Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перезавантаження повноважень

БОЛГАРІЯ вперше після вступу в ЄС розпочала шестимісячне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Газ, наркотики та обурення молоді

В ІРАНІ спалахнули масштабні антиурядові протести.

Докладніше...
Підраховують збитки

ІСПАНІЯ. Економічне зростання в Каталонії сповільнилося.

Докладніше...
За життя себе увіковічить

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі біля Стіни плачу з’явиться станція імені… Дональда Трампа.

Докладніше...
Податки вже не екзотика

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ уперше запровадили ПДВ.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Важать дії, а не слова

Михайло ВЕДМІДЬ.

ІЗ НАСТАННЯМ новорічно-різдвяного перемир’я кількість обстрілів та інтенсивність вогню вздовж лінії розмежування значно зменшилися. Щодоби бойовики в середньому п’ять разів гатили у бік позицій ЗСУ. В окремих випадках українські захисники відкривали вогонь у відповідь. На жаль, у новому році є перші жертви: один військовий загинув 1 січня внаслідок підриву на вибуховому пристрої поблизу Новотошківського Луганської області, ще двоє дістали поранень наступної доби внаслідок ворожих обстрілів.

Зазнали втрат і бойовики, причому половина з них — так звані небойові. Зокрема, 31 грудня в одній із частин «1-го АК ДНР» під час сварки між офіцерами і їхніми підлеглими один із бойовиків, перебуваючи «під мухою», кинув гранату. Внаслідок вибуху загинули четверо (серед яких один офіцер), ще двоє були поранені. Трагедією завершилася новорічна ніч для трьох російських військовиків, які вирішили приготувати закуску з допомогою несправного газового балона — вибух призвів до загибелі всіх учасників святкової вечірки. Вже в новому році ще троє їхніх товаришів по службі підірвалися на власному мінному полі: один загинув, двоє дістали важких поранень; двоє рядових та один офіцер померли внаслідок зловживання алкоголем та передозування наркотиків. Про всі ці випадки розповіли в Міноборони України з посиланням на дані Головного управління розвідки МОУ.

Зменшення кількості обстрілів позицій Збройних сил України бойовики «компенсують» посиленням активності диверсійно-розвідувальних груп. Ворожі ДРГ намагаються зайти в тил наших підрозділів. Про це розповіли українські військові, які тримають оборону під Талаківкою. Вони кажуть, що вночі завдяки тепловізору вчасно помічають ворога і дають йому відсіч. «Буває, просто ходять туди-сюди», — діляться спостереженнями наші захисники і пояснюють, що так ворог намагається діяти їм на нерви, проте українські воїни на це не реагують. А «насипають» вражині, коли його обстріли загрожують життю бійців ЗСУ.

Актуальним і пожежонебезпечним назвав конфлікт на Донбасі міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель, який перебував в Україні з робочим візитом упродовж 3-4 січня. «Нещодавно обміном сотень полонених і домовленістю про різдвяне перемир’я було подано два обнадійливих сигнали. Так треба продовжувати. Тому я сьогодні лечу до Києва, а завтра до Маріуполя, щоб показати людям в Україні: ми не кидаємо вас напризволяще. Для нас цей конфлікт ані заморожений, ані забутий, навпаки, він дуже актуальний і пожежонебезпечний. Ми й надалі робитимемо все для того, щоб знайти рішення цієї кризи, яке б нарешті принесло мир у цей регіон»,— зазначив дипломат. Утім, запланованому візиту в зону АТО стали на заваді, як було заявлено, погодні умови.

У своїй промові на спільній прес-конференції у Києві глава зовнішньополітичного відомства ФРН висловив сподівання, що про формат миротворчої місії ООН на Донбасі вдасться домовитися ще до президентських виборів у Росії 18 березня. Габріель також виступив за повний контроль миротворців над окупованими територіями: «Повинна бути озброєна і сильна миротворча місія ООН, яка повинна перебувати на окупованій території, а не охороняти тільки, у вигляді нечисленної групи, представників ОБСЄ».

Проте з огляду на реальні кроки керівництва РФ такий оптимізм німецького гостя навряд чи є виправданим. Про це дипломатично нагадав його український колега Павло Клімкін: «Росія продовжує тактику контрольованої ескалації на Донбасі. Ми всі це бачимо не лише з обстрілів, а і з того, що ОБСЄ не може реально контролювати, що відбувається на окупованій території». За його словами, ознакою продовження цієї тактики є і вихід РФ зі складу Спільного центру з контролю та координації. Тому говорити Кремль може що завгодно, але важать дії, а не слова.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ще боїв вистачить
Читати
Криза інституту сім’ї
Читати
На яку зарплату можна жити
Читати
Бідних не видно
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Вірусна резервація
Читати
Здорожчає преса?
Читати
Не натиснеш — не заворушаться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове