’язаний з адміністрацією школи. Тоді слід писати заяву до правоохоронних органів.

Виховання для батьків

У ДРОГОБИЧІ на Львівщині жінку оштрафували на 51 гривню через те, що її син-дев’ятикласник упродовж місяця навчального року пропустив 125 уроків у школі. Відповідну ухвалу виніс суд одного з районів міста. Матір визнали винною у неналежному виконанні батьківських обов’язків. Прикметно, що, за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, це вже не перший випадок в Україні, коли суд штрафує батьків за аналогічне порушення. Згідно зі статтею 184-ю Кодексу України про адміністративні правопорушення, невиконання батьками обов’язків із виховання дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ще боїв вистачить
Читати
Криза інституту сім’ї
Читати
На яку зарплату можна жити
Читати
Бідних не видно
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Вірусна резервація
Читати
Здорожчає преса?
Читати
Не натиснеш — не заворушаться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове