Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Наш другий мозок

Інна Квартальна,

сімейний лікар.

КОЛИ наші шлунок і кишківник працюють із перебоями, життя перестає тішити. Організм недоотримує корисних речовин із їжі, потерпає від токсинів, які не виводяться… Як наслідок — болить голова, ниє живіт, докучає відрижка чи печія, стан духу — пригнічений.

Пропоную прості, можливо й несподівані, способи поліпшення травлення.

Зверніть увагу на свою поставу. Гарна постава — це не тільки привабливий зовнішній вигляд, а й... здоровий травний тракт! Зв’язок тут щонайтісніший: коли ви весь час сутулитесь, опускаєте плечі й згинаєте спину, органи, розміщені над шлунком та кишківником, трохи зміщуються вниз і тиснуть на травний тракт. У такому стресі він працює набагато гірше!

Прослідкуйте за своєю поставою й невдовзі переконаєтеся, що проблем із травленням стало значно менше.

Не пийте під час їди. Будь-який напій — вода, чай, сік — може спровокувати проблеми зі шлунком. Річ у тому, що перша ланка в ланцюзі успішного перетравлення їжі — це ферменти, що виділяються зі слиною в той момент, коли вона потрапляє до рота. Саме вони сприяють засвоєнню з їжі корисних речовин і синтезу вітамінів та мінералів в організмі.

Коли ви п’єте під час трапези, слини виділяється набагато менше, тож їжа засвоюється організмом не повністю.

Усвідомлене харчування. Людське тіло й розум нерозривно пов’язані між собою, тому немає нічого дивного, що наше ставлення до приймання їжі впливає на її засвоюваність та на роботу органів травного тракту. Останнім часом дедалі більшої популярності набуває так зване усвідомлене харчування: звичка не просто поглинати їжу, а їсти, насолоджуючись цим процесом. Отримуйте задоволення від вигляду та запаху їжі, смакуйте кожен шматочок. При цьому думайте, що продукти, які ви їсте, принесуть тільки користь організмові, допоможуть набратися сил і здоров’я. Харчуйтесь усвідомлено — це вам сподобається!

Будьте розслаблені. Ніколи не сідайте до столу в поганому настрої. Спокійна обстановка, неспішність створюють в організмі оптимальні передумови для доброго травлення. Є навіть така думка, що шлунок — це наш другий мозок: він справді дуже чутливий до нашого емоційного стану.

Тому, якщо ви збуджені, роздратовані, перш ніж сісти до столу, заспокойтеся, приборкайте негативні емоції й думки, побудьте хвильку на самоті чи прийміть душ, щоб розслабитись. І лише тоді починайте їсти.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове