Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Ще бабуся так робила

Дешево й вітамінно

Наталя Банківська,

дієтолог.

На ринку поменшало овочів із городу. А попереду найхолодніший період зими із сезонними застудами. Як же зміцнити імунітет, щоб він був стійкий до вірусів і бактерій?

ДІЄВИЙ і простий рецепт був відомий іще нашим пращурам: узимку своє здоров’я вони підтримували квашеною капустою.

У цьому продукті є аскорбіген — похідна аскорбінової кислоти. Навіть за тривалого зберігання ця речовина не руйнується, а при тепловій обробці перетворюється на вітамін С. Корисно впродовж усієї зими регулярно вживати кислу капусту, готуючи з неї салати, перші страви чи гарнір.

Квашена капуста містить широкий спектр вітамінів і корисних речовин, у тому числі фолієву кислоту, залізо, калій, йод, кальцій, магній, марганець, натрій, фосфор, фтор, кремній, селен, мідь. Ось чому її споживання сприяє боротьбі з дисбактеріозом, знижує рівень холестерину в організмі, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Вона також має протизапальну й омолоджувальну дії. А завдяки її загальнозміцнювальному ефекту посилюється діяльність імунної системи.

Разом із цим треба мати на увазі, що страви з квашеної капусти не рекомендовані хворим із виразкою шлунка, а також при гіпертонії, діареї, жовчнокам’яній хворобі, панкреатиті та нирковій недостатності.

Якщо розсіл із квашеної капусти розвести водою (один до одного), матимете ліки від гастриту зі зниженою кислотністю. Вживати слід по чверті склянки за 15 хвилин до їди, згодом кількість води варто зменшувати, а розсолу — навпаки, збільшувати.

З лікарської практики відомо, що розсіл із квашеної капусти помічний при геморої: за день можна випивати до двох склянок.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове